StoryEditorOCM

Užasan požar na legendarnom hotelu na Braču je podmetnut? Puno je teorija zašto je gorjela ‘Bijela kuća‘, ove su najizglednije. No postoji i druga mogućnost...

Piše dv
1. rujna 2022. - 20:40

Policija je utvrdila da je požar u hotelu u Bolu na Braču podmetnut. Jučer je posve izgorjelo krovište hotela lijepe kamene zgrade izgrađene prije gotovo 100 godina. Riječ je o zapuštenom hotelu i državnoj imovini, piše Dnevnik.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar te slijedi daljnje kriminalističko istraživanje, objavila je PU splitsko-dalmatinska ranije jutros.

Plamen ‘progutao‘ legendarni hotel u dalmatinskom turističkom središtu, vatrogasci sa cijelog otoka dignuti na noge kako bi spasili veću štetu na ‘zaštićenom‘ objektu u vlasništvu - države

Vatrogasci objavili dramatične fotografije gašenja ‘Bijele kuće‘: pogledajte posljedice požara na legendarnom hotelu, danas derutnom i zapuštenom...

"Od 2003. kad je Hrvatska došla na posjed ove zgrade nije se praktički ništa napravilo, država cijelo to vrijeme ima alibi da se vodi spor s dominikanskom provincijom koji je međutim okončan i to pravomočno i u prosjedu je RH", rekla je načelnica općine Bol Katarina Marčić.

"Mi smo započeli s gašenjem i kroz krov se vidio samo dim i u jednom trenutku je u svih tisuću kvadrata krova izbacio plamen, otvorila se rupa i imali smo zastrašujući požar", opisao je Stipe Marinković, zapovjednik DVD-a Bol.

Prve sumnje su da je netko možda požarom pokušao smanjiti cijenu nekretnine kako bi je povoljnije i brže otkupio, no naravno ništa se ne može reći prije okončanja istrage, piše danas Dnevnik.hr.

Druga mogućnost je da je zgrada planula zbog opušaka ili nekog nemarnog ponašanja osoba koje se tu okupljaju i noće jer je zgrada napuštena. 

Čak i neki turisti, prema riječima mještana, tu pokušavaju naći besplatna noćenja.

Svakako je šteta da ovakav objekt zjapi prazan, uništen, praktički u centru mjesta, ali riječ je prvotno bilo o crkvenoj zgradi, koja je oduzeta u socijalizmu. Oni su tražili povrat, ali ih je država isplatila i ove zime dobila. Kao dio hotelskom poduzeća bila je i privatizirana, ali je zbog dugova poduzeća opet došla u ruke države...

24. travanj 2024 09:08