StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDAN D ZA STOŽER |

USTAVNI SUD DONOSI ODLUKU O ZAKONITOSTI MJERA Troje sudaca traži da rasprava bude javna

Piše DV
13. rujna 2020. - 20:07
Ustavni sud u ponedjeljak odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju covida-19. Sjednica Ustavnog suda najavljena je za 10 sati. Kad su u pitanju ovlasti i djelovanje Kriznog stožera, Ustavni će sud donijeti dvije vrste odluka.
Najprije bi se trebao očitovati o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Stožer, bez proglašenja izvanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mjere kojima se zadire u ustavna prva građana.
Potom bi ustavni suci trebali odlučiti o ustavnosti konkretnih mjera koje je taj Stožer donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, odvjetnici, ali i neki saborski zastupnici.
Troje sudaca toga suda - Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec, kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih sudu, u petak popodne su, nakon što je sjednica i zakazana, uputili zanimljiv zahtjev predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću.
U njemu traže da se na sjednici u ponedjeljak, prije nego što Ustavni sud odluči o ustavnim tužbama koje se odnose na Stožer, provede javna rasprava o tim tužbama. Troje sudaca traži javnu raspravu ne samo zbog dvojbi koje među ustavnim sucima postoje oko ustavnosti ustroja i djelovanja Stožera, nego i zbog važnosti tog predmeta koji se tiče poštivanja temeljnog demokratskog ustavnog načela trodiobe vlasti. Ukratko, troje ustavnih sudaca smatra da javnost ima pravo vidjeti ne samo tko će od ustavnih sudaca dići ruku za predloženu odluku koju je pripremio sudac izvjestitelj Rajko Mlinarić, a tko protiv, nego i čuti na koji način ustavni suci brane i argumentiraju svoja stajališta vezana uz ustavnost ustroja Stožera i njegovih mjera, donosi Jutarnji list.
20. travanj 2024 15:22