StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIPAZITE NA OVO

Ušli ste preko Neuma u Hercegovinu, a preko drugog graničnog prijelaza se želite vratiti u grad? Evo na što trebate obratiti pažnju

Piše BL
16. lipnja 2023. - 09:00

Javio nam se čitatelj iz Dubrovnika koji je nedavno s motociklom prešao granični prijelaz u Neumu i ušao u Bosnu i Hercegovinu te nastavio put prema Hercegovini u kojoj je boravio taj dan. Prilikom ulaska u BiH samo su ga kontrolirali hrvatski granični policijski službenici.

Istog dana, na povratku iz BiH, pokušao je ući u Hrvatsku, ovaj put na graničnom prijelazu na Brgatu, gdje mu je bosanskohercegovački granični policajac rekao kako je ‘ilegalno‘ ušao u BiH te da ga ne može pustiti dalje, uz objašnjenje da je prijelaz u Neumu ‘tranzitni granični prijelaz‘. Tražili smo objašnjenje za ovo postupanje, a iz PU dubrovačko-neretvanske ističu kako nisu ovlašteni komentirati postupanje policijskih službenika druge države, ali demantiraju izjavu graničnog policajca iz susjedstva o ‘tranzitnom graničnom prijelazu‘:

image
Tonći Plazibat/Cropix

- U odnosu na granične prijelaze Klek i Neum, obavještavamo Vas da se radi o stalnim graničnim prijelazima za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu, preko kojih je dozvoljen promet svim putnicima koji ispunjavaju uvjete prelaska, kao i uvoz, izvoz ili provoz roba koje ne podliježu inspekcijskom pregledu na granici ili je njihov promet reguliran posebnim propisom, ističu iz PU dubrovačko-neretvanske.

Neslužbeno doznajemo kako svi oni koji preko Neuma ulaze ili žele ući u Bosnu i Hercegovinu, a preko drugog se graničnog prijelaza vratiti u Dubrovnik, trebaju inzistirati da ih kontroliraju odnosno evidentiraju i granični policajci iz Bosne i Hercegovine kako prilikom ulaska u Hrvatsku i kontrole na bosanskohercegovačkoj strani ne bi došlo do nesporazuma koji je upravo doživio naš sugrađanin.

27. travanj 2024 20:41