StoryEditor

USKOK istražuje Ministarstvo zdravstva zbog stranice koronavirus.hr

Piše jutarnji list
29. travnja 2021. - 17:28
Luka Gerlanc/Cropix

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) od Ministarstva zdravstva zatražio je očitovanje i dokumentaciju vezanu uz okolnosti sklapanja ugovora koji se odnosi na uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr. Iz Ministarstva zdravstva su nam potvrdili tu informaciju i dodali kako je USKOK dokumente zatražio još 1. ožujka, a svoj odgovor Ministarstvo je dostavilo 15. travnja 2021, donosi Jutarnji.

- Podsjećamo da je, temeljem pozitivnog mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva o mogućnosti izuzimanja predmetne nabave od postupka javne nabave sukladno članku 42. Zakona o javnoj nabavi, a zbog razloga žurnosti u uvjetima sve većeg broja oboljelih i umrlih u susjednim državama, osobito Italiji, Ministarstvo zdravstva preuzelo obvezu uspostavljanja i održavanja službene web stranice koja bi osim podataka vezanih uz pandemiju COVID-19, sadržavala i komunikaciju putem društvenih mreža Instagrama, Twittera, Facebooka i YouTubea. U tom je smislu Ministarstvo zdravstva i sklopilo ugovor s tvrtkom Media Val d.o.o. iz Zagreba, koja je prethodno imala zakupljenu domenu koronavirus.hr. - kažu iz Ministarstva.

Iz Media Vala, pak, kažu kako nemaju nikakvih saznanja da USKOK istražuje potpisane ugovore. Naime, kako nam kažu iz te agencije, nitko ih nije kontaktirao niti iz Ministarstva niti iz USKOK-a, te su tu informaciju vidjeli u medijima. Također, iz Media Vala napominju da ne postoji ništa sporno te da je sve transparentno.

Kako Jutarnji list doznaje iz kruga istražitelja, predmet interesa su svi ugovori iz IT sektora koje je sklapalo Ministarstvo zdravstva, pa tako i ugovor o stranici koronavirus.hr. Kako smo pisali, USKOK je temeljem anonimne prijave, već ranije naložio policiji da provjeri dio ugovora Ministarstva zdravstva s tvrtkama vezanim za razne vrste IT usluga, a u međuvremenu su zatraženi dodatni izvidi vezani za poslove koji su posljednjih dana i tjedana problematizirani u medijima.

Inače, Ministarstvo zdravstva isplatilo je u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna tvrtki Media val po stavci "informatizacija zdravstvenog sustava", s tim da javnog natječaja nije bilo. Media Val se na svojim stranicama predstavlja kao specijalizirana agencija za komunikacijski menadžment i savjetovanje, donosi Jutarnji.

item - id = 1094999
related id = 0 -> 1129774
related id = 1 -> 1127778
26. rujan 2021 18:06