StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEskaliralo je

Usijanje na Kosovu, iz vatrenog oružja ranjena dvojica Srba; Lavrov: ‘Sprema se veliki prasak u centru Europe!‘

Piše Vijesti SD, JL, Hina
29. svibnja 2023. - 18:05

NOVO 17:43 - Kako javlja Kosovo online, u sukobima je ranjeno najmanje dvoje Srba, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja.

Obojica ozlijeđenih hitno su prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica.

17:03 - Nova.rs javlja kako je u općini Zubin Potok zapaljen automobil albanske TV ekipe. Nema ozlijeđenih, a vatrogasne ekipe su na terenu.

Kosovska policija je u ponedjeljak suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1500 birača od nekih 45.000 upisanih.

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana.

Napeta situacija je eskalirala u Zvečanu, gdje su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave, izvijestio je novinar AFP-a.

Policija je pak u priopćenju rekla da je reagirala "upotrijebivši nasilje i suzavac" kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova alarmantna i kako "izgleda da se sprema veliki prasak u centru Europe".

"Velika eksplozija se sprema u centru Europe. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rješenje", rekao je Lavrov, a prenose RIA Novosti.

image

Američki vojnici

Robert Atanasovski/Afp

Srbi, čiji su politički predstavnici u studenome napustili lokalne institucije na sjeveru Kosova, u sukobu Beograda i Prištine, bojkotirali su lokalne izbore koje je u travnju organizirala kosovska vlada kako bi riješila institucijsku krizu.

Izgredi su se već dogodili u petak kada su gradonačelnici u pratnji policije došli kako bi preuzeli dužnost.

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) priopćile su da su "pojačale prisutnost" na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi se smanjila napetost.

Vojnici KFOR-a bili su ponedjeljak raspoređeni oko zgrade gradske uprave u Zvečanu, javio je novinar AFP-a.

Eskalacija napetosti nije rijetkost na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Srbija ne priznaje.

Oko 120.000 Srba živi na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka odmah su u petak pozvale kosovske vlasti da "preispitaju odluku" o raspoređivanju specijalnih snaga, dodajući da su ujedno "zabrinute zbog odluke Srbije da poveća pripravnost svojih oružanih snaga".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u petak da se poveća pripravnost vojske i da ona "krene" prema kosovskoj granici.

25. veljača 2024 06:07