StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPripremite se

Upaljen crveni meteoalarm za obalu! Sutra vrijeme opasno, bit će kiše, snijega, olujne bure... Temperature zimske

Piše dv
20. siječnja 2023. - 20:15

"Zadnji tjedni siječnja bit će u pretežno zimskom ozračju. Temperatura zraka oko prosječne za doba godine, pa i malo niža, i pritom dosta oblaka, povremeno uz snijeg, koji će stvarati novi snježni pokrivač ne samo u gorju nego i ponegdje u nizinama, a nakratko se mogu zabijeliti i neka mjesta na obali, gdje će do utorka biti i mjestimične kiše", prognoza je Izidora Pelajića iz DHMZ-a za HRT, prenosi Slobodna Dalmacija.

"I u unutrašnjosti potkraj ponedjeljka opet sve češće kiše, a od utorka više sunčanih razdoblja i slabije oborine, na Jadranu i uglavnom suho", nastavlja Pelajić.

"Od utorka će većinom biti i manje vjetrovito, ali do tada na Jadranu jaka i olujna bura, osobito u subotu na udare i orkanska, na jugu pak jako jugo. Valja upozoriti i kako će olujnih udara sjeveroistočnog i sjevernog vjetra u subotu biti i ponegdje u kopnenom području", sažeta je tjedna vremenska prognoza meteorologa.

U subotu vjetrovito i razmjerno hladno, čest snijeg

U oblačnoj Dalmaciji vjetrovito, povremeno kiša, mjestimice susnježica, a osobito u unutrašnjosti i snijeg. Snijeg se može zadržavati, bar kratkotrajno. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, na jugu i istočni vjetar te jugo, osobito u prvom dijelu dana. Najviša temperatatura u unutrašnjosti oko 3 °C, na obali i otocima od 7 do 11 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša ponegdje obilnija, praćena grmljavinom, a uglavnom na sjeveru i prema unutrašnjosti susnježica te ponegdje u višim predjelima snijeg. Puhat će jako i olujno jugo, ujutro i južni vjetar, popodne istočni. More valovito i jače valovito, prema otvorenome moguće i uzburkano.

Upaljen crveni meteoalarm za obalu

Za sutra je DHMZ objavio crveni meteolarm za područje cijele obale. Riječ je o izrazito opasnom vremenu, kako se crvena boja opisuje. Za područje kvarnera upaljen je narančasti meteoalarm, a za ostatak zemlje označen je žuti.

Idući tjedan - hladno

Zimski ugođaj nastavit će se na kopnu i sljedećih dana - pretežno oblačnih i većinom razmjerno hladnih. Povremenih oborina, uglavnom snijega, bit će u nedjelju, još više u ponedjeljak, kad će u nizinama snijeg prelaziti u kišu, a u gorju će nastati novi deblji snježni pokrivač. U utorak postupno smirivanje i malo toplije.

Na Jadranu promjenjivo, razmjerno hladno i vjetrovito, uglavnom uz jaku buru, na jugu jugo. Do ponedjeljka na većem dijelu Jadrana povremeno kiša, mjestimice i susnježica, a utorak još samo ponegdje na sjeveru.

02. lipanj 2023 02:41