StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘PREHRAMBENA‘ DROGA|

UMJESTO ‘SNIFANJA‘ SINTELANA: ‘Rajski plin‘ na dubrovačkim ulicama sve popularniji, a dilere kažnjavaju komunalci!

Piše Gabrijela Bijelić
24. listopada 2021. - 08:11

Ono što je nekad bilo ljepilo ili osvježivač prostora, danas je pomodni didušikov monoksid iz ampula koje ugostitelji koriste kao potisni plin za izradu šlaga. I nije mu, nažalost, to jedina namjena. Legalne i cijenom pristupačne ampule sve češće koriste i mladi koji večernje izlaske požele ‘začiniti‘ opojnim sredstvom. Stručnjaci upozoravaju kako didušikov monoksid (N2O) koji neki nazivaju i ‘rajskim plinom‘, nakon udisanja izaziva osjećaj euforije, pretjeranog smijeha i opuštanja, a kod dijela konzumenata i blaže halucinacije. U kombinaciji s alkoholom po zdravlje je još opasniji. Osim sniženja krvnog tlaka, posljedice udisanja mogu biti i nesvjestica te srčani udar, a ako se pretjera s konzumacijom ni koma nije isključena.

Policija nemoćna

Riječ je inače o preparatu koji se, s izuzetkom Velike Britanije, gdje je uvršten u Zakon o psihoaktivnim tvarima, može sasvim zakonito nabaviti na tržištu.

Didušikov monoksid kao drogu u Hrvatsku su prvi ‘uvezli‘ britanski turisti: predpandemijske 2019. na Zrću se kutijica s 20 ili 24 ampulica prodavala po cijeni od 400 kuna. Cijena pojedinačne ampulice kretala se oko jednog eura, pa i niže. Najveći potrošači bili su partijaneri kojima su takva opojna sredstva omilila na provodima po Grčkoj i Španjolskoj. Trgovanje je prošlo bez sankcija jer dileri ampula ne krše zakon o zlouporabi droga, pa ih policija po toj osnovi ne može ni teretiti.

Dilerima 2000 kuna kazne za prekršaj

Je li i kako gradska uprava reagirala na službeni dopis policije nakon pronalaska spornih ampula, iz Grada Dubrovnika odgovaraju:
- Odlukom o komunalnom redu je propisano da se na površinama javne namjene zabranjuje izlaganje i prodavanje predmeta, stvari, poljoprivrednih i drugih proizvoda bez odobrenja nadležnog Odjela, a pod to spada i prodaja navedenih ampula. Sukladno navedenom, a temeljem obavijesti od PU dubrovačko-neretvanske, Odsjek za komunalno redarstvo je dana 14. listopada 2021. godine protiv tri hrvatska državljanina podnio odgovarajuće prekršajne naloge u iznosu od 2000 kuna svaki – otkrili su iz dubrovačke gradske uprave i dodali kako komunalni redari obavljaju i pojačani nadzor, posebice oko škola, u svrhu sprečavanja nedozvoljene prodaje ampula N2O i drugih sumnjivih sredstava koje mogu potaknuti ovisnost.

Kakva je situacija s famoznim N2O u Gradu i ostatku županije nakon turističke sezone koja je rezultatom većinu ugodno iznenadila, pitali smo u PU dubrovačko-neretvanskoj gdje povijesnu jezgru detektiraju kao žarište distribucije spornog plina:

- Dosad smo zaplijenili ukupno 480 ampula N2O. Sve su zaplijenjene ove godine u zoni stare gradske jezgre nakon prethodne dojave građana da se prodaju na ulici. Ampule su pronađene kod troje hrvatskih državljana koji nisu s područja naše Županije, a uglavnom su ih prodavali strancima – izvijestila je glasnogovornica Policijske uprave Andrijana Biskup i upozorila:

image
Tko bi rekao da se potisni plin za šlag može koristiti i kao opijat?
Cropix

- Treba naglasiti kako se kod ampula radi o sredstvima koja su zakonom dozvoljena, međutim kad se konzumiraju inhalacijom djeluju kao opojna sredstva, što posljedično dovodi do zakonom zabranjenih ponašanja. Upravo je to bio osnova da se takva sredstva oduzmu od vlasnika, kako bi se zaštitila opća sigurnost i spriječila protupravna ponašanja – istaknula je Biskup i potvrdila kako su ampule izrađene od čelika namijenjene izradi šlaga. Njihova distribucija zakonski nije zabranjena, ako su u skladu s propisima. Prevedeno, to znači da dilere, osim oduzimanja ‘robe‘ policija ne može drugačije sankcionirati jer za to nema uporišta.

Embargo davno istekao

Dubrovačka ‘pošiljka‘ ampula oduzeta je krajem rujna na ulazu u staru gradsku jezgru, gdje su trojica naših državljana u dobi od 50, 40 i 33 godine zatečena dok su stranim turistima prodavala N2O ampule za šlag s dozerima na koje se nataknu ampule i baloni koji udisanjem onda djeluju kao opojna sredstva. Policija je o pronalasku gotovo 500 ampulica i 20 mini dozera dopisom izvijestila Državni inspektorat i komunalni odjel Grada Dubrovnika sa zamolbom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti. Točnije, da sankcioniraju nedopušteno prodaju na javnim gradskim površinama.

image
Dubrovački komunalni redari moraju paziti i na ampule za šlag
Cropix

Na naš upit jesu li i što poduzeli oko prometa ampulama iz Državnog inspektorata javili su je postojala Naredba o zabrani uporabe didušikovog monoksida (N₂O) koja je kao propis iz nadležnosti Ministarstva zdravstva bila na snazi do 30. rujna 2019. godine (nakon što su iz Novalje to izričito zatražili zbog masovne pojave ampulica na Zrću op.a.). Nakon toga, embargo prestaje, dolazi doba pandemije i pada turizma, i na njega se zaboravlja.

- Slijedom navedenoga ampule didušikovog monoksida smatraju se danas dozvoljenim prehrambenim aditivom u skladu sa zakonodavstvom koje uređuje prehrambene aditive i u nadležnosti je sanitarne inspekcije te nema zapreka za stavljanje takvih proizvoda na tržište – izvijestili su iz Državnog inspektorata i za više vijesti uputili – na Ministarstvo zdravstva RH.

image
Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić
Božo Radić/cropix
Ante Vlašić: Nikad čuo za zlouporabu ampula

- Od vas prvi put čujem da se ampule mogu zloupotrijebiti kao droga, nisam vidio tu vijest na portalima. Ne mogu ni zamisliti da je takvo što nekome palo na pamet, koristiti sredstvo za zapjenjivanje u te svrhe. Svi mi kolege ugostitelji ampule didušičnog monoksida svakodnevno na poslu koristimo za šlag, pjenice u kuhinji i kolače. Nema nikakvih posebnih pravila za njihovu nabavku, redovito ih kupujemo od dobavljača za potrošni materijal kao i sve ostale potrepštine – ostao je iznenađen predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić našim upitom o alternativnoj namjeni potisnog plina u ugostiteljstvu.
Prema Vlašićevu mišljenju, zlouporaba ampula, kao i sve druge vrste ovisnosti kod mladih trebali bi pravovremeno prevenirati roditelji, prije nego na red za sankcioniranje dilera i konzumenata dođu državne institucije.

26. travanj 2024 03:37