StoryEditorOCM

Umirovljenici, pozor: u najavljenom povećanju mirovina kriju se zamke, stoga morate odvagati koji vam model izračunavanja odgovara da ne biste platili porez

Piše saša ljubičić/sd
15. studenog 2022. - 07:48

Udovicama i udovcima od 1. siječnja iduće godine - rastu mirovine. Isto vrijedi i za korisnike obiteljskih i najnižih mirovina. Sve je to u skladu s već usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. Država će za ovu svrhu izdvojiti milijardu i četiristo milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Dobra je to vijest za građane treće dobi, s obzirom na činjenicu da je oko dvije trećine naših umirovljenika siromašno. Od mizernih mirovina ne mogu platiti hranu i režije, pa su mnogi osuđeni na tuđu pomoć ili, nažalost - traženje plastične ambalaže.

Što je najgore, zbog inflacije pogonjene korona-krizom i ratom u Ukrajini, sve je poskupjelo, tako da će najavljena povećanja mnogima značiti malo i ništa. I prelazak s kune na euro dodatno je opterećenje hrvatskim umirovljenicima čija su primanja među najnižima u Europskoj uniji.  

Novi i stari umirovljenici

Oko 150 tisuća udovica i udovaca moći će zadržati svoju i naslijediti 27 posto mirovine preminulog supruga ili supruge. Ono što će biti stavljeno na odluku umirovljenicima koji su ostali bez bračnog partnera jest sljedeće: hoće li podnijeti zahtjev za primanje dviju mirovina, tj. osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine po pokojnom suprugu ili supruzi, ili će primati samo obiteljsku mirovinu po preminulom bračnom partneru? 

Naime, sukladno izmjenama i dopunama spomenutog zakona, od 1. siječnja 2023. godine svima, i zatečenim i novim korisnicima, mirovine će se povećati za deset posto.

- Važno je naglasiti da će svaki umirovljenik odabrati model koji mu najviše odgovara. Čim povećanje mirovina stupi na snagu, znat će se sigurno i više detalja, ali već sada je jasno da je potrebno otići na Zavod za mirovinsko osiguranje i savjetovati se sa službenicima koji model mirovine odabrati, jer je svaki slučaj drukčiji.

Ne smije se dogoditi da nekome blago povećanje mirovine znači gubitak nekog socijalnog prava koje je do sada imao ili to da će ga se u tom slučaju dodatno oporezovati, što se dogodilo nekim umirovljenicima nakon rasta mirovina od šest posto. Bitno je da se uz pomoć službenika HZMO-a napravi precizan izračun koji je najpovoljniji za umirovljenika i sukladno tome podnese zahtjev za povećanje mirovine - kaže Branko Jakovljević, predsjednik HSU-a Splitsko-dalmatinske županije.   

Evo i preciznih podataka o tome što predviđa reforma obiteljskih mirovina od 1. siječnja. Najvažnije je da sve mirovine rastu za deset posto. Ako obiteljsku mirovinu koristi jedan član obitelji, a sada je mirovinski faktor 0,7 posto (70 posto), on će od siječnja 2023. iznositi 0,77 posto (77 posto).

Rad i mirovina

Dalje, ako obiteljsku mirovinu koriste dva člana obitelji, mirovinski faktor je sada 0,8 posto (80 posto), a ubuduće će biti 0,9 (90 posto) te u slučaju da obiteljsku mirovinu koriste četiri ili više članova obitelji, umjesto dosadašnjih 1,0 posto (100 posto) bit će 1,1 posto (110 posto).

Dio obiteljske mirovine moguće je ostvariti samo kad je udovac ili udovica jedini korisnik obiteljske mirovine, uz jednu iznimku. Moguće je, ipak, koristiti dio obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu u slučajevima kad obiteljsku mirovinu uz udovca/udovicu koriste i članovi obitelji s potpunim gubitkom radne sposobnosti, ili se radi o djetetu sa statusom osobe s invaliditetom.

Pravo na dio obiteljske mirovine moguće je ostvariti pod uvjetom da je udovica/udovac navršio ili navršila 65 godina života.

Treba imati na umu da isplata dijela obiteljske mirovine za zahtjeve podnesene tijekom cijele 2023. godine pripada korisniku od 1. siječnja 2023. godine. Dio obiteljske mirovine usklađuje se kao i sve ostale mirovine. Inače, moguće je raditi do polovice punog radnog vremena i koristiti dio obiteljske uz osobnu mirovinu.

Dio obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od pripadajuće obiteljske mirovine za jednog člana obitelji. Limit za kumulaciju osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine je iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine. Limit se usklađuje kao i kod svih ostalih mirovina i iznosi 6212 kuna.   

26. travanj 2024 03:22