StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Ukrajinski premijer: ‘Mariupolj još nije pao!‘; Azov objavio potresni video: ‘Ispod čeličane su žene i djeca, Rusija granatira tvornicu...‘

Piše dv
19. travnja 2022. - 07:24

07:03 Ukrajinske snage napale su selo blizu granice Rusije i Ukrajine te su ranile jednog stanovnika, rekao je u utorak guverner ruske pokrajine Belgorod, donosi Slobodna Dalmacija.

Nije odmah bilo jasno je li napad na rusko selo Golovčino koji se pojavljuje u objavama guvernera Vjačeslava Gladkova u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram izveden topništvom, minobacačima, projektilima ili je bio zračni napad.

Ovog mjeseca Rusija je optužila Ukrajinu, koju je izvršila invaziju krajem veljače, za helikopterski napad na skladište goriva u Belgorodu, kao i za granatiranje tamošnjih sela i ispaljivanje projektila na skladište streljiva.

06:45 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da Mariupolj još nije pao i da će se njihove snage boriti do kraja.

Šmihal je u razgovoru za ABC rekao da su izignorirali rok koji su im Rusi dali za predaju.

- Grad još uvijek nije pao. Još uvijek postoje naše snage, naši vojnici, oni će se boriti do kraja. A za sada, još su uvijek u Mariupolju, rekao je Šmihal.

06:10 Američki predsjednik Joe Biden trenutno ne planira posjet Ukrajini, unatoč apelu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, no planira održati sastanak sa saveznicima kako bi raspravili ukrajinsku krizu, priopćila je Bijela kuća. Više pročitajte ovdje.

06:00 Tri osobe su poginule, a 15 je ozlijeđeno prilikom granatiranja grada Harkiva na istoku Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Među ozlijeđenima je 14-godišnjak.

„Granate su pale ispred kuća, na dječja igrališta i blizu centara za humanitarnu pomoć”, rekao je u ponedjeljak navečer guverner regije Oleh Sinejhubov.

Optužio je rusku vojsku za napade na civile, dodajući da liječnici i spasioci dežuraju danonoćno kako bi se suočili s posljedicama granatiranja.

Informacija se nije mogla neovisno provjeriti.

Navodni raketni napadi također su prijavljeni iz južnog ukrajinskog grada Mikolaiva u večernjim satima.

"U procesu smo ispitivanja situacije", rekao je gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Sjenkevič.

Gradsko vijeće Mariupolja u ponedjeljak je priopćilo da se u podzemnim skloništima ispod velike čeličane Azovstal skriva najmanje tisuću civila. Bojna Azov objavila je i video na kojem se vide majke s djecom, no autentičnost videa nije bilo moguće provjeriti.

Dodali su da Rusija granatira tvornicu koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu.

„Uglavnom su među civilima žene s djecom i starci”, napisalo je gradsko vijeće u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

05. svibanj 2024 23:26