StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVažna ‘proba‘

Ukrajinski izvidnici u posebnim akcijama pred veliku ofenzivu. Ali snimke s ratišta su porazne, griješe naivno i kobno

Piše davor krile/sd
20. ožujka 2023. - 20:27

Nije tajna da ukrajinska vojska planira pokrenuti veliku protuofenzivu ovoga proljeća, možda već čim se blato osuši. Sudeći prema aktivnostima zadnjih dana, na nekim dijelovima fronta počeli su naveliko iskušavati mogućnosti proboja ruskih linija, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, ono što su iskusili nakon takvih pokušaja u oblasti Zaporižja u južnoj Ukrajini, vojsci Kijeva ne ulijeva baš nadu u lako i bezbolno napredovanje i unaprijed ih upozorava na veliku skupoću svake ofenzive, piše Forbes.

Što znači napustiti rovove i izložiti se ruskoj vatri na ravnom i otvorenom terenu rječito govore podaci o šteti koju je navodno pretrpjela 128. brdska ukrajinska brigada prilikom nedavnog izviđanja: posve uništena su joj sigurno dva, a fatalno oštećena vjerojatno još dva oklopna gusjeničara nizozemske proizvodnje YPR-765.

image
screenshot Twitter

S obzirom da svaki YPR-765 težak 14 tona ima tročlanu posadu i vozi čak sedam pješaka, mogući ukrajinski gubici u ljudstvu u ovom incidentu su vrlo visoki. Jedna video snimka iz okršaja prikazuje YPR-765 kako prima direktni pogodak ruske protutenkovske rakete ili tenkovske granate. Iz vozila se izvija dim dok se najmanje šest Ukrajinaca izvlači, a jedan od njih vuče ranjenog sedmog suborca.

Mnogi promatrači očekuju da će velika ukrajinska proljetna protuofenziva započeti baš u Zaporiškoj oblasti. S tog prostora može se izvršiti prodor po dubini prema Crnom moru, a zatim skretanjem na zapad prema ušću rijeke Dnjipro izvršiti presijecanje ruskih snaga na dva dijela te uhvatiti pozicije za oslobađanje poluotoka Krim u nekoj od narednih ratnih faza.

Nije, stoga, nikakvo čudo da 128. ukrajinska brdska brigada intenzivira svoje izvidničke operacije na tom potezu, no čini se da su one u smjeru Robotnjeg naišle na razornu rusku vatru. Vojni analitičari zapadnih medija, doduše, upozoravaju da su se Ukrajinci prilično naivno vozali okolo: usred bijela dana, po poljima bez ikakvoga drveća i makar kamuflažnog zaklona.

Ruske bespilotne letjelice očito su dobro nadzirale njihovo kretanje pa su, u nedostatku potpore ukrajinskoga topništva, tanko oklopljeni gusjeničari YPR-765 bili lak plijen za ruske rakete i topove.

Ruske snage na terenu u južnoj Ukrajini su donedavno, inače, slovile za prilično slabe. Samo devet ruskih i prorusko-separatističkih pukovnija, svaka s najviše nekoliko tisuća vojnika, drži sektor dug 80 kilometara između rijeke Dnjipro i grada Staromlinivke.

Ukrajinsko južno zapovjedništvo broji oko 10 brigada na istom području. U ovom sektoru ni Rusi ni Ukrajinci nemaju izrazitu prednost u ljudstvu, no kako je napad uvijek puno skuplji od obrane, taj paritet ide u prilog branitelju položaja. Kako bi ubuduće izbjegla gubitke koje je pretrpjela kod Robotnjeg, ukrajinska vojska mora dodatno pojačati svoje južne brigade i dati im svakako puno više topničkih cijevi.

Ta pojačanja bi već mogla biti na putu, smatra vojni analitičar David Axe u Forbesu. I dok je cijelu zimu bjesnila bitka oko Bahmuta u Donbasu, ukrajinski glavni stožer zadržao je na jugu mnoge od svojih najboljih brigada i opremao ih zapadnjačkim tenkovima i borbenim vozilima. Izviđačke misije ukrajinskih snaga jasno govore da se uskoro sigurno razvija protuofenziva. Nakon što stignu glavna pojačanja ukrajinskoj vojsci, veliki napad je neizbježan.      

image
screenshot Twitter

Još na prvu godišnjicu rata u veljači američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je za CNN da SAD obučava i oprema nekoliko brigada mehaniziranog pješaštva sposobnih probiti rusku obranu duž sve statičnije fronte. Dok kombinacija tih novih brigada i njihove napredne opreme doista ne stigne na bojno polje, prodori koji se trenutno iskušavaju na jugu samo su slutnja onoga što Ukrajina stvarno želi izvesti protiv Rusa.

27. travanj 2024 03:10