StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSnažna protuofenziva

Ukrajinska napredovanja priznaju i ruski blogeri, javljaju i o pogibiji ruskog generala, ‘jednog od najboljih‘

Piše Tomislav Šoštarić/ JL
13. lipnja 2023. - 21:54

Ruske i ukrajinske snage izvještavaju o intenzivnim borbama duž granice ukrajinskih regija istočnog Donecka i južne Zaporižje dok ukrajinska vojska pokušava probiti prve linije bojišnice i ponovno zauzeti teritorij u dugo očekivanoj protuofenzivi koja je upravo u tijeku.

Nova izvješća stižu nakon što su Rusi raketirali središnji ukrajinski grad Krivji Rih - inače rodni grad ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog - rano u utorak, ubivši najmanje 11 osoba i ranivši 25. Ukrajinska protuzračna obrana oborila je tri krstareće rakete iznad grada, no neki projektili su pogodili civilnu infrastrukturu i stambene objekte, navode lokalne vlasti, dodajući da je jedna peterokatnica bila u plamenu, piše Jutarnji list.

image

Ukrajinski vojnici u Makarivki naoružani su lakim naoružanjem, što je problem za ruske snage u Makarivki (ilustracija)

Afp

Najnovija izvješća o borbama stigla su od dužnosnika okupacijskih ruskih vlasti i proratnih vojnih blogera koji detaljno opisuju sukobe južno od grada Velika Novosilka duž obje strane rijeke Mokri Jali, gdje su ukrajinske snage postigle određene uspjehe proteklih dana. Ukrajinske snage zauzele su nekoliko manjih sela uz rijeku, kako pokazuju geolocirane video snimke. U nedjelju je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar izjavila da napredovanje snaga Kijeva u tom području iznosi između 5 i 10 kilometara.

Proturječna izvješća o Makarivki

Kasno u ponedjeljak, visoki administrativni dužnosnik kojeg je u Zaporižji postavila Moskva, Vladimir Rogov, govorio je o teškim borbama u području poznatom kao greben Vremivka, tvrdeći da su tamošnje visoravni ostale pod kontrolom ruskih snaga. Rogov je na Telegram kanalu izvijestio da su ruski jurišni helikopteri u akciji te da se u blizini sela Urožajne, kako kaže, nastavlja recipročno granatiranje i teške borbe ultra-jakog intenziteta. Rogov je, također, priznao da ukrajinske snage drže svoje položaje na sjevernom i istočnom rubu sela.

Ruske snage, pak, pokušavaju protunapadima odbiti ukrajinski proboj, navodi neslužbeni ruski Telegram kanal Operacija Z. Kanal je u ponedjeljak objavio da su ukrajinske snage pokušavale zauzeti više terene kako bi kreirali uvjete za napredovanje, te se ocjenjuje da je njihov cilj bilo napredovanje prema ruskom okupiranom središtu Staromlinivka.

image

Na razminiravanju Ukrajinci imaju puno posla

Sergey Bobok/Afp

U međuvremenu, u doneckom selu Makarivka ukrajinske snage su, kako je izvijestio Rogov, već "bile protjerane brzim i učinkovitim protunapadom 127. divizije", kako javlja CNN, napominjući da ne mogu neovisno provjeriti izvješća s bojnog polja. No, drugi su izvještaji dali drugu sliku stanja kod Makarivke - nakon tvrdnji da su ruske snage ponovno zauzele prije dva dana oslobođeno selo, na Twitteru se pojavila snimka ukrajinskih snaga, za koju se navodi kako je vizualna potvrda da je Makarivka oslobođena.

Također, Hana Maljar izjavila je u ponedjeljak da je Makarivka jedno od sedam sela koje su vratile ukrajinske snage. Makarivka se nalazi oko 90 kilometara sjeverozapadno od grada Mariupolja na Azovskom moru, koji je Rusija sravnila sa zemljom i zauzela prošle godine nakon višetjedne opsade i granatiranja.

pogibija ruskog generala

Ruski vojni blogeri također su izvještavali o intenzivnim borbama u tom području, a Telegram kanal pod nazivom Naš Donjeck izvijestio je da su Ukrajinci "uspjeli ući dublje i napredovati kroz šumovita područja, prijeteći daljnjim napredovanjem da opkole" obližnje ruske jedinice. Iako nema načina da se provjere ta neslužbena izvješća, ona su u skladu s obrascem borbi koje su se odvijale prošlog tjedna. Naš Donjeck je također priznao da su ruske snage bile prisiljene po drugi put napustiti Neskučne, mjesto južno od Velike Novosilke, povlačeći se na položaje gdje ne bi bile okružene. Također se dodaje da Ukrajinci akumuliraju snage u tom području i da se teške borbe nastavljaju.

U međuvremenu, jedan od najistaknutijih i najutjecajnijih ruskih blogera, Voenkor Kotenok, izvijestio je kasno u ponedjeljak da je visoki ruski časnik ubijen dok su vojnici ruske Pete armije bili prisiljeni napustiti Makarivku. Voenkor, kojeg na Telegramu prati 423.000 ljudi, objavio je da je "kao rezultat neprijateljskog raketnog napada ubijen načelnik stožera 35. armije kombiniranog naoružanja, general bojnik Sergej Gorjačev".

 

image

Ruski generalski zbor navodno je ostao bez jednoga člana, general bojnika Sergeja Gorjačeva (ilustracija)

Mikhail Klimentyev/Afp

Neovisne potvrde smrti Gorjačova, vrlo iskusnog zapovjednika, još nema, pa ni iz ruskog ministarstva obrane. Voenkor kaže da je "prema predstavnicima zapovjedništva Ujedinjene grupe snaga (S), vojska danas izgubila jednog od najsjajnijih i najučinkovitijih vojskovođa".

Još jedan poznati ruski vojni bloger, WarGonzo, priznao je u ponedjeljak da su ranije pobjedničke izjave o situaciji u Makarivki bile "preuranjene". "Naselje je još uvijek mjesto žestokih borbi... Neprijatelj dovodi pješaštvo u malim grupama, koristeći laku opremu, što otežava da im se brzo nanese poraz", naveo je bloger. "Unatoč očekivanjima, nismo uspjeli vratiti selo do kraja dana. Nadamo se da će sutra biti uspjeha u tom smislu", dodao je.

Ni kiša ih ne može zaustaviti

S druge strane, ruski vojni blogeri tvrde da su ukrajinska nastojanja da napreduju južno od Orikhiva, na drugom dijelu južnog bojišta, naišla na otpor, a nekoliko njih navodi da su Ukrajinci izgubili značajan broj vozila za razminiranje u području za koje je poznato da su Rusi snažno utvrdili minskim poljima i zamkama za tenkove. Kako navodi CNN, čini se da geolocirana snimka pokazuju gubitke ukrajinskog oklopnog naoružanja na tom području.

U svom noćnom obraćanju u ponedjeljak, Volodimir Zelenski je rekao da su borbe u pograničnom području Donecka i Zaporižje teške, ali da ukrajinske snage ponovno osvajaju teritorij, ali se požalio na vremenske prilike. "Iako je vrijeme ovih dana nepovoljno, kiše nam otežavaju zadatak, snaga naših ratnika ipak daje rezultate". Zelenski je također istaknuo da su "najvažnija i najvatrenija" operativna područja u smjerovima Tavrije i Horticije.

image

Volodimir Zelenski je istaknuo da su najvažnija i najvatrenija operativna područja u smjerovima Tavrije i Horticije

Sergei Supinsky/Afp

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga i general operativno-strateške skupine Tavria izvijestio je "o uspjehu koji smo postigli, o prednjim područjima gdje se trebamo pojačati i o akcijama koje možemo poduzeti kako bismo slomili još ruskih položaja", dodao je Zelenski.

Predsjednikov glavni vanjskopolitički savjetnik Igor Žovkva rekao je u ponedjeljak za CNN da je "krajnji cilj protuofenzivne kampanje ponovno osvojiti sve teritorije, uključujući Krim", ali je odbio otkriti detalje o protuofenzivnim akcijama koje su u tijeku. Također je pokušao ublažiti očekivanja da će ovom vojnom kampanjom biti postignuti brzi rezultat, rekavši da bi Ukrajini moglo trebati mnogo mjeseci da postigne svoje ciljeve.

No, iako ukrajinske snage napreduju, ruski otpor je jak i borbe se vode za svaki metar, kaže zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

‘Nije ovo holivudski film‘

"Neprijatelj čini sve da zadrži osvojene položaje. Rusi aktivno koriste jurišno i vojno zrakoplovstvo te vode intenzivnu topničku vatru", rekla je Maljar. "Tijekom ofenzive naše postrojbe neprekidno nailaze na minska polja, kombinirana s protutenkovskim rovovima. Sve to u kombinaciji sa stalnim protunapadima neprijateljskih jedinica oklopnim vozilima i masovnom uporabom ATGM-a i bespilotnih letjelica kamikaza", dodala je.

Ukrajina se suočava sa žestokim ruskim otporom na jugu i istoku. Tijekom proteklog dana ukrajinske snage napredovale su 250 metara u smjeru Bahmuta u području akumulacije Berhiv te još 200 metara u smjeru Torecka u Doneckoj regiji, navela je Maljar u objavi, kako prenosi Politico. U regiji Zaporižja, ukrajinska vojska se povukla do jednog kilometra u smjeru Berdjanska, čime je ukupno napredovala od tri četvorna kilometra u regiji do sada.

Borbe su, kako se navodi, trenutačno u tijeku u nekoliko okruga diljem južne i istočne Ukrajine. Nakon prošlogodišnjeg brzog protuofenzivnog uspjeha u Kharkivu i Hersonu, Ukrajina se suočava s pritiskom da postigne jednake ili čak bolje rezultate.

image

U Zaporižju su potrebne duge cijevi i kompleti prve pomoći

Afp

U međuvremenu, svi koji nisu izravno uključeni u rat možda imaju prevelika očekivanja, upozorava Taras Čmut, ukrajinski vojni analitičar i voditelj najveće ukrajinske vojne volonterske zaklade Vrati se živ. "Ovo nije holivudski film. Ukrajinske snage napreduju onom brzinom brzinom koja im je potrebna. Na isti način kao u prošlogodišnjoj protuofenzivi. Ljudi nemaju informacije o tome koliko je neuspjelih pokušaja izvšeno prošle godine prije velikog uspjeha koji su svi cijenili", rekao je Čmut.

Iako je Ukrajina izvijestila o oslobađanju sedam sela u regijama Doneck i Zaporižja, tijekom prvih tjedana protuofenzive, ukrajinska vojska već je izgubila najmanje 16 Bradleya i četiri tenka Leopard, objavio je projekt otvorenog izvora Oryx, koji objavljuje popis izgubljene ruske, ali i ukrajinske vojne opreme na bojišnicama u Ukrajini. Ukrajinsko zapovjedništvo nije komentiralo gubitke vojne opreme.

U međuvremenu, ruske snage su pretrpjele uništavanje svojih zapovjednih točaka i prekidanje lanaca opskrbe, piše Jutarnji list.

05. svibanj 2024 13:30