StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetborbe ne jenjavaju

Ukrajinci srušili Rusima pontonski most u Hersonu. Pogledajte kako se za samo 80 sekundi ukrajinska topnička posada sklanja izvan vatrenog položaja: ‘Nema šanse za rusku protuvatru!‘

Piše Anita Belak Krile/SD
1. rujna 2022. - 12:59

U protuudaru koji je započeo ovaj tjedan ukrajinska vojska je uništila pontonski most koji su izgradile ruske trupe u okupiranom selu Darivka u regiji Herson. To je potvrdilo ukrajinsko Operativno zapovjedništvo Jug, koje redovito objavljuje ažurirane informacije o protuofenzivi u  regiji Herson. Ovo područje Putinova vojska je zauzela u ranoj fazi rata, piše Slobodna.

"Pogoci su učinkoviti, šteta je značajna. Uništen je pontonski prijelaz koji su postavili okupatori u području Darivke", navodi ukrajinsko zapovjedništvo.

Ukrajinci su koncem srpnja prvi put izvijestili da ruske snage pokušavaju izgraditi pontonski most preko rijeke Ingulec koji se nalazi stotinjak metara od betonskog cestovnog mosta Darivka na južnoj strani. Raketne i topničke jedinice vojske Volodimira Zelenskoga su 26. kolovoza pogodile most Darivka nakon čega je on neupotrebljiv. 

Na društvenim mrežama objavljen je video iz Hersona koji pokazuje kako se u manje od minute i pol ukrajinska topnička posada sklanja izvan vatrenog položaja: ‘Nema šanse za rusku protuvatru!, stoji u objavi.

U pripremi protunapada u regiji Herson, Ukrajinci već tjednima žestoko granatiraju vitalne prometnice za opskrbu ruske vojske i mostove preko Dnjepra i njegova pritoka rijeke Ingulec. Raketirani su cestovni i željeznički Antonovski most, te Darjivski most preko Inguleca. Na tom području Ukrajinci su koncentrirali velik dio svog najboljeg topništva i američkih raketnih bacača HIMARS i MLRS.

Glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Jug ukrajinske vojske Natalia Humeniuk ukazala je kako neprijatelj pokušava povući rezerve s lijeve obale Dnjepra i u tome ne uspijevaju.

- To se pokazalo nemogućim jer smo pažljivo i precizno radili na tim mostovima: oni su glavne prometne arterije preko Dnjepra i postali su neprohodni za tešku opremu - kazala je i najavila kako će svaki pokušaj postavljanja pontonskog mosta proći isto.  

 - Možda će neprijatelji nastaviti pokušavati postaviti pontonski prijelaz, ali cijelo područje gdje se to može napraviti također je pod našom vatrenom kontrolom i bit će pogođeno - konstatirala je Humeniuk.

27. travanj 2024 01:34