StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZov Ukrajine

Ukrajinci od Hrvatske navodno traže 15 moćnih raketnih sustava Vulkan, dokument s točnim specifikacijama kruži internetom. Evo o kakvom se našem oružju radi

Piše dv
29. travnja 2022. - 14:54

Prema objavama na društvenim mrežama na navodnome spisku ukrajinskih vojnih potraživanja dodatnoga oružja iz zapadnih zemalja našla se i Hrvatska, od koje službeni Kijev, kako se tvrdi, traži 15 raketnih sistema tipa Vulkan M-92, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Autentičnost dokumenta treba potvrditi

Ne postoji službena potvrda da je ova lista autentična, no ne možemo reći ni da nije, jer se o takvim potraživanjima baš javno i ne govori.    

Vulkan M-92 je mobilni višecjevni lanser raketa kalibra 122 mm, sposoban gađati ciljeve do 20 kilometara udaljenosti.

Riječ je zapravo o moderniziranom sistemu M-77 Oganj jugoslavenske proizvodnje, na čijoj su osnovi devedesetih razvijene hrvatske samovozne inačice M-92 Vulkan i M-96 Tajfun, s 32 cijevi kalibra 122 mm, te odgovarajuće rakete hrvatske proizvodnje.

Od listopada 2017. jedna se vulkanska baterija Hrvatske vojske pridružila borbenoj skupini NATO-a u Poljskoj.

Ova multinacionalna borbena skupina sastavljena je od američkih, britanskih, hrvatskih i rumunjskih vojnika te služi s poljskom 15. mehaniziranom brigadom kao snaga za odvraćanje na sjeveroistoku Poljske i kao potpora NATO-ovoj pojačanoj prednjoj prisutnosti.

image
screenshot Youtube

U veljači 2021. godine, pripadnici 7. hrvatskog kontingenta (HRVCON) demonstrirali su svoje sposobnosti zapovjedništvu Borbene grupe - Poljska (BG-P) prvim raketnim gađanjem iz bitnice samohodnih višecjevnih lansera raketa (SVLR) 122mm "VULKAN".

MORH je tada priopćio da je 7. HRVCON provodio redovnu obuku na iznimno niskim temperaturama koje su dosezale i do - 20 Celzijevih stupnjeva, a visina snijega bila je 30 do 40 centimetara. Objavili su i fotografije s vježbe. 

Poslali smo upit i MORH-u, čekamo njihov odgovor. No, možda je ovo samo popis ukrajinskih želja, pa je moguće da  MORH nema službeni zahtjev od ukrajinske strane. A i o ovakvim stvarima, sasvim je jasno, ne govori se javno. 

image

Vojna vježba u Poljskoj 2021. 

MORH

Oganj

U FB grupi "Oružane snage Republike Hrvatske(OSRH)" objavljen je i ovaj komentar: 

- Mogla bi Ukrajina malo smanjiti doživljaje... Po stavki 10, pod kategorijom višecijevnih bacača iz ovog dokumenta navodi se kako Ukrajina želi M61 Vulcan, što je američki 'gatling gun'. Vjerojatno se misli na M-92 Vulkan, hrvatsku modernizaciju sistema M-77 Oganj. M-92 koristi rakete promjera 120mm koje koristi BM-21 Grad ili rumunjski APR-40 koji je u kod nas u upotrebi. Naime, mi imamo samo 6 komada M-92 što znači da ne možemo isporučiti taj broj tih sistema čak i da želimo. Bilo kako bilo, ja sam protiv toga da se Ukrajincima isporučuju ovi sistemi dok SAD ili NATO ne nađu adekvatnu zamjenu... - navodi se u tom komentaru. 

14. travanj 2024 12:28