StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKrvavi energenti

Ukrajina tvrdi da ima rješenje koje bi odmah moglo osakatiti ruske ratne napore i uništiti Putina. No nježne mađarske i njemačke guze se boje da ne ozebu

Piše D.K./sd
23. svibnja 2022. - 15:01

Ukrajina tvrdi da ima rješenje koje bi odmah moglo osakatiti ruske ratne napore: Jurij Vitrenko, šef državnog ukrajinskog energetskog diva Naftogaza, kaže da bi trenutna zabrana uvoza ruske nafte i plina mogla uništiti Putina, piše Slobodna Dalmacija.

Dok EU nastavlja razmišljati o sankcijama ruskoj energetici, ali i dalje Kremlju isplaćuje milijarde unatoč invaziji, Vitrenko je uvjeren da bi embargo na naftu i plin odmah postigao antiratni učinak, jer bi Putin prestao biti u mogućnosti financirati svoju vojsku.

„Rusija je poput velike benzinske crpke i on svu svoju javnu potporu kupuje de facto paternalizmom. Njegov režim počiva na agresivnoj vojsci i prijetnjama, a s druge na podršci koju ima u javnosti. A kad njegova vlast postane ograničena u količini novca koje može potrošiti, to odmah nužno znači da Putin gubi podršku u društvu”, rezolutan je Vitrenko.

image

Sve je ovo spaljeno plinom kojega Europa još uvozi iz Rusije

Genya Savilov/Afp

S njegovim ocjenama da je Putin u stanju odobrovoljiti Ruse samodopadnim osjećajem superiornosti, bilo da se radi o invazijama na druge zemlje ili pobjedama sportaša i domaćinstvima na sportskim turnirima, slažu se mnogi politolozi. No, Rusi ne podržavaju tamošnji režim samo zbog toga, nego i jer dobivaju novac od države.

Putin ih može darivati i trošiti na velike spektakle kojima njeguje sliku Rusije kao carstva samo zahvaljujući nafti i plinu, a ne jakoj ekonomiji i kreativnoj domaćoj pameti. Zavrnu li mu se plinski ventili, to je kao da ste Putinu uskratili politički kisik.

Vitrenko svakako nije jedini koji zagovara strogu zabranu uvoza ruske nafte i plina, jednakog je stava cijela europska javnost. U travnju je Europski parlament velikom većinom glasao za trenutnu zabranu uvoza svih Putinovih ugljikovodika u EU: 413 glasova bilo je za, 93 protiv, a 46 suzdržanih.

No, Europska komisija je iznevjerila Europski parlament koji se još uvijek bori s uvjeravanjem Mađarske da odustane od veta kako bi mogla pristupiti uvođenju embarga na rusku naftu. O plinu još nije bilo konkretnih planova, jer je donesena strategija o postupnom ukidanju uvoza do 2027. godine, kako nježne njemačke guze ne bi naglo ostale na hladnome.

image

Rafinerija PCK u njemačkom Schwedtu još srče rusko crno zlato

Španjolski europarlamentarac Luis Garicano pokrenuo je oštar napad na EU Komisiju zbog njezina kontinuiranog odgađanja odluke o plinu koji Putina održava u ratnom sedlu, tvrdeći da ga "čak i ne pokušava zaustaviti". Ursuli von der Leyen je u EU parlamentu poručio: "Ako Europa ne prestane financirati Putina, povijest nas neće vidjeti kao promatrače: povijest će znati da smo bili suučesnici. Naša energetska ovisnost i naš novac dopuštaju ubijanje Ukrajinaca, Europljana čiji je jedini zločin bio što su vjerovali u naše slobode. Zar vam još nije jasno da je naš plin umrljan krvlju?" - kazao je Garicano.

image

Scholz i Von der Leyen: čuvajući interese njemačke ekonomije, žrtvujemo živote naivnih koji su nam vjerovali.

Bo Amstrup/Afp
26. travanj 2024 09:05