StoryEditor
Hrvatska i svijetVraćen teritorij

Ukrajina ponovno podigla svoju zastavu na Zmijskom otoku, sad se svi nadaju deblokadi njihovih luka: ‘Operacija je završena...‘

Piše hina
4. srpnja 2022. - 19:06

Ukrajinska zastava ponovno je podignuta na Zmijskom otoku u Crnom moru, priopćila je u ponedjeljak ukrajinska vojska, nakon što su se ruske snage povukle s tog strateškog položaja prošlog tjedna.

"Vojna operacija je završena i ... teritorij (Zmijski otok) vraćen je pod jurisdikciju Ukrajine", izjavila je Natalija Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva, na konferenciji za novinare.

Neki analitičari kažu da bi rusko povlačenje sa Zmijskog otoka kod jugozapadne obale Ukrajine moglo ublažiti rusku blokadu ukrajinskih luka.

Strani diplomat sa sjedištem u Kijevu rekao je Reutersu da to još uvijek nije dovoljno za siguran tranzit ukrajinskog žita.

"Postoji potreba za razminiranjem, a Rusija još uvijek ima sposobnosti (vojna plovila, obalne obrambene sustave i zračnu nadmoć) koji će im omogućiti da zapriječe plovne putove", rekao je diplomat.

Kako bi deblokirala svoje luke i nastavila isporučivati ​​žito, Ukrajina bi trebala potporu saveznika i da Turska odigra ključnu ulogu, dodao je diplomat.

Rusija je priopćila da se povukla sa Zmijskog otoka u četvrtak kao "gestu dobre volje" kako bi pokazala da ne ometa pokušaje Ujedinjenih naroda da otvore humanitarni koridor koji bi omogućio otpremu žita iz Ukrajine.

Ukrajina je priopćila da je istjerala ruske snage topničkim i raketnim napadima.

14. kolovoz 2022 02:04