StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrekid partnerstva

Uhićeni talijanski fašisti povezani s ukrajinskim bataljunom Azov: planirali su masakr policijske postaje, vole Mussolinija, a jedan od njih je u bijegu - u Ukrajini

Piše Marin Prvan/sd
18. studenog 2022. - 07:25

Pet članova talijanske neonacističke organizacije poznate kao "Red Hagala" uhićeno je 15. studenog, jer su optuženi za planiranje terorističkih napada na civilne i policijske ciljeve, dok još jednog člana karabinjeri i dalje traže. On se, navodno, nalazi u Ukrajini, gdje se bori protiv ruskih snaga u bataljunu Azov, koji je formalno integriran u Ukrajinsku nacionalnu gardu, objavila je talijanska policija, piše Slobodna Dalmacija.

Pripadnici Reda Hagal navodno su održavali "izravne i česte" kontakte preko Telegrama ne samo s bataljunom Azov, već i s ultredesničarskom ukrajinskim vojnim formacijama Desni sektor i Centuria, "vjerojatno u pogledu mogućeg regrutiranja u redove ovih borbene skupine”, navodi Corriere.

Policijska istraga pokrenuta je 2019. godine i uključivala je opsežne računalne pretrage i prisluškivanje; taktike koje su otkrile namjeru članova skupine da diljem Italije izvrše nasilna djela.

Jedan od uhićenih članova, Giampiero Testa, navodno je bio "opasno blizak krajnje desničarskim ukrajinskim nacionalističkim skupinama" i planirao je napad na policijsku postaju u Mariglianu u Napulju, sudeći prema prisluškivanjima. Odbjegli borac iz Azova, Anton Radomsky, ukrajinski je državljanin koji je živio u Italiji, ali se trenutno bori u ime ukrajinskih oružanih snaga. Vlasti kažu da je Radomsky planirao napad na trgovački centar "Volcano Buono" u Napulju.

Delegacija Azova posjetila partnere u SAD-u: primljeni su u Kongresu koji im je 2018. zabranio slanje oružja zbog neonacizma, a i salutirali su svoju verziju Seig Heila

U prisluškivanju iz siječnja 2021., Testa je rekao da bi “napravio masakr poput onog na Novom Zelandu, ali ne bih otišao među crnce, otišao bih u vojarnu u Mariglianu”. Mislio je na novozelandskog napadača na džamiju Brenton Harrison Tarranta koji je tvrdio da je posjetio Ukrajinu i nosio nacistički Sonnenrad ili oznaku "crnog sunca" na pancirnoj jakni dok je ubijao 51 vjernika. Simbol, kako je New York Times primijetio 2019., "obično koristi Bataljun Azov, ukrajinska neonacistička paravojna organizacija".

image
yt screenshot

U veljači 2021. Testa je otkrio svoje ideje preko telefona, rekavši: “Kao (rasistički masovni ubojica iz Novog Zelanda) Tarrant… tututututu. U vojarni Marigliano. Bum bum, sve sam ih pobio.”

Otprilike u isto vrijeme, policijski dužnosnici koji su nadzirali ovu organizaciju zaplijenili su airsoft puške koje su se mogle "lako modificirati za ispaljivanje autentičnih metaka", streljiva, taktičke opreme, pa čak i bacača granata. Skupina je također optužena za provođenje paravojnih obuka u Napulju i Caserti, kao i za seminare koji promiču nadmoć bijele rase i poricanje holokausta.

Snimka uhićenja koju je emitirao informativni kanal Sky Tg24 prikazuje duge noževe, sjekiru u nordijskom stilu, palicu s natpisom "Vođa Mussolini", zastavu s kukastim križem, gas masku, majicu Azovskog bataljona i "Valhalla Express", memoare borca ​​iz Azova.

Ali Ukrajina nije jedina zemlja koju su posjetili članovi Reda Hagal; “neki članovi također su putovali u Izrael kako bi trenirali Krav Magu i korištenje dugog i kratkog oružja”, prema policijskim dužnosnicima. Čak su im dali i diplome o završenoj obuci.

Policijska operacija obuhvatila je trinaest pokrajina u Italiji i uključivala je "26 osobnih, kućnih i računalnih pretraga", navodi se u policijskom priopćenju za javnost u kojem su objavljena uhićenja.

Među uhićenima zbog “zločina udruživanja u svrhu terorizma ili rušenja demokratskog poretka” su Maurizio Ammendola, osnivač skupine, njezin potpredsjednik Michele Rinaldi te članovi Giampiero Testa i Massimiliano Mariano.

Peti uhićeni član, Fabio Colarossi, optužen je za širenje neonacističke propagande.

image
yt screenshot

Dok je nacizam već odavno pronašao sigurno mjesto u ukrajinskim oružanim snagama, uhićenja i tjeralice protiv članova Reda Hagal, koji su planirali terorističke napade, sugeriraju potencijal obijanja o glavu rata u Ukrajini, budući da su u bitkama prekaljeni te ideološki ekstremni pripadnici, podržani od NATO-a. A nekad će se, barem dio njih, vratiti svojim kućama diljem Europe.

Ukrajinski neonacistički ratni veteran odlikovan na Ratničkim igrama u Disneylandu na Floridi za ‘inspiriranje osobnim primjerom.‘ Nosio je majicu Azova, a organizator je američka vlada

"Visoka dostupnost oružja tijekom trenutnog sukoba rezultirat će proliferacijom nezakonitog oružja u fazi nakon sukoba", upozorio je glavni tajnik Interpola Juergen Stock.

Čak je i dokument američkog Ministarstva domovinske sigurnosti iz 2022. godine priznao da "ukrajinske nacionalističke skupine, uključujući Azov pokret, aktivno regrutiraju rasno ili etnički motivirane nasilne ekstremističke bjelačke nadmoći da se pridruže raznim neonacističkim dobrovoljačkim bataljunima u ratu protiv Rusije", ali je naglasio i ključnu rupu zapadnjačkih obavještajnih službi: “Kakvu obuku strani borci dobivaju u Ukrajini da su se mogli tako razmnožiti u zapadnjačkim vojnim postrojbama i skupinama bijele supremacije?"

01. listopad 2023 17:56