StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘ispit zrelosti‘

Uhićeni pripadnik Torcide ipak izišao na maturu; polagao je ispite u pratnji ovlaštenih osoba na tajnoj lokaciji: ‘Bio je vrlo pristojan, sve je prošlo u najboljem redu‘

Piše Marijana Cvrtila/sd
29. lipnja 2022. - 18:47

Nije mu bilo lako. Ne samo što je na mjesec dana završio iza rešetaka, nego mu je opasno "visila" i matura. Ali maturantu, mladom navijaču Hajduka i učeniku završnog razreda jedne dalmatinske srednje strukovne škole – kojemu je zbog sudjelovanja u neredima na odmorištu Desinec 21. svibnja ove godine i sukoba pripadnika Torcide s policijom određen jednomjesečni istražni zatvor – ipak je omogućen izlazak na ispite državne mature u netom završenom ljetnom roku, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je potvrdio Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, mladić je, sukladno čl. 99. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, dobio priliku izići na prijavljene ispite mature unatoč tomu što mu je u tom trenutku "privremeno prebivalište" bio Okružni zatvor u zagrebačkom Remetincu. I nije jedini koji je ispite državne mature polagao u "izmještenom" objektu, odnosno izvan svoje matične škole. Filipović nam je ispričao kako je isto omogućeno i nekolicini dalmatinskih sportaša koji su se na datume pisanja "ispita zrelosti" nalazili izvan svojih mjesta.

Pratnja do klupe

Što se tiče maturanta pritvorenika, postupak za pristupanje ispitima mature bio je sljedeći:

– Ispitni koordinator iz škole koju je mladić pohađao poslao je zahtjev da mu  seomogući polaganje mature. Nakon toga mi smo kontaktirali Županijski sud u Velikoj Gorici, koji je i odredio jednomjesečni istražni zatvor za 42 navijača Hajduka koji su sudjelovali u neredima. Sa suda je stiglo dopuštenje da se mladiću omogući polaganje ispita mature – prepričava Filipović.

Ta lokacija je bila izvan zatvora, ali ravnatelj Centra nije želio precizirati gdje. U svakom slučaju, mladi je pritvorenik na toj lokaciji polagao prijavljene ispite iz engleskog jezika te zahtjevnih izbornih predmeta fizike i informatike, a sve je prošlo u najboljem redu.

– Poduzete su sve mjere sigurnosti, a mladić je polagao ispite u pratnji dviju za to ovlaštenih osoba. Nakon ispita vraćen je u pritvor, a budući da je u međuvremenu pušten iz istražnog zatvora, preostale ispite iz hrvatskog jezika i matematike polagao je u svojoj matičnoj školi – prenosi Filipović. Pitali smo ga i kako se mladić ponašao na ispitima, je li bilo kakvih problema.

– Nikakvih. Doduše, ne mogu govoriti iz prve ruke, ali osobe koje su bile s njim u pratnji ispričale su kako je bio vrlo discipliniran i pristojan – otkriva ravnatelj NCVVO-a.

image

Na fotografiji: Vinko Filipović
 

Damir Krajač/HANZA MEDIA

Esej u veleposlanstvu

Ispiti mature poklopili su se i s pripremama naših mladih U-20 košarkašica za Europsko prvenstvo u Skopju u Sjevernoj Makedoniji, koje se treba održati u srpnju ove godine. Zbog toga je za dvije mlade košarkašice iz Splita organizirano polaganje ispita mature u Slavonskom Brodu, gdje su se u sklopu priprema 22. i 23. lipnja odigravale prijateljske utakmice između naših djevojaka i reprezentacije Portugala. Mladi maturant i U-18 košarkaš iz Splita bio je, pak, na pripremama s reprezentacijom u Svetom Martinu na Muri, pa mu je polaganje nekih od ispita mature omogućeno u Gimnaziji Čakovec, dok je maturanticu odbojkašicu iz Trogira ispit iz engleskog jezika zatekao u pripremama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske pa je taj ispit polagala u gimnaziji u Varaždinu.

Kao kuriozitet spomenimo i kako polaganje ispita mature nije bilo prepreka za našu mladu 18-godišnju plivačicu Riječanku Meri Mataja da nastupi na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti i to kao jedina hrvatska plivačica na ovom SP-u. Naprotiv, nakon kvalifikacija "otisnula" se do hrvatskog veleposlanstva gdje je prionula polaganju eseja iz hrvatskog jezika, a nakon povratka, u matičnoj školi u Rijeci u ponedjeljak je polagala matematiku.

– Ovi primjeri pokazuju kako smo uspjeli unijeti fleksibilnost u polaganje ispita državne mature, unatoč krutim pravilima, a da to ni na koji način nije naštetilo drugim maturantima. To može biti dobra poruka svima onima koji se spremaju jednog dana polagati maturu. Također, ovime smo pokazali kako je moguće uspješno spojiti vrhunsku sportsku karijeru i ispite državne mature – zaključio je Filipović.

Ovogodišnji ljetni rok državne mature okončan je u ponedjeljak pisanjem ispita iz matematike, a objava privremenih rezultata očekuje se 11. srpnja, dok će konačni rezultati biti poznati 18. srpnja. Maturu je prijavilo ukupno 28.912 kandidata, a ono na što su u NCVVO-u osobito ponosni jest što (barem dosad) nije zabilježen niti jedan skandal, izgred ili ozbiljnije narušavanje pravila mature.

– Imali smo samo jednu osobu koja je zatečena u neovlaštenom korištenju mobitela, poništeni su joj svi ispiti koje je dotad polagala u ljetnom roku te na maturu ponovno može izići tek najesen. Ne možemo sa sigurnošću reći hoće li sve ostati na tome, jer se, primjerice, prepisivanje može otkriti naknadno, tijekom postupka ocjenjivanja koje još uvijek traje. Ali ono što je definitivno točno jest da dosad u distribuciji, povratu i pisanju ispita nije bilo nikakvih skandala – prenosi Vinko Filipović.

18. travanj 2024 06:42