StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSporni alkohol

Uhićen profesor koji se potukao s učenicima, prijavljen je za tri kaznena djela; Mogao bi dobiti i otkaz

Piše Mirela Lilek Hajdi Karakaš Jakubin/JL
20. prosinca 2023. - 16:45

Nakon što je u javnost procurila video snimka fizičkog sukoba profesora i učenika koja je nastala u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu, intervenirala je zagrebačka policija. Danas su povodom incidenta odgovorili na medijske upite:

- Policijski službenici VII. policijske postaje Zagreb (Trešnjevka) pružili su žurnu intervenciju u obrazovnoj ustanovi. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 61-godišnji profesor škole dvojici učenika za vrijeme održavanja nastave u školi nanio ozljede. Ozlijeđenim učenicima je odmah po događaju pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su obojica u događaju lakše ozlijeđeni, no nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom - kazali su iz PU zagrebačke, piše Jutarnji list.

Dodaju i da je istog dana 61-godišnji profesor uhićen i da je po dovršenom kriminalističkom istraživanju utvrđeno "da je na štetu maloljetnih učenika počinio kazneno djelo pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda, kazneno djelo tjelesnih ozljeda te dva kaznena djela povrede djetetovih prava".

ravnateljica najavila raskid profesorova ugovora o radu

- Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je prepraćen pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, dok je protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog navedenih kaznenih djela - zaključili su iz zagrebačke policije.

Spomenuti sukob učenika i profesora šokirao je i najiskusnije prosvjetare te otvorio niz pitanja.

Jedno od njih je hoće li i kako škola sankcionirati učenike? Bosiljka Galenić, ravnateljica škole u petoj godini prvoga mandata, najavila je raskid profesorova ugovora o radu.

image

Iz MUP-a su poručili da je istog dana 61-godišnji profesor uhićen i po dovršenom kriminalističkom istraživanju prepraćen pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke (ilustracija)

/Slobodna Dalmacija

Nadalje, pitanje je i je li uprava škole mogla spriječiti profesorov agresivan ispad u razredu, kao i neprimjereno ponašanje pojedinih učenika, pogotovo ukoliko je bilo naznaka o ranije narušenim odnosima? Zašto nastavnik, koji je prema neslužbenim informacijama već neko vrijeme bio u rastrojenom stanju zbog teške životne situacije, nije upućen na bolovanje ili, ako je to odbijao, na procjenu radne sposobnosti?

Na koncu, je li predmetu za kojim je posegnuo nastavnik tijekom napada na učenika, a za koji se pretpostavlja da je remenica, bilo mjesto na polici u učionici, gdje je bio dostupan i učenicima? Ne manje važno, zašto je snimka i dalje dostupna na popularnom kanalu? Zašto nije obrisana jer ne samo da je riječ o snimci nasilja, već se na njoj vide i (dijelovi) lica maloljetnika?

Neprihvatljivo ponašanje učenika

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Suzana Hitrec, ujedno dugogodišnja ravnateljica zagrebačke Upravne škole, ponudila je neke od odgovora.

- Jako je teško gledati takvu snimku i nije dobro da je podijeljena na internetu, ali sada sve okolnosti slučaja treba pomno preispitati. Ono što se čini jest da su odnosi između nastavnika i učenika bili dulje vrijeme narušeni, a upitno je i je li ovo bilo prvi puta da je došlo do sukoba između učenika i nastavnika. Jako je važno u takvim situacijama koje odstupaju od očekivanoga da se, kada učenici primijete neprimjereno ponašanje profesora, odmah obrate ravnatelju škole, stručnim suradnicima ili razredniku. Vrijedi i obrnuto, za slučaj kada nastavnici uoče neprimjereno ponašanje učenika, kaže Hitrec, piše Jutarnji list.

Ukoliko se znalo da je nastavnik u težoj zdravstvenoj situaciji, tada mu je trebalo pružiti podršku i potaknuti ga da ide na bolovanje, dok se situacija ne riješi. Druga je mogućnost, podsjeća Hitrec, da ga škola uputi na procjenu radne sposobnosti.

image

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja: Mislim da je jako važno u svakoj školi raditi na unaprjeđenju komunikacije između svih zaposlenih, učenika i roditelja

Ronald Goršić Cropix

- Mislim da je jako važno u svakoj školi raditi na unaprjeđenju komunikacije između svih zaposlenih, učenika i roditelja te pravodobno izmjenjivati informacije kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale. Ono što je važno iz pozicije ravnatelja jest da kada dobijemo neke informacije o pojavi situacije koja nije primjerena u nastavi, tada ravnatelj ili stručni suradnici škole trebaju pojačano odlaziti na nastavne sate. Time je moguće utvrditi jesu li određena ponašanja bilo nastavnika, bilo učenika, izolirani slučaj ili ponavljajući, objašnjava Hitrec.

Po njezinom mišljenju, osim neprihvatljivog ponašanja nastavnika, u ovom je slučaju došlo i do neprihvatljivog ponašanja učenika, koje bi trebalo sankcionirati u skladu s Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

- Škola mora postupati i prema učenicima. Naravno, i preventivno raditi s ostalim razredima vezano uz nenasilno rješavanje sukoba i primjerenu komunikaciju učenika i nastavnika, kaže predsjednica Udruge ravnatelja.

Što se tiče predmeta kojega je nastavnik uzeo s police i njime udarao učenika, Hitrec je uvjerena kako bi svaki moguće opasan ili težak predmet trebao biti pod ključem, a ne na mjestu koje je nadohvat svima.

Ministar Fuchs: Alkoholiziranim profesorima nije mjesto u razredu

Kako piše Jutarnji list, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu da je profesor Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu, koji je uhićen nakon sukoba s učenicima, povrijedio radnu disciplinu kada je na nastavu došao u alkoholiziranom stanju te kako je moguće da će dobiti izvanredni otkaz.

- To je jedan nemili događaj koji je za svaku osudu. Nedopustivo je da nastavnici ili djelatnici škole na radno mjesto dolaze u alkoholiziranom stanju. Međutim, čitavu stvar treba gledati u širem kontekstu. Treba sprečavati takva zbivanja i raditi na klimi u školama koja će sve sudionike obrazovnog procesa odgajati da se normalno ponašaju i ophode - rekao je Fuchs nakon otvorenja obnovljene gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu

- Alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi. Takav je događaj za svaku osudu. Škola je postupila sukladno proceduri i nije napravila nikakvu pogrešku. Danas je zatražila da Ministarstvo u nju pošalje krizni tim psihologa kako bi se dodatno radilo s učenicima. To smo učinili - dodao je ministar na ad hoc konferenciji za medije.

Ministra su novinari pitali hoće li profesor dobiti otkaz.

- To je jedna teška povreda radne discipline. Takva povreda, s obzirom na to da je profesor alkoholiziran došao na nastavu, pretpostavlja mogućnost davanja otkaza - rekao je Fuchs.

image

Radovan Fuchs: To je teška povreda radne discipline. S obzirom na to da je profesor alkoholiziran došao na nastavu, pretpostavlja mogućnost davanja otkaza

Lucija Očko/Cropix
23. travanj 2024 23:40