StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAVIČNI DETALJI

Ubojica iz Praga studirao je na sveučilištu gdje je počinio pokolj: presudio je i ocu, policija negira vezu s terorizmom

Piše Petar Čikeš/sd
21. prosinca 2023. - 22:25

Na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta koji se nalazi na Trgu Jana Palacha u samom središtu Praga u četvrtak poslijepodne ubijeno je najmanje 15 osoba, a nekoliko desetina je ranjeno. Ubojica je David Kozak, 24-godišnji student povijesti na Karlovom sveučilištu, donosi Slobodna Dalmacija.

Studenti Filozofskog fakulteta, pretpostavljali su, poput ostalih studenata diljem Europe, da dolaze na predzadnji dan nastave uoči božićnih praznika, ali ih je dočekala masovna pucnjava. Češki portal Blesk javlja da je mladić napad započeo na četvrtom katu zgrade Filozofskog fakulteta, a zatim se prebacio u hodnik zgrade, odakle je pucao na ljude na ulici pokraj Manesovog mosta. 

Ravnatelj policije Martin Vodrašek objavio je da je policija prethodno pronašla napadačevog mrtvog oca u njegovoj kući u selu Houston kod Kladenskog, odakle je mladić krenuo u svoj krvavi pohod u glavnom gradu Češke. Kozak se sumnjiči da je odgovoran i za ubojstvo vlastitog oca.

Prema iskazima svjedoka, napadač je bio odjeven u tamnu odjeću i pucao je s prolaza iz puške s optikom. Nešto prije 16 sati policija je priopćila da je napadač neutraliziran. “Napadač je eliminiran. Cijela zgrada je trenutno u evakuaciji, a na licu mjesta je nekoliko mrtvih i deseci ozlijeđenih”, objavila je policija na X-u. Nije jasno je li Kozak počinio samoubojstvo ili je ubijen u razmjeni vatre s policijom.

- Češka nikada nije doživjela sličan čin. Tragedija je duboka i imat će mnoge druge posljedice za atmosferu u školi, za najmilije, za one koji su evakuirani iz zgrade, a koji su svjedočili tragičnom događaju - rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan, dodavši da će intervencija trajati još nekoliko sati i da zasad još nema naznaka da ovaj čin ima bilo kakve veze s međunarodnim terorizmom.

image

Mlada žena zagrnuta termalnim pokrivačem dobivenim od Hitne pomoći

Michal Cizek/Afp

- Uvijek smo mislili da je to stvar koja nas se ne tiče. Sada se pokazalo da se, nažalost, i naš svijet mijenja i da se i ovdje pojavljuje problem masovne pucnjave - rekao je gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda za češku televiziju.

Petr Nedoma, ravnatelj galerije Rudolfinum, smještene prekoputa trga Jana Palacha, rekao je češkoj televiziji da je vidio napadača

- Vidio sam mladu osobu na galeriji koja je imala neko oružje u ruci, poput automatskog, i pucao je prema Manesovom mostu. Više puta, s nekim prekidima, tada sam vidio kako je pucao, podigao ruke i bacio oružje dolje na ulicu, ležalo je tu na pješačkom prijelazu.

- Osobno nikad nisam doživjela ništa slično u Pragu. Gledala sam kako evakuiraju studente i imala sam suze u očima što su morali svjedočiti tome. Ovo je najprometnija sezona za Prag, gdje imamo naš najpoznatiji božićni sajam. Slama mi se srce što posjetitelji moraju tome svjedočiti - rekla je Katarina Vodvarkova.

Napadačev motiv još nije poznat. Kozak je vjerojatno bio inspiriran sličnim događajima koji su se dogodili u nedavnoj prošlosti. Spekulira se da je Alina Afanaskina, 14-godišnja Ruskinja koja je optužena za pucnjavu od 7. prosinca ove godine u školi u ruskom gradu Brjansku, Kozaku poslužila kao uzor.

image
Michal Cizek/Afp

Diplomirao je povijest i europske studije, a zatim nastavio s magisterijem povijesti. Usredotočio se na povijest Poljske, javlja češki portal Novinsky. Ranije ove godine osoba s istim imenom je osvojila nagradu Poljskog instituta za diplomski rad o revolucionarnim događajima 1846. godine u Krakowu i drugim područjima koja su danas dio Poljske, objavio je BBC.

Češki predsjednik Petr Pavel je za vrijeme pucnjave bio u Parizu odakle se hitno uputio prema Pragu gdje će se obratiti naciji povodom nezapamćene tragedije.

Izraze sućuti su uputili Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Volodimir Zelensky, Maia Sandu, Andrej Plenković i mnogi drugi europski dužnosnici.

04. svibanj 2024 01:41