StoryEditorOCM

U zoru na vrata: Penavu uhitili u hotelu, u stanu mu našli 30.000 €, a idući tjedan trebao je biti promaknut

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
16. lipnja 2023. - 21:26

Kad se u četvrtak zaputio u Zadar na poslovni put, Slaviša Penava, voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave, nije ni slutio da će mu u petak u zoru na vrata hotelske sobe pokucati kriminalisti.

Dok je u pratnji policije putovao prema Zagrebu, istovremeno je uhićen i zagrebački poduzetnik Denis Bilić. Povod?

Točno 2500 eura mita koje je, sumnjaju istražitelji, Penava primio od Bilića u ožujku 2021. kako bi se učinila usluga, pak, tvrtki Performance Grupa u vlasništvu Bilićeva prijatelja, inače osobe koja je usko surađivala s mnogima, pa i s Matom Rimcem, piše Jutarnji list. 

Bilić je, postoji osnovana sumnja, urgirao kod Penave da se račun navedene tvrtke, koja se bavi trgovinom i popravcima automobila i motocikala, ne blokira prema ovršnom rješenju, koji je Fina trebala blokirati na zahtjev Porezne uprave.

Navodno se radilo o iznosu manjem od 100.000 kuna na ime poreznog duga, a kako doznajemo, štete za državu nema jer se država uspjela naplatiti za traženi iznos s malim odmakom.

Navedena firma ima jednog zaposlenog, a lani je ostvarila neto dobit od 90.000 eura.

Zamolio kolegu za uslugu

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, taj predmet nije bio u Penavinu sektoru, pa je običnim SMS-om odlučio tu stvar spustiti na nižu razinu zamolivši kolegu D. B. u drugoj podružnici da vidi može li što učiniti u skladu sa zakonom.

Nije dugo trebalo da se stvar zakuha i da PNUSKOK i PU bjelovarsko-bilogorska u suradnji s USKOK-om krenu u antikorupcijsku akciju kroz provođenje posebnih dokaznih radnji te je u Bilićevo vozilo, neslužbeno doznajemo, ubačen uređaj za prisluškivanje.

Koja je, međutim, trenutačna statusna pozicija direktora tvrtke za koju je uhićeni Bilić odlučio urgirati, nije poznato, no prema posljednjim informacijama, on nije priveden jer navodno nema nikakvog dokaza da je od njega krenulo podmićivanje.

Inače, tijekom cijelog petka trajali su pretresi na više lokacija u Zagrebu. Najduže su se kriminalisti zadržali u Penavinu stanu u Folnegovićevoj ulici, gdje su, osim stambenog prostora, policajci temeljito pretresli i garažu, odnosno dva automobila, Audi Quattro i Seat Leon, u vlasništvu obitelji.

Iz stana i vozila kriminalisti su, kako smo mogli posvjedočiti i kao što se može vidjeti na ekskluzivnim snimkama fotoagencije Cropix, iznijeli nekoliko kutija s oduzetim stvarima. A sve je to motrio osumnjičeni Penava u pratnji odvjetnika Milka Križanovića i odvjetnice Dee Frue.

30.000 eura

Koji su to točno predmeti i je li išta inkriminirajuće oduzeto, što će Penavi biti samo dodatni uteg kad se bude suočio s optužbama koje mu se stavljaju na teret, nije poznato.

No, točne odgovore dat će vještačenja oduzetih stvari, mobitela, laptopa... Međutim, neslužbeno doznajemo da je u stanu policija uz potvrdu oduzela i gotovo 30.000 eura za koje će Penava morati dokazivati porijeklo.

- U ovoj fazi kaznenog postupka mogu vam samo reći da se provodi nalog pretrage stana i da je izvjesno da će se pored stana i auta pretražiti i službene radne prostorije, nakon čega je izgledno ispitivanje pred istražiteljima USKOK-a.

Više od ovoga ne mogu vam reći jer moj branjenik nije dobio pouku o pravima i ne zna za što ga se točno tereti - rekao je kratko odvjetnik Milko Križanović ne želeći ulaziti u detalje.

Iz PU bjelovarsko-bilogorske i USKOK-a kratko su priopćili da će USKOK nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Naglasili su pritom i da je u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji i da će po dovršetku istraživanja, koje je još uvijek u tijeku, biti podnesena kaznena prijava USKOK-u, a osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku.

Oglasila se i porezna

O svemu se oglasila i Porezna uprava. U poslanom priopćenju ističu kako "primanje mita ili bilo koje drugo slično ponašanje predstavlja skandalozno i sramotno ponašanje, za koje ne može biti nikakvog opravdanja i prema kojem Porezna uprava ima nultu toleranciju. Takvo ponašanje pojedinca nanosi nenadoknadivu štetu cijeloj Poreznoj upravi i svim službenicima koji savjesno i časno obavljaju svoje dužnosti.

Stoga će Porezna uprava surađivati sa svim institucijama kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i kako bi se nedvojbeno utvrdilo o kojim radnjama se radi".

U kasnim popodnevnim satima, nakon višesatnog pretresa stana i dvaju vozila, pretresen je i Penavin ured. Iz njega su također iznijeli brdo dokumentacije kako bi se detaljno istražilo je li ovaj potez zbog 2500 eura primljenog mita izolirani slučaj ili je to, možda, kod njega bilo nepisano pravilo. Pritom se suočio i sa suspenzijom koju su mu priopćili nadređeni, a zanimljivo je da je idući tjedan trebao biti promaknut na još višu poziciju.

Penavini susjedi s nevjericom su promatrali policiju ispred zgrade i novinare.

Kad su doznali da im je uhićen susjed poreznik, nekolicina je samo odmahnula ironično rukom uz poruku: "I što je tu čudno? Podmićivanje je, nažalost, normalna stvar u Hrvatskoj".

image

Penava je u sivoj majci i šilterici, zaokružen

Vanesa Pandžić/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
03. svibanj 2024 12:55