StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBirači kao klijenti

U zemlji apatije HDZ i dalje mirno tavori na vrhu; nakon svih afera, čak i pravomoćne presude za korupciju, rejting im je isti!

Piše Marina Karlović sabolić/ sd
28. listopada 2021. - 08:07

HDZ je uplatio 14,3 milijuna kazne i sada može otvoriti šampanjac.

Istinabog, nije tako ugodno bilo slušati ponovno sve one teške riječi o premijeru kleptomanu, crnim fondovima, izvlačenju državnog novca i korupciji, koje su – slijedom pravomoćne presude za "Fimi-Mediju" – ponovno izbile u prvi plan. Nije bilo ugodno ponovno trpjeti lijepljenje etikete o lopovskoj stranci ni slušati priče o svim kracima korupcijske hobotnice, piše Slobodna Dalmacija

No, kada se prva bura stišala, HDZ-ovci su mogli odahnuti. Redovno mjesečno istraživanje agencije Ipsos Puls pokazalo je da se presuda ni na koji način nije odrazila na rejting HDZ-a. Niti ugrozila poziciju HDZ-a kao prve, najjače i najstabilnije stranke u zemlji. HDZ je, naime, i prije pravomoćne presude za najveću korupcijsku priču u povijesti demokratske Hrvatske, i poslije nje, bio na 30,9 posto. Nedostižan konkurenciji i s ljevice i s desnice, mirno tavori na vrhu, bez puno izgleda da će ga netko s te pozicije uskoro smijeniti. Prema Crobarometru, SDP s 12,2 posto ruši vlastite najniže rekorde, a Možemo fluktuira oko 11,2 posto.

HDZ se pokazao jako otporan na čitavu ovu korupcijsku priču. I nije prvi put da je to tako, kaže nam poznati stručnjak za politički marketing Jerko Trogrlić.

– Da se ovakva pravomoćna presuda dogodila bilo kojoj drugoj stranci, efekt po tu stranku bio bi potpuno porazan. Iznimka su jedino HDZ i SDP, koji imaju kvotu svojih fiksnih birača koji su im zbog nekih ideoloških razloga iz prošlosti ili zbog emotivnih razloga u stvaranju države spremni dati svoj glas neovisno o tome što se dogodi – smatra Trogrlić.

image
Na fotografiji: Jerko Trogrlić
 
Ante Čizmić/Cropix

On podsjeća da se, primjerice, platforma Možemo itekako mora oznojiti da dođe do 12 ili 15 posto. I da će tu potporu vrlo lako izgubiti na prvom zavoju. Dok su, s druge strane, HDZ i SDP velike mainstream stožerne stranke i one taj postotak imaju po definiciji, bez da ulože puno truda.

No to nije jedini element koji je utjecao na to da se pravomoćna presuda HDZ-u uopće ne odrazi na rejting te stranke.

– "Fimi-Media" je afera koja je doista nastala prije Andreja Plenkovića i toga novog lica HDZ-a koje on promovira. Birači, posebno oni varijabilni, stranku percipiraju kroz lidera, a problem korupcije se uz Plenkovića ne povezuje – ističe Trogrlić.

Uz to, priča o "Fimi-Mediji" nije nova. Njezini počeci datiraju prije deset godina, kada se stranka našla na optuženičkoj klupi i zbog toga 2011. izgubila parlamentarne izbore.

– HDZ je tada platio cijenu za "Fimi-Mediju". Na tim su izborima imali rekordno niski rejting. Pali su pod teretom korupcijskih afera koje su tada kulminirale. Dolaskom Plenkovića HDZ je doživio "facelifting". Druga je stvar koliko se HDZ iznutra uspio promijeniti, ali činjenica je da on nije bio član HDZ-a u vrijeme kada su se odvijale nezakonite radnje iz afere "Fimi-Media", i da se HDZ među svojim biračima uspio rehabilitirati – smatra Trogrlić.

Treći element koji je doveo do toga da se održi HDZ-ov rejting unatoč pravomoćnoj presudi za korupciju jest, prema mišljenju ovog stručnjaka, nesposobnost oporbe da to nametne kao novu temu.

– U svim svojim nastupima oporba koristi isti rječnik kao i prije pet i više godina. Govore o kriminalnoj organizaciji još otkako je podignuta optužnica i otkako je počelo suđenje. Njihov izričaj je uvijek isti. Mislim da su time propustili da na kreativniji način nanesu HDZ-u neku veću štetu. Jedini oponent HDZ-u u ovom trenutku je predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je oko ovog pitanja zapravo bio i najmekši, što je samo po sebi isto simptomatično – ističe Trogrlić.

I pritom upozorava na jedan značajan detalj. HDZ na političkoj sceni u ovome trenutku nema ni pravu opoziciju na ljevici, ni pravu alternativu na desnici kojoj bi mogli otići njihovi glasovi. Domovinski pokret se potpuno ispuhao, a Most očito ima svoje limite, pa HDZ caruje na desnom centru.

Politolog prof. dr. Anđelko Milardović smatra, pak, da je značajnu ulogu u tome da HDZ praktički ni ne osjeti posljedice pravomoćne presude za korupciju odigrao još jedan razlog.

– Iz ovog slučaja jasno vidimo koliko je u hrvatskom društvu naprosto snižen prag tolerancije, i to do razine ravnodušja. To je dijagnoza kolektivne svijesti koja postoji u Hrvatskoj i zbog toga HDZ nije pogođen ovom sudskom presudom – ocjenjuje Milardović.

image
Na fotografiji: dr.sc. Anđelko Milardovic.
 
Duje Klarić/Cropix

U nekim prijašnjim prilikama HDZ je bio kažnjen na izborima zbog sličnih afera. Dubrovačka banka koštala je HDZ vlasti 2000., antikorupcijska istraga pod palicom Mladena Bajića dovela je do poraza u jesen 2011. HDZ je i 2019. na izborima za EU parlament platio ceh nizu afera u koje su bili uključeni njihovi ministri i dužnosnici, pa je stranka ostvarila lošiji rezultat nego se očekivalo. No ta osjetljivost birača na afere, smatra Milardović, opada.

– Danas je na sceni jedan patronažno-klijentelistički model u kojemu se birači ponašaju kao klijenti i gledaju samo svoju korist. U međuvremenu se dogodila i promjena u socijalnoj strukturi biračkog tijela. Došle su neke nove generacije koje očito nisu toliko okupirane idejom etike, pa ni etičkim minimumom. Ravnodušje nastaje kao rezultat nemoći, odnosno spoznaje da koliko god pojedinci ili društvene grupe djelovale u pravcu nekih promjena, one se ne mogu dogoditi jer postoji zacementirani armirano-čelični status quo – zaključuje Milardović.

26. travanj 2024 19:03