StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdan sjećanja

U Vukovaru Kolona sjećanja, rijeka ljudi na ulicama unatoč kiši. Plenković poručio: ‘Politika pomirbe i suživota jedina je politika za budućnost‘

Piše Nikola Patković/JL, PSD, Hina
18. studenog 2022. - 09:35

► Medved: U miru i molitvi prisjećamo se žrtava

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je u petak kako su svi došli u Vukovar kako bi u miru i molitvi, dostojanstveno iskazali počast žrtvama Domovinskog rata.

„Ovdje smo da se u miru i molitvi prisjetimo svim naših žrtava i svega što smo kao narod prošli u Domovinskom ratu hodajući ulicama Vukovara uz misli i molitve s njihovim obiteljima”, rekao je.

„I  ove godine 31. put dostojanstveno iskazujemo počast svim žrtvama Domovinskog rata”, dodao je Medved u izjavi novinarima.

► Grlić Radman: Nikada ne smijemo zaboraviti žrtve

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je u petak kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva Vukovara i Škabrnje.

„Ne smijemo nikada zaboraviti i svake godine svojim dolascima svjedočiti, te kao Vlada nastaviti tražiti nestale, Srbija mora dati odgovore”, izjavio je Grlić Radman u Vukovaru.

„Prošlo je više od 30 godina ali rane nisu zacijelile, rane su još svježe, našim dolascima ovdje koliko možemo pomoći, suosjećati i odati počast svim žrtava i gradu heroju Vukovaru”, dodao je.

Spomenuo je i svoj put na Island gdje je, kako je rekao, zahvalio toj zemlji na priznanju Hrvatske u prosincu 1991.

► Penava nekažnjavanje ratnog zločina JNA nazvao - izdajom

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Domovinski pokret) u petak je, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, nekažnjavanje ratnog zločina koji je počinila JNA u tom gradu u Domovinskom ratu nazvao izdajom hrvatskih pravosudnih institucija.

"Tko nije u ovoj državi vidio tenkove kako idu ulicama Begrada prema Vukovaru, tko nije gledao avione kako nadlijeću i artiljeriju kako tuče iz okruženja Vukovara", upitao je Penava u izjavi novinarima te ustvrdio da su svi građani to vidjeli, da se zna tko su bili zapovjednici - jedino to hrvatsko pravosuđe i institucije ne znaju.

"To je njihova sramora i sramota svih nas i to je neopisivo i neobjašnjvo. Jedina riječ koju mogu reći, a da ne budem prost jest - izdaja", rekao je Penava.

Treba skinuti sve rukavice, poručio je i upitao kako se može reći da generalštab JNA nije odgovarao za zločine, unatoč pisanim zapovjedima i svim videosnimcima.

Penava je ponovio i stajalište Domovinskog pokreta da je jučerašnje odavanje počasti Milorada Pupovca (SDSS) žrtvama Vukovara - bila provokacija. 

image

Okupljanje sudionika 

Marko Mrkonjić/Cropix

 Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru je dan prije obljetnice pada grada odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru.

Penava pak danas  ocjenjuje da je Pupovac došao baciti vijenac u Dunav - srpskim žrtvama Vukovara.

"Da bacate vijenac i odajete počast srpskim žrtvama - znamo koja je konotacija te poruke. Ne možete biti dobrodošli 17. studenoga i provocirati jer se u Vukovaru ništa nije dogodilo na taj dan po pitanju bilo kakvih civila, osim onih koji su bili zatvoreni u okupirani grad, koji su stradavali od velikosrpskih i četničkih granata i metaka", poručio je Penava.

Glavašević: Moj Vukovar je onaj prije rata. I mog Vukovara više nema

Bojan Glavašević, saborski zastupnik i sin vukovarskog heroja Siniše Glavaševića, objavio je status o svom rodnom Vukovaru.

"Vukovar danas obilježava obljetnicu pada. "Kad me netko pita odakle sam, kažem da sam iz Vukovara. Moj Vukovar je onaj prije rata, i mog Vukovara više nema.

On danas živi samo u uspomenama i srcima nas koji ga se sjećamo kao najsretnijeg mjesta na svijetu. Mi se u naš Vukovar, na žalost, ne možemo vratiti i zato smo, na neki način, zauvijek prognanici. Rodni grad ništa ne može zamijeniti, on je jedan jedini", piše.

"S vjerom i s nadom gledam u Vukovar koji danas stoji na obalama Dunava, i želim mu da izraste u najsretnije mjesto na svijetu za neke nove generacije dobrih ljudi, neokrznutih ratom i razaranjima, čija djeca će u tom gradu imati djetinjstva barem jednako sretna koliko je bilo moje, ali mnogo, mnogo dulja. Kad me netko pita odakle sam, kažem da sam iz Vukovara. Ponosno", napisao je Glavašević.

image
Marko Mrkonjić/Cropix
image
Marko Mrkonjić/Cropix

► Plenković: Vukovar je temelj hrvatske samostalnosti

U dvorištu vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice Dr. Juraj Njavro u 10 sati počeo je prigodni program "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta".

"Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, Gradu Vukovaru. Vukovar je temelj hrvatske samostalnosti", rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi N1.

image

Branko Borković, Andrej Plenković, Tomo Medved, Mario Banožić

Marko Mrkonjić/Cropix

Prisjetio se i doktorice Vesne Bosanac, kazavši da je ovo prva Kolona sjećanja bez nje.

"Zato ćemo danas još jednom u bolnici, u Koloni, na vukovarskom groblju i na Ovčari odati počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše", rekao je Plenković.

- Politika pomirbe, politika suživota jedina je politika bitna za budućnost. U Škabrnji su počinjeni strašni zločini, razumijemo stav žrtava. Dobro je da je potpredsjednica Vlade došla i odala počast žrtvama, rekao je Plenković o jučerašnjem okretanju leđa škabrnjanskih branitelja potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi.

image

Branko Borković i Andrej Plenković

Marko Mrkonjić/Cropix

► Jandroković: Svatko tko poštuje hrvatsku državu dobrodošao je u Vukovar

"Zbog rata u Ukrajini s još većim ponosom sjećamo se grada Vukovara i svih naših heroja, rekao je u Vukovaru predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

"Ne želim govoriti o podjelama, svi oni koji su ovdje dobro su došli. Svatko onaj tko poštuje hrvatsku državu dobrodošao je u Vukovar", rekao je Jandroković.

image

Okupljanje sudionika 

Marko Mrkonjić/Cropix
image

Okupljanje sudionika 

Marko Mrkonjić/Cropix

► Mladi Jastreb: ‘Hrvatska je bila razoružana, međunarodno blokirana i nitko je nije želio‘

Branko Borković, Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Grada Vukovara, za N1 je rekao kako je 18. studenoga definitivni dan pada grada. Dodao je da je Hrvatska bila razoružana, međunarodno blokirana i nitko je nije želio.

- Usprkos tome, nas malo, ne samo branitelja Vukovara, nego dragovoljaca u RH, dvadesetak tisuća loše naoružanih, odlučili smo se boriti i stati nasuprot toj nacističkoj tvorevini, odnosno agresiji koja je bila prisutna - rekao je Mladi Jastreb.

Upitan jesu li nalazi Manolićeve komisije ikad otkriveni, Borković je rekao da još uvijek rade na tome.

► Majka vukovarskog branitelja: ‘Tko je to mogao napraviti mladiću koji je ležao na nosilima?‘

Spomenka Kušić već 31 godinu neuspješno traga za svojim sinom Mirabelom Matišićem, vukovarskim braniteljem, koji je po svemu sudeći pogubljen u Trpinji ili negdje u blizini tog mjesta kod Vukovara nakon što je 18. studenoga 1991. godine slomljena obrana grada.

- Nakon što je pala obrana, njega su skupa s ostalim ranjenicima, braniteljima i civilima odveli iz Commercea, ali na putu su ih zaustavili i izdvojili njih 20-30 ranjenika, među kojima je bio i on. Odvezli su ih u Vupikov hangar u Trpinji, gdje su ih maltretirali, tukli... Tu noć su ih, kako sam poslije doznala, odveli na Bobotski kanal, gdje su ih ubili i zakopali.

No ono što me najviše užasava i što se često pitam je: Tko je to mogao napraviti mome sinu, mladiću koji je ležao na nosilima, da ga je mogao takvoga pogledati u oči i hladnokrvno ga ubiti? Spava li on? Jesu li mu ikad u san došle oči moga djeteta, kakav je to čovjek? To je čovjek bez srca i duše - kaže Spomenka u bolnoj ispovijesti koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

► Za Vukovar u brojnim središtima u BiH sinoć i jutros zapaljene svijeće

Počast žrtvama Vukovara i svih hrvatskih stradalnika Domovinskog rata odana je sinoć u više hrvatskih središta u Bosni i Hercegovini, a u petak ujutro u školama je prigodnim programima istaknuta važnost njihove borbe za slobodu.  

Tisuće svijeća zasjale su na središnjim trgovima s ispisanim slovima Vukovara, križeva, vukovarske golubice te slova HZ HB koji simboliziraju Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu koja je utemeljena istoga dana kada je pao Vukovar 18. studenog 1991. godine. 

Svijeće su zapaljene u središtima Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Novog Travnika, Viteza Žepča, Busovače, Orašja, Livna, Čapljine, Neuma. Mladeži HDZ-a BiH, koja je organizirala ovu akciju, priključili su se i mnogobrojni Hrvati iz BiH.

image
Marko Mrkonjić/Cropix

„Žrtvu hrvatskih branitelja i svega što Vukovar predstavlja, naša je trajna dužnost i obveza u podsjećanju što je hrvatski narod podnio u borbi za svoju slobodu“, napisali su na Facebook profilu Mladeži HDZ-a BiH uz objavu fotografija iz više gradova.

Okupljeni su se u brojnim središtima pomolili za žrtve Vukovara i sve branitelje poginule u Domovinskome ratu u BiH i Hrvatskoj.

U prvostolnici Marije Majke Crkve u Mostaru sinoć je izvedeno vokalno-instrumentalno djelo ‘Poema o Vukovaru‘ autora don Dragana Filipovića.

Koncert su izveli Akademski zbor Pro musica i Zbor Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara. Isto djelo Pro musica i srednjoškolski zbor prošloga su mjeseca izveli u Vukovaru u sklopu obilježavanja godišnjice stradanja generala Blage Zadre.

► Domoljubi stižu autobusima, automobilima, motociklima pa i biciklima

U Vukovar, unatoč kiši, od ranoga jutra pristižu brojni domoljubi iz cijele Hrvatske, kao i BiH, sa željom da u spomen na 18. studeni 1991. kad je nakon gotovo tromjesečne opsade slomljena obrana grada na Dunavu, odaju počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

Neki od hodočasnika u Vukovar stigli su još u četvrtak, posebice oni iz udaljenijih gradova i mjesta, iz Splita, Dubrovnika, Zadra ili mjesta u Hercegovini.

A stigli su autobusima, automobilima, motociklima pa i biciklima, a dio se odlučio i za hodanje. Među njima su i posavski branitelji koji već godinama pješače od Orašja u Bosni i Hercegovini do Vukovara, kako bi 18. studenoga odali počast gradu heroju.

Mnogi od domoljuba ogrnuti su hrvatskim zastavama, a u rukama nose hrvatske zastave i zastave ratnih postrojbi krajeva iz kojih dolaze.

Svima njima krajnje je odredište vukovarska Nacionalna memorijalna bolnica Dr. Juraj Njavro u čijem će dvorištu u 10 sati početi komemorativna svečanost "Vukovar - mjesto posebno domovinskog pijeteta". Potom će se u koloni sjećanja svi uputiti 5,5 kilometara dugim putem, vukovarskim ulicama, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upaliti svijeće.

► ‘Vukovar je na svojoj krvi i na svojim kostima kupio Hrvatsku‘

Antun Dugan Samuraj, legenda obrane Vukovara i čovjek koji je uvijek na čelu Kolone, za N1 se prisjetio dana rata.

“Svatko onaj tko osjeća ovaj grad, zapali svijeću, sudjeluje u ovoj Koloni. Fizički nisu tu, ali duhom jesu”, rekao je Dugan.

“Ja sam možda nezadovoljan ovime kako se kreće Hrvatska, no Hrvatsku imamo. Mi smo stvorili Hrvatsku, Hrvatska je napravljena. Mi kažemo ovdje da je Vukovar kupio na svojoj krvi i na svojim kostima Hrvatsku, odnosno Hrvatska je priznata na našoj žrtvi, na žrtvi Vukovara”, izjavio je Dugan.

Opširnije OVDJE.

► Ovo je najljepša i najtužnija ratna ljubavna priča

- Vjenčali su se 1991. Bili su posljednji par koji se vjenčao u Mramornoj dvorani dvorca Eltz, Siniša Glavašević bio im je vjenčani kum. Cijeli su medeni mjesec proveli s nama, u ratu. Na kraju se pokazalo da su s nama proveli i cijeli brak. Razdvojili su ih pri evakuaciji bolnice i Branko je pogubljen na Ovčari - kazala nam je s Alenka Mirković Nađ, autorica nagrađivanog ratnog romana “91,6 Mhz Glasom protiv topova” i jednoj od šestero heroja s Radija Vukovara.

Cijelu priču o Branimiru i Zvezdani s Radio Vukovara pročitajte OVDJE.

► Prisjetimo se prizora iz 1991.

Reporteri Slobodne bili su posljednji hrvatski novinari koji su uspjeli ući u Vukovar i živi izaći iz njega. Fotografije koje je snimio naš Matko Buljak možete pogledati OVDJE.

U 10 sati počinje prigodni program ‘Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta‘

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i ove će godine u grad na ušću Vuke u Dunav dovesti desetke tisuća ljudi kojima je 18. studenoga svake godine zaokružen u kalendaru kao dan kada se dolaze pokloniti žrtvi građana toga grada koju su podnijeli za neovisnu Hrvatsku.

Točno u 10 sati u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" počet će prigodni program "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta", nakon čega će put Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata krenuti još jedna tužna Kolona sjećanja, koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja toga grada, a prvi put i oni koji su kao djeca proživjeli njegova ratna razaranja.

Očekuju se i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i ministri, župani, gradonačelnici, pripadnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, ali i oni najvažniji - branitelji iz cijele Hrvatske, hrvatski ratni vojni invalidi, civilne žrtve te, naravno, brojni građani iz Hrvatske i dijaspore.

Predsjednik Zoran Milanović u Vukovar je odlučio otići dan prije kako bi sudjelovao na otkrivanju spomenika Kati Šoljić i sinovima, nakon čega je na Memorijalnom groblju i na Ovčari odao počast ubijenim i nestalim Vukovarcima, a danas bi trebao biti u Škabrnji.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na Memorijalnom groblju misu će za sve žrtve u Domovinskom ratu u 12.30 sati predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. Kao i prijašnjih godina, fra Ivica Jagodić, župnik crkve Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, pozvao je na "Zvon za Vukovar" i uputio poziv svim crkvama da 18. studenoga u 18.11 sati zazvone svim zvonima u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.

Dani sjećanja nastavit će se i idućih dana. Sutra će se obilježiti žrtva Borova naselja, a u nedjelju ćemo se prisjetiti žrtava koncentracijskog logora Velepromet te žrtava Ovčare.

 

23. travanj 2024 06:16