StoryEditor
Hrvatska i svijetKORONA SE NE PREDAJE

U Velikoj Britaniji sve je veći broj zaraženih delta varijantom korone: Premijer Johnson strahuje da se karantena neće moći ukinuti krajem mjeseca

Piše hinaw
11. lipnja 2021. - 18:40
(Photo by Niklas HALLE'N/AFP)Niklas Halle‘n

Nade britanskog premijera Borisa Johnsona da će ukinuti karantenu u Engleskoj 21. lipnja dovedene su u petak u pitanje jer podaci pokazuju daljnje povećanje broja zaraženih delta varijantom koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Indiji i brzo se širi.

Johnson bi trebao u ponedjeljak objaviti hoće li se planirano ukidanje restrikcija provesti u djelo.

No brzo širenje delta varijante virusa dovelo je u pitanje te planove, potaknuvši spekulacije da će rok od 21. lipnja biti pomaknut ili da će neke restrikcije ostati na snazi.

"Moramo biti zaista oprezni. Imali smo jako veliko otvaranje 17. svibnja kada su se ljudi mogli početi sastajati s prijateljima u zatvorenim prostorima, u restoranu, u pubu, i družiti se", rekao je glavni dužnosnik za cijepljenje protiv covida-19 Nadhim Zahaw za Times Radio. 

"I mislim da je važno da jako pažljivo razmotrimo podatke tijekom vikenda i tada to kažemo naciji".

Britanske zdravstvene vlasti objavile su u petak da je delta varijanta trenutačno odgovorna za preko 90 posto novih slučajeva covida-19.

Ugledni britanski epidemiolog rekao je u srijedu da je delta varijanta koronavirusa 60 posto brže prenosiva od alfa odnosno britanske varijante koja je prije dominirala.

U Britaniji je do sada od covida-19 umrlo preko 127.000 ljudi. Više od trećine odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva.

item - id = 1105172
related id = 0 -> 1138179
related id = 1 -> 1138152
27. listopad 2021 03:28