StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStaro normalno

U spašavanju premijerske fotelje Boris Johnson odlučio je ukinuti sva Covid ograničenja na Otoku. Adio maskama, covid potvrdama i radu od kuće!

Piše Anita Belak Krile
19. siječnja 2022. - 16:09

U spašavanju premijerske fotelje Boris Johnson danas je najavio britanskim parlamentarcima da se idućeg tjedna ukidaju sve epidemiološke mjere protiv koronavirusa u Britaniji, uključujući maske u javnom prijevozu i trgovinama, kao i naputci za rad od kuće te covid potvrde za ulazak u noćne klubove i na velika događanja. Maske više neće biti obavezne ni u školama. Ublažavaju se i restriktivne mjere koje se odnose na domove za starije, donosi Slobodna Dalmacija.

Kako prenosi BBC promjene stupaju na snagu 27. siječnja, a Johnson tvrdi da se radi o takozvanom planu B.

 Nagli Johnsonov preokret u covid smjernicama tumači se njegovim pokušajem da smiri 11 konzervativnih zastupnika koji su jutros predali pisma nepovjerenja premijeru. To su učinili zbog zabava koje su se za vrijeme tvrdog lockdowna održavale u premijerovom uredu. Kad su isplivala saznanja o druženjima petkom uz vino njegova osoblja dok su Britanci bili u lockdownu, a kraljica oplakivala princa Philipa - Johnson se našao na meti kritika javnosti i političara. Glavni suparnici Johnsonu unutar stranke su ministar financija 41-godišnji  Rishi Sunak, i 46-godišnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Oporba pak za Johnsona tvrdi da je serijski lažljivac i poziva ga da odstupi s vlasti.

 Johnson se prošloga tjedna ispričao parlamentu jer je bio na partiju u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu, 20. svibnja 2020., kazavši kako je mislio da je riječ o radnom događaju.

image
Britanski parlament 
AFP

Dominic Cummings, voditelj britanske kampanje za Brexit i bivši visoki savjetnik premijera Johnsona, koji je nevoljko napustio vladu u studenome 2020., rekao je kako se šef vlade složio da se zabava treba održati, iako je bio upozoren da to ne čini. Prema Cummingsu, on i jedan od savjetnika su Johnsonovom glavnom osobnom tajniku Martinu Reynoldsu rekli da se zabava ne bi trebala održati.

 Johnson pak tvrdi da to nije istina i da ga nitko nije izvijestio da bi druženje uz piće moglo biti protivno pravilima uvedenim zbog koronavirusa.

"Ne, nitko mi nije rekao da radimo nešto protivno pravilima. Mislio sam da se radi o radnom događanju", branio se Johnson. Također je napomenuo da se na druženju uz čašicu zadržao samo 25 minuta kako bi zahvalio svom osoblju na radu.

Zbog skandala je jako pala Johnsonova popularnost. Uz oporbu sve je veći broj i konzervativnih zastupnika koji žele Johnsonovu ostavku.

18. travanj 2024 18:36