StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdlazak iz BiH

U samo 17 dana za rad u Njemačkoj prijavilo se čak 150 000 osoba: ova mjera služi samo onima bez diplome, odgovor od poslodavca trebao bi stići uskoro

Piše PSD
22. prosinca 2021. - 19:18

Od 1. do 17. prosinca čak 150.000 građana Bosne i Hercegovine prijavilo se za posao u Njemačkoj. Kako doznaje Politicki.ba, uglavnom se radi o kandidatima za NKV radnike, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prijavili su se za novi sustav, koji je uveden inauguracijom posebne uredbe koja omogućuje prijavu osobama koje ne znaju njemački, ali su u toj zemlji pronašli poslodavca.  Prema uredbi, koja će vrijediti još najmanje godinu dana, svaki građanin Bosne i Hercegovine može se prijaviti za posao u Njemačkoj bez poznavanja službenog jezika te zemlje, a prijave se primaju isključivo putem interneta.

Međutim, to ne znači da će određena osoba zapravo raditi na nekom od mjesta u toj državi. Ako takva osoba ne postoji u Njemačkoj ili EU, kandidat će dobiti termin za intervju putem sustava lutrije.

S obzirom da je sustav imenovanja do sada bio "usko grlo" cjelokupnog procesa zapošljavanja u Njemačkoj, ove mjere će ga donekle poboljšati.

Planirano je da se oni koji su se prijavili budu pozvani do idućeg mjeseca kako bi riješili svoje prijave.

Novo pravilo ne odnosi se na kvalificiranu radnu snagu za koju se primjenjuje Zakon o useljavanju stručnjaka iz ožujka 2020. godine.  Radnici s diplomom obuhvaćeni ovim zakonom prije podnošenja zahtjeva za vizu moraju pronaći njemačkog poslodavca. Osim toga, bitno je da govore njemački barem na razini A2.

U takvim slučajevima, njemačko veleposlanstvo u BiH izdaje ulaznu vizu bez provjere postoji li na birou rada u Njemačkoj osoba sa sličnim kvalifikacijama. Kako Politicki.ba doznaje, svih 150.000 prijavljenih ulazi u bubanj sustavom lutrije, a sretnici će dobiti termin idućeg mjeseca. Ovisno o njegovom ishodu, osoba će dobiti posao ili odbijenicu.

U svakom slučaju, i ove su novosti (drastično) povećale odlaske iz BiH. Očekuje se da će najmanje 100.000 ljudi napustiti Bosnu i Hercegovinu do kraja godine.

26. travanj 2024 10:59