StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISKUSTVO IM NIJE POMOGLO

U ruskoj zasjedi u Donbasu poginula četiri strana plaćenika: dva Amerikanca, Kanađanin i Šveđanin. Pogledajte izvještaj njihova zapovjednika

Piše Damir Pilić/sd
24. srpnja 2022. - 21:11

Četvorica stranih plaćenika koji su se borili na strani Ukrajine – dva Amerikanca te po jedan Kanađanin i Šveđanin – ubijena su ovog tjedna u borbama u Donbasu, na području samoproglašene Narodne Republike Donjeck, donosi Slobodna Dalmacija.

Tu informaciju u subotu je objavio američki Politico, koji je uspio doći do ukrajinskog zapovjednika stranih boraca Ruslana Miroščenka.

Spomenuti zapovjednik potvrdio je američkom listu da su 18. srpnja kod sela Grigorovka ubijeni američki borci Luke „Skywalker” Lucyszyn i Bryan Young, kao i još dva strana borca: Emile-Antoine Roy-Sirois iz Kanade i Edvard Selander Patrignani iz Švedske.

- Momci su bili dio snaga za specijalne operacije unutar Teritorijalne obrane Oružanih snaga Ukrajine. Njihova postrojba je bazirana u blizini Siverska, grada u istočnoj Donjeckoj oblasti - rekao je Mirošničenko, pojasnivši da su njegovi borci poginuli u zasjedi, kada je ruski tenk otvorio vatru na njih tijekom višesatne borbe.

Prema riječima ukrajinskog zapovjednika, strani borci bili su raspoređeni u selo Grigorovku, tri milje sjeveroistočno od Siverska, kako bi pokušali usporiti napredovanje ruske armade.

- Momci su dobili zadatak zauzeti vatrene položaje i očistiti klanac gdje su ruske snage pokušavale prijeći rijeku – rekao je Miroščenko, dodavši da su poginuli borci dobili specifičan zadatak jer se radilo o „iskusnim borcima” koji su prošli ratišta u Iraku i Afganistanu.

No, to im iskustvo nije pomoglo u Ukrajini.

'Onda ih je druga granata sve pobila'

- Momci su uspješno izvršili zadatak. Ali na kraju misije upali su u zasjedu ruskih tenkova. Prva granata ozlijedila je Lukea. Trojica momaka, Edward, Emile i Bryan, odmah su pokušali pomoći Lukeu, pružiti prvu pomoć i evakuirati ga s tog mjesta. Onda ih je druga granata sve pobila – ispričao je ukrajinski zapovjednik.

Novinari Politica navode da im se Mirošničenko javio iz grada Dnjipra (nekadašnji Dnjepropetrovsk), gdje su donesena tijela poginulih stranaca.

- Moram se pobrinuti da tijela svih mojih momaka budu vraćena u njihove domovine - rekao je Mirošničenko.

Glasnogovornik američkog State Departmenta potvrdio je u petak smrt dvojice Amerikanaca, ali nije naveo njihova imena.

- U kontaktu smo s obiteljima i pružamo svu moguću konzularnu pomoć. Iz poštovanja prema obiteljima u ovom teškom trenutku, nemamo više što dodati - rekao je glasnogovornik State Departmenta za Politico.

Američki list dodaje kako kanadska i švedska vlada nisu bile dostupne za komentar, kao ni obitelji poginulih muškaraca.

Umjesto toga, Politico je uspio doći do detaljnog izvještaja ukrajinskog zapovjedništva o pogibiji četvorice stranih plaćenika, u kojem se detaljno opisuju njihovi posljednji trenuci.

„Počeli smo s pripremama za čišćenje jaruge na istočnom rubu sela Grigorovka. Priprema je izvršena na temelju sljedećih podataka: noću su neprijateljske snage prešle rijeku, moguće ukopavajući se u klancu. Postojala je jasna opasnost od stvaranja mostobrana i grupiranja snaga za udar na bok i pozadinu naših trupa”, stoji u izvještaju, u kojem se potom navodi kako je donijeta odluka o „čišćenju” klanca.

'Ozljede nespojive sa životom'

„Za izvršenje tog zadatka određena je skupina profesionalaca s relevantnim iskustvom u ratovima u Iraku i Afganistanu. Dva izviđača provjeravala su teren, a za slučaj borbenog susreta s neprijateljem pokrivala ih je skupina boraca s mitraljezima i minobacačima. Dok je izvidnička skupina napredovala, skupina za

pokrivanje našla se pod teškom minobacačkom vatrom neprijateljskog topništva”, navodi se u izvještaju.

Potom se opisuju okolnosti pogibije stranih boraca:

„Luke je ranjen tijekom granatiranja. Ostatak grupe (...) pružio mu je odgovarajuću prvu pomoć. Iskoristivši stanku između granatiranja, donesena je odluka o evakuaciji u najbliže sklonište. Tijekom transporta, kao rezultat izravnog udara tenkovske granate, Brian, Edward, Emile i Luke zadobili su ozljede nespojive sa životom”, precizira ukrajinsko zapovjedništvo.

U izvještaju se dalje ističe da su ruske snage više od dva sata nastavile bombardirati skupinu teškim topništvom „koje su korigirali dronovi”. Tek nekoliko sati kasnije situacija se dovoljno smirila da bi se mogla izvući tijela stranih boraca.

Autori izvještaja zaključuju da je u akciji sudjelovalo najmanje šest ruskih tenkova, „uz potporu četiri oklopna transportera s do 70 pješaka”.

Politico podsjeća da je od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače u borbama poginulo još najmanje troje Amerikanaca, dok su još dvojicu američkih državljana - Alexandera Druekea i Andyja Huynha - zarobile ruske snage u regiji Harkov, te se trenutno nalaze u pritvoru u gradu Donjecku.

19. travanj 2024 09:12