StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovi-stari gradonačelnik Splita

U Puljkovom stožeru bilo je ležerno. Običan dan čovjeka koji je četvrti put u godinu dana pomeo HDZ. Sreli smo neka poznata lica, postajalo je tijesno... Hrvatska voli pobjednike!

Piše Vinko Vuković/sd
10. srpnja 2022. - 23:01

Običan dan u uredu Ivice Puljka. I četvrti put u godinu dana uvjerljivo je nadmašio HDZ-ova gradonačelničkog protukandidata, dvaput u prvom krugu, dvaput u drugom. A dvaput je, kaže stari vic, uvijek dvaput. Samo što u ovom slučaju mnogima nije smiješno. Premijeru Andreju Plenkoviću pogotovo. Em je morao slušati onaj horor na Splitskom festivalu, em sad ovo, piše Slobodna Dalmacija.

Novi splitski gradonačelnik sinoć se ponašao kao stari. Ništa se neočekivano nije dogodilo. Osvojio je 27.300 glasova, 66,15 posto, dok je Zoran Đogaš ostao na 31,85 posto. Razlika u glasovima veća je od 14.000. Dva tjedna kampanje bačena u vjetar. Poraz o kojem će se pričati. Debakl stranke koja je stvorila državu, a nikako da Splitom zavlada kako spada.

Atmosfera u stožeru kandidata Centra bila je ležerna. Kao na plaži. Laganini, kavica, sok, pivica, kako tko. Pobjeda je ionako bila odavno zapisana. Slavlja de facto nije ni bilo. Antonio Kuzmanić, novi/stari dogradonačelnik, kaže da nema što slaviti. Nije dobio na lotu, veli.

Bojan Ivošević prvi se pojavio. I on će opet biti dogradonačelnik. Državnom odvjetništvu u inat.

- Dobili smo Žrnovnicu. I Slatine - guštao je javljajući se novinarima, namještao je i mikrofone, stranačke panoe, pazio da sve štima.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ništa mu nije bilo teško. Mahao je i publici, curicama i momcima koji su Poljanom Tina Ujevića gazili prema Parku mladeži čudeći se politici na otvorenom. I otac Nikola došao mu se javiti. Sijao je od sreće. Nije glumio. I Mister Savršeni ga je pozdravio. Išli su skupa u razred. Žene komentiraju da je Bojan lipši.

Kad su u 20 sati objavljeni prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, 'Šetačem', jer tako se zove kafić u kojemu je i ovaj put bio Puljkov stožer, nije se prolomio jak pljesak. Stranački aktivisti reagirali su slično nogometnoj publici kad im momčad na polupraznom stadionu povede 4:0. Zadovoljno, ali i sumnjičavo. Jesmo li mi toliko dobri ili je protivnik toliko loš? I zašto ovo nitko ne gleda, samo 28 posto ljudi je došlo.

Kako je večer odmicala, tako je u stožeru postajalo tijesno. Hrvatska voli pobjednike. I švedski stol brzo je planuo. Mogle su se čuti pohvale na račun pršuta. Za razliku od soparnika. Kus mu je bio deblji od mnogih obraza.

- Ovo luga nije vidjelo, iz špakera je - komentirali su znalci čudeći se Poljičanki Marijani Puljak kako je mogla zakazati na ovako važnom pitanju.

image
Hana Perković

I Lana Pavić je došla. Ona je nešto u Centru. Nitko od novinara ne zna točno što, guglamo. Potpredsjednica stranke. Nebitno. Google zna što je važnije. Gospođa Pavić vjenčana je kuma Iris Livaji. Bog je blagoslovio.

- To je najvažnije. Pusti doktorat, pusti politiku, sve što sam postigla ne može se mjeriti s činjenicom da sam kuma mojoj Iris, i ona meni - smije se Lana.

Dalije Orešković nema. Nema potrebe guglati zašto.

Na televiziji izjavu daje Zoran Đogaš. Nikome ne pada na pamet pojačati ton. Svira Luka Nižetić. Cupka se. Đogaš još govori. Eno i Vice. I on bi govorio. Odjednom sve staje.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Puljak dolazi za pet minuta, za pet minuta! - obavještava glasnogovornica Centra Ana Lučin.

Gomila se uzbibala. Bračni par Puljak spušta se Svačićevom. Napravljen im je špalir. Kraljevski. Blicaju fotoaparati, snimaju se se lajvovi, udaraju selfiji.

image
Joško Ponoš/Cropix

Za leđima im je Ivica Relković. U casual izdanju. Ponosan je na partiju života. Nema potrebe da ga i dalje skrivaju. Hvatamo ga kratko za izjavu, a on naširoko objašnjava kako je sve odavno bilo poznato. I kako je HDZ ranjiviji no ikad. I kako bi Centar mogao uspjeti tamo gdje je Most zakazao.

Dva pijana Nijemca probijaju se u prvi red i pjevaju pjesmu u čast Eintrachta. Briga ih. U Splitu je ionako uvijek neka utakmica.

Puljak kratko govori. Pitanja praktično i nema. Na Ultru neće ići, ali hoće s Mostom. Bavit će se, kaže, i nacionalnom politikom. Ipak je on predsjednik cijele stranke. A i supruga mu je u Saboru.

image
Joško Ponoš/Cropix

Kreće 'Večeras je naša fešta'. Dame u toaletama niču odasvud. Iskaju opet Nižetića. Dobivaju ga. Ivošević najednom traži riječ. Širi ruke, traži tišinu i pokreće novu pjesmu. "Ovdje niko nije normalan" glasi refren. Svi pjevaju kao na stadionu. Trude se i da Plenković čuje.

Stiže i torta. Tek je nešto deblja od soparnika. Na njoj piše Centar. Marijana Puljak vodi skandiranje "Cen-tar svi-ta, cen-tar svi-ta", a odmah potom i "hva-la Spli-te, hva-la Spli-te". S razglasa kreće Bare, "Teške boje".

image

Antonio Kuzmanić, Bojan Ivošević, Ivica Puljak, Lana Pavić i Marijana Puljak

Joško Ponoš/Cropix

Kćerke Puljkovih došle su se javiti ocu. Kratko. Odoše na Ultru. Tamo je bolja atmosfera. Ovdje su upalili "Veseljka".

05. svibanj 2024 12:51