StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAZLIČITE OCJENE?

U ovoj su našoj školi ocjene na državnoj maturi bolje od zaključnih, a njihove nastavnice pohvalili sa splitskog PMF-a

Piše Silvia Rudinović
23. siječnja 2024. - 18:09
Gimnazija Metković ima najmanje odstupanje ocjene na maturi u odnosu na prosječnu ocjenu svih učenika četvrtih razeda iz MatematikeDragan Matic/cropix/Cropix

Jedina srednja škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji čiji su učenici iz sva tri osnovna predmeta u prosjeku dobili bolje ocjene na državnoj maturi od zaključnih u četvrtom razredu je Gimnazija Metković. Kod mnogih škola ocjene na maturi su neznatno niže, razlikuju se u decimalu. Rijetke su škole u našoj županiji gdje je zabilježen pad s prosječne četvorke na dvojku iz nekog predmeta. Kao zanimljivost se izdvaja primjer 15 lanjskih maturanata u Hrvatskoj koji su iz Matematike, Hrvatskog ili Engleskog jezika imali zaključeno dovoljan, a na maturi su iz istog predmeta A razine dobili ocjenu odličan. I to se događa. Treba li to uopće uspoređivati?

- Usporedba zaključnih ocjena i rezultata državne mature služe nam kao smjerokaz. Na glasu smo kao škola koja ne daje ocjene šakom i kapom, iako je to osjetljiva tema o kojoj ne bih trošio riječi. Draže mi je da su ocjene naših učenika bolje na maturi ili gotovo identične zaključnim ocjenama u četvrtom razredu gimnazije, nego da je obrnuto. Treba imati na umu da maturanti tjedno imaju četiri sata Hrvatskog jezika, pa to pomnožimo s 32 tjedna nastave. Ocjena za tih 128 sati je kudikamo realnija od one koju dobiju za znanje pokazano u dva sata ispita na državnoj maturi – kaže Jozo Jurković, ravnatelj Gimnazije Metković.

image

Gimnazija Metković

Denis Jerkovic/Cropix/Cropix

Ova je škola u školskom e-Rudiniku, kojega objavljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izdvojena kao primjer dobre podudarnosti ocjena, s najmanjim odstupanjem ocjene na maturi u odnosu na prosječnu ocjenu iz Matematike.

U ovoj su školi počele pripreme za novu generaciju koja će polagati državnu maturu ove godine i to na satovima dodatne nastave iz obveznih te predmeta za koje se pokazuje najveći interes gimnazijalaca, a to su Fizika, Kemija i Biologija.

Na pitanje, je li se državna matura pokazala svrsishodnom, ravnatelj s dugogodišnjim iskustvom odgovara: „Mislim da je državna matura dokazala svoju svrhu zbog transparentnosti i jednostavnijeg upisa na fakultete. S druge strane, mislim da je onaj stari model mature bio teži, ali je ovaj daleko stresniji za učenike i njihove roditelje. Također, žalosti me što neki fakulteti, uz ova dva mjerila – zaključne ocjene iz pojedinih predmeta i položena državna matura, dodatno traže polaganje prijamnih ispita. Pritom ne mislim na specifične primjere kao što su glazbeni studiji”.

„Osrednji učitelj govori. Dobar učitelj objašnjava. Superiorniji učitelj demonstrira. Izvrstan učitelj inspirira“. Ovim riječima američkog pisca poznatog po motivacijskim izrekama, Williama Arthura Warda, poslužili su se u Gimnaziji Metković odgovarajući na priznanje koje im je prošlog mjeseca stiglo s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Njihove bivše učenice, Viktorija Dujmović i Anđela Maslać, dobitnice su dekanovih nagrada za izvrsnost te za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima na svom fakultetu. Nakon što su nagradili najuspješnije studente, na fakultetu su im postavili jednostavno pitanje: „Tko je nastavnik koji vas je usmjerio put PMF-a; tko je nastavnik koji je u vama probudio ljubav i strast prema prirodnim znanostima?“. Studentice su istaknule način predavanja svojih nastavnika u Metkoviću koji je uvijek bio poseban, prepoznavanje učenikovih potencijala, satove koji su bili metodički odlično posloženi i pripremljeni te radionice i praktičnu nastavu. Kao jednu od najvećih inspiracija za svoj odabrani put izdvojile su rad profesorica Angele Ćelić, Antonele Dragobratović, Ane Dragović, Ljiljane Jeličić i Ljubice Jerković.

- Nakon primitka zahvalnice dekana PMF-a u Splitu, razgovarali smo u zbornici i zaključili da je ovo od svih priznanja i nagrada, a bilo ih je od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Županije i Grada Metkovića, najljepše. Prepoznat je rad naših bivših učenica koje su o svojoj školi napisale divne riječi, a u svojim nastavnicama našle inspiraciju. To je smisao našega rada – komentira ravnatelj Gimnazije Metković.

06. svibanj 2024 00:33