StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVažna pomoć

U ovoj se europskoj državi u najvećoj tajnosti popravlja oružje ukrajinske vojske, zaposlenici prolaze brojne provjere

Piše DV
29. siječnja 2023. - 21:00

Wall Street Journal donosi veliku reportažu iz golemog tvorničkog kompleksa, gdje stotine tehničara danonoćno rade na jednom od najvećih izazova rata u Ukrajini: popravljaju topništvo i teško oklopno oružje da bi se ono moglo vratiti na prvu liniju bojišnice.

Mehaničari se muvaju po radionici veličine nogometnog igrališta u kojoj se nalaze tri AHS Kraba, poljske samohodne haubice, a u zraku se osjeća metalna prašina i ulje od automobila, prenosi Jutarnji list.

image

Poljaci aktivno podupiru Ukrajinu u ruskoj invaziji

AFP

Dvama Krabovima, koji izgledaju poput tenkova, ali je riječ o 155-milimetarskim samohodnim haubicama, nedostaju gusjenice, izrešetani su rupama od metaka te im je iskrivljen oklop.

Stoji tamo još jedan Krab, blistavo čist, spreman da se trajektom vrati u Ukrajinu istom rutom koja služi za najveći transfer oružja u Europi od Drugog svjetskog rata.

brojne Sigurnosne provjere

Za popravak svakog komada teškog oružja potrebna su do dva mjeseca. Mehaničari moraju proći nekoliko sigurnosnih provjera prije nego što im se dopusti ulazak u tvornički krug. Novinari Wall Street Journal obećali su da neće otkriti lokaciju pogona.

Osim radova na popravcima u Poljskoj, mehaničari su bili u stalnom kontaktu s kolegama u Ukrajini, od kojih su mnogi prije rata bili civili. Preko aplikacija za kriptiranje poruka uče ih kako popraviti svako oružje, od tenkova do projektila.

- Ovaj je zapravo stigao u najgorem izdanju koje smo dosad vidjeli. Nedostaje čitava cijev, tijelo je teško oštećeno, tvrdi inženjer Mirosław Surowaniec pokazujući na Krab, jedan od deset topničkih sustava koje su popravljali zadnjih mjeseci.

image

Europski saveznici poslat će čak 100 tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje

Christof Stache/AFP

Održavanje i popravak oružja veliki je izazov u ratu u Ukrajini, a uskoro će postati još složeniji.

Podsjetimo, u srijedu je administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila da će Ukrajini poslati 31 tenk M1 Abrams, nakon najave da će europski saveznici poslati čak 100 tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje.

iskrivljene topovske cijevi

Poljski dužnosnici očekuju da će se Abramsi popravljati u Poljskoj u Poznanu, pri čemu bivša sovjetska država satelit postaje predvodnik u operaciji održavanja naoružanja, nakon Češke, Rumunjske i Bugarske. Poljska će također vjerojatno igrati ključnu ulogu u održavanju Leoparda, jer imaju ogromno iskustvo s tenkovima zbog vlastite industrije.

Ukrajina je dosad koristila uglavnom tenkove T-72 iz sovjetske ere, uključujući i one koje je dobila od bivših sovjetskih satelita, poput Poljske.

image

Brojni tenkovi na ukrajinskom ratištu trebaju popravak (ilustracija)

AFP

Nakon godinu dana intenzivnih borbi tenkovi i topničko oružje su pretrpjeli velika oštećenja, a brojne topovske cijevi iskrivljene su od čestih paljbi.

Kako bi i dalje bili upotrebljivi, nije im potreban samo popravak nego i dijelovi, plus streljivo sovjetskog kalibra koje Zapad ne proizvodi u značajnijim količinama.

Mihail Mišustin, premijer Rusije, čije je gospodarstvo mobilizirano u svrhu potpore ratnim naporima, dekretom iz rujna objavio je da će stvoriti dva nova čvorišta za popravak oružja u regijama Moskva i Rostov, kako tvrde državni mediji.

šifrirane poruke preko aplikacije

U Poljskoj se haubice Krab, prvi put proizvedene 2017. godine, servisiraju u pogonu u vlasništvu Polish Armaments Groupa, državne tvrtke za naoružanje.

Pogon za popravak oružja nadziru naoružani djelatnici Agencije za unutarnju sigurnost, zaduženi za uočavanje potencijalnih sabotaža koje su se dogodile u tvornicama u drugim zemljama, primjerice u Bugarskoj.

image

Ruski premijer Mihail Mišustin dekretom iz rujna objavio je da će stvoriti dva nova čvorišta za popravak oružja u regijama Moskva i Rostov

AFP

Svaki od približno 400 zaposlenika u montaži i proizvodnji, kao i svaki posjetitelj, mora biti poljski državljanin. Proces provjere zaposlenika, bez obzira na titulu, može potrajati nekoliko mjeseci.

U tvornici se radi danonoćno u tri smjene, a mehaničari su redovito u kontaktu s Ukrajincima na bojnom polju. Oni dijele informacije o najboljim tehnikama za popravke razmjenjujući šifrirane poruke te uz pomoć aplikacije HelpDesk koja im pomaže u rješavanju problema.

Poljski mehaničari tvrde da su jednom uz pomoć chat aplikacije učili ukrajinskog poštara koji je postao vojnik kako da popravi projektil.

Emotivni popravci

Mehaničari znaju katkad pronaći osobne stvari u Krabsima, poput četkice za zube, otvorene vrećice grickalica ili obiteljske fotografije. Mehaničar Dariusz Gawinek rekao je ga je rat u Ukrajini nagnao da se više posveti svom poslu.

- Grabovi stižu u naš pogon prekriveni lišćem, blatom, pijeskom, grančicama zalijepljenim za tijelo vozila i gusjenice. To je ukrajinsko tlo. Jako me pogodilo kada sam ušao u jedan od tenkova.

image

Od brojnih ispaljenja, tenkovske cijevi su se iskrivile (ilustracija)

William West/AFP

Poljski dužnosnici poručili su da bi se pogon uskoro mogao obavljati popravak i održavanje opreme proizvedene u inozemstvu, ali su odbili iznositi bilo kakve pojedinosti.

Poslovođa Sławomir Kapusta ispričao je da ga je pogodilo kada je prošloga ljeta u njihov pogon stiglo vozilo koje je bilo gotovo uništeno.

- Čovjek se zapita što se dogodilo s posadom, rekao je on, prenosi Jutarnji list.

image

SAD su obećali slanje 31 tenka Abrams u Ukrajinu

Petras Malukas/AFP
18. travanj 2024 22:04