StoryEditorOCM

U oslobođenju Hrvata osobno posredovao moćni saudijski princ, ‘procurili‘ detalji razmjene. Oglasio se i Plenković: ‘Upravo sam razgovarao s njim...‘

Piše Hina, JL
21. rujna 2022. - 21:15

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog krunskog princa, prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju.

Sada se radi na tome da ih se sigurno preveze u njihove zemlje, dodaje saudijska agencija.

Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu.

MVEP je potvrdio da je Prebeg oslobođen, a isto su za svoje državljane učinile američke vlasti, britanska premijerka Liz Truss i švedska ministrica Ann Linde.

O slučaju Vjekolsva Prebega na Twitteru se iz New Yorka oglasio i premijer Andrej Plenković.

- Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva. Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku! Zahvaljujem vlastima u Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima - napisao je.

Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Saudijski princ Muhamed bin Salman održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući u sklopu OPEC-a, unatoč žestokom pritisku Washingtona, tradicionalnog saudijskog saveznika, da izolira Rusiju.

I ruske i ukrajinske snage su tijekom rata u Ukrajini zarobile na stotine stranih boraca, ali dosad je bilo tek nekoliko razmjena zatvorenika, piše Reuters.

23. travanj 2024 18:41