StoryEditorOCM

U Općoj bolnici Dubrovnik izvedene zahtjevne operacije srca i krvnih žila koje se ne rade ni u svim KBC-ima

Piše dv
31. kolovoza 2023. - 17:26

Opća bolnica Dubrovnik kao bolnica regionalnog tipa, udaljena više od 200 km od najbližeg kliničkog centra, razvila je unatoč problemima sa zdravstvenim kadrom brojne usluge koje se provode isključivo u kliničkim bolnicama. Jedan od takvih odjela je kardiologija gdje je prvi put izvedena perkutana koronarna intervencija (PCI), rotablacija koronarnih arterija i u konačnici ugradnja stentova kod viskorizičnog pacijenta s brojnim komorbiditetima. Radi se o trosatnom zahvatu koji se ne izvodi ni u svim KBC-ima u Hrvatskoj, piše portalzdravlje.hr.

– Radili smo perkutanu koronarnu intervenciju odnosno liječenje koronarnih arterija ugradnjom stenta kod bolesnika koji je imao puno komorbiditeta, šećernu bolest i brojne druge teškoće, a nalaz na srčanim arterijama indicirao je kardiokiruršku operaciju bypassa (CPB) – ističe prof.dr.sc. Joško Bulum, specijalist interne medicine uže specijalnosti iz kardiologije, voditelj Odjela za intervencijsku kardiologiju KBC-a Zagreb.

Ugradnja posebne pumpe

U Dubrovnik dolazi redovito niz godina prema potrebi. Tijekom ljetnih mjeseci odrađuje i dežurstva smanjujući na taj način opterećenost dubrovačkih kardiologa. Naglašava kako je rizik kardiokirurške operacije bio velik pa su se odlučili na ugradnju stenta izvođenjem perkutane koronarne intervencije.

– Kako bismo uopće omogućili ovakav zahvat ugradili smo i posebnu perkutanu pumpu. To je zadnje čudo tehnologije koje je do sada bilo dostupno isključivo kliničkim bolničkim centrima. Kateter sa specijalnom pumpom putem preponske arterije stavljamo u srce i ta pumpa omogućuje da radimo ovakve rizične zahvate. Bez te pumpe pacijent bi imao epizode niskog tlaka, možda čak i potrebu za reanimacijom pa je pitanje bi li se zahvat uopće mogao napraviti – priča prof. Bulum.

Dežurni interventni kardiolog

Prema riječima ravnatelja OB Dubrovnik, zbog specifične organizacije i udaljenosti od kliničkih centara, bolnica je razvila djelatnosti koje druge opće bolnice nemaju.

-Najeklatantniji primjer je kardiologija koja je sada izvanredno ekipiran odjel. Dulje vrijeme imamo 24 sata dostupnog interventnog kardiologa. Samo prošle godine imali su više od 400 intervencija. Na tom odjelu danas se obavljaju zahvati na polju interventne kardiologije koji se ne rade čak ni u kliničkim bolničkim centrima s kojima smo uz opremu i ljudstvo na istoj razini. Primjer današnjeg postupka još jednom pokazuje da u interesu naših pacijenata krupnim koracima grabimo naprijed – naglašava ravnatelj, izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić.

Prof. Joško Bulum u Dubrovniku je prvi  put s kardiolozima Perom Markunovićem i Dinom Džamastagićem iz OB Dubrovnik, izveo i u Dubrovniku ovaj složeni zahvat.

– Ugradili smo pumpu koja je radila tri sata tijekom kojih smo najprije napravili vrlo kompleksan zahvat na arterijama. Koristili smo posebnu tehniku ljuštenja kalcija iz krvnih žila tzv. rotablaciju. To je također jedna od novina koje smo zadnjih godinu i pol uveli u OB Dubrovnik koja se ne izvodi ni u svim kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj. Nakon ljuštenja krvnih žila na srcu tog bolesnika ugradili smo dva stenta. Na kraju smo uspješno iz obje preponske arterije gdje smo dolazili do srca rupe zatvorili pomoću posebnih zatvarača, dakle bez kirurških šavova. Bolesnik nakon ovakvog zahvata praktički već sutradan može biti otpušten kući na svojim nogama.

Svjetski standardi

Prof.dr.sc. Joško Bulum u Dubrovnik dolazi više puta godišnje, a KBC Zagreb bolnici Dubrovnik donirao je uređaj za rotablaciju.

– Može se dogoditi da pacijent ima toliko kalcificirane arterije da je nemoguće ugraditi stent. U angiosali u OB Dubrovnik lani je montiran najmoderniji rendgenski uređaj sa svim popratnim uređajima za mjerenje protoka kroz arterije i za oslikavanje arterija. Tako je angiosala dubrovačke kardiologije opremljena po svim svjetskim standardima. Ukoliko se pojave rijetki pacijenti s kojima se ne može dalje ništa napraviti u Dubrovniku s pumpom koja je vrlo malih dimenzija i kompatibilna s transportom pacijent može biti premješten na Rebro i tamo nastaviti liječenje. To su primjerice slučajevi ukoliko je zbog oštećenja srca potrebna transplantacija, zaključuje prof.dr.sc. Joško Bulum.

Tehnologija kao motivator

Ističe kako dubrovačka kardiologija ima izvrsne mlade liječnike koji se dodatno obrazuju i educiraju za brojne kardiološke intervencije. Liječnici Pero Markunović, Dino Džamastagić i Barbara Obradović na čelu s voditeljem Odjela kardiologije dr. Jerkom Ferri Certićem, a uz podršku Uprave na čelu s ravnateljem, imaju prilike raditi složene zahvate i uvjete za rad koji im omogućuju napredovanje. Mišljenja je kako će mladi liječnici ostati u Dubrovniku ako imaju opremu i mogućnosti za rad kakve im pruža ova bolnica. Posebno je naglasio kako je za ostanak liječnika u Dubrovniku dostupnost nove tehnologije veći motivator nego čisti financijski efekt. Je li to točno pokazat će se uskoro. Raspisane su, naime, dvije nove specijalizacije upravo iz kardiologije, portalzdravlje.hr.

03. svibanj 2024 20:02