StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZLOGLASNA JEDINICA

U odredu za otrove ima ih 15, otkriveno kako su napali Navaljnog, ali i Romana Abramoviča!

Piše Iva Badanjak/JL
20. veljače 2024. - 17:42

Otvoreni kritičari Kremlja, istraživački novinari i dvostruki špijuni godinama moraju spavati s jednim okom otvorenim, pazeći na opasnosti koje vrebaju iza svakog ugla. Unatoč svoj mogućoj opreznosti, brojni protivnici Vladimira Putina skončali su tragično, od trovanja nakon ispijanja čaja s polonijem do dodira smrtonosnog nervnog otrova koji blokira signale od živaca prema mišićima i uzrokuje prekid svih tjelesnih funkcija, piše Jutarnji list. 

Nakon što je u petak Aleksej Navaljni umro u zatvorskoj koloniji njegova je obitelj optužila Putina za ubojstvo, rekavši da je Navaljni ubijen uz pomoć nervnog agensa koji je već prije upotrijebljen protiv lidera ruske opozicije. U kolovozu 2020. Navaljnom je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu. Zrakoplov je sletio u grad Omsk gdje je Navaljni hospitaliziran. Poslije je prebačen u Berlin gdje se oporavio.

Laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj potvrdili su da je Navaljni bio otrovan nervnim otrovom iz sovjetske ere poznatim pod nazivom novičok. Velika zajednička istraga The Insidera, Bellingcata, CNN-a i Der Spiegela otkrila je da su Navaljnog otrovali agenti Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB), koji su navodno odgovorni i za ubojstva te pokušaje ubojstva nekoliko drugih državnih neprijatelja.

Pokušaji atentata na Putinove neistomišljenike postali su uobičajeni tijekom njegove 20-godišnje vladavine. Obitelji i prijatelji žrtava krive ruske vlasti, ali Kremlj uporno negira umiješanost.

image

Vladimir Putin

Alexander Kazakov/Afp

Osim Navaljnog, najpoznatiji slučajevi trovanja uključuju dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju, koji su otrovani bojnim nervnim otrovom u Velikoj Britaniji 2018. godine. Pozlilo im je nakon što su dotaknuli ulazna vrata svoje kuće, koja su bila poprskana novičokom. Uspjeli su preživjeti nakon nekoliko mjeseci liječenja u bolnici.

Bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič otrovan je kemijskim agensom iz Prvoga svjetskog rata, kloropikrinom ili manjom dozom novičoka nakon sastanka s ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu. Abramovič je cijelu noć patio od ozbiljnih simptoma trovanja, poput crvene i upaljene kože, nadraženih očiju i jake boli iza očiju.

Godine 2004. Viktor Juščenko se natjecao protiv proruskog političara Viktora Janukoviča na ukrajinskim predsjedničkim izborima. Juščenko je na jednoj večeri tijekom predizborne kampanje otrovan dioksinom, otrovom koji sadrži narančasti agens kakav je američka vojska koristila u Vijetnamskom ratu. Koža mu je bila prepuna gnojnih rana, a lice izobličeno. Unatoč tome, uspio se oporaviti i pobijediti na izborima.

image

Ostavljeno cvijeće za Navaljnog

Damir Sencar/Afp

Iste je godine proslavljenoj istraživačkoj novinarki Ani Politkovskajoj iznenada pozlilo i izgubila je svijest nakon što je popila šalicu čaja dok je letjela u ruski grad Beslan tijekom opsade tamošnje škole. Preživjela je, ali je ubijena dvije godine poslije, na Putinov rođendan. Godine 2006. Aleksander Litvinenko, bivši pripadnik FSB-a, preminuo je nakon što je bio izložen poloniju-210, radioaktivnom izotopu koji mu je netko podmetnuo u čaj.

Glavni tim agenata koji stoji iza tih napada je tzv. odred za otrove, tajna jedinica koja djeluje pod okriljem FSB-ova Instituta za forenzičke znanosti. Institut za forenzičke znanosti osnovan je 1977. kao visokotehnološka istražna jedinica KGB-a. Ima svoju legitimnu svrhu - provođenje forenzičkih ispitivanja. No, unutar njega se također nalazi tajni laboratorij koji je tijekom sovjetske ere proizvodio otrove korištene za ubojstva zapadnih diplomata, ukrajinskih nacionalista i sovjetskih prebjega.

Bivši general KGB-a Oleg Kalugin rekao je za The Guardian 2018. da je jedan od prvih projekata tog laboratorija bio priprema mikrokuglica punjenih otrovom ricinom, koje su korištene za atentat na bugarskog pisca Georgija Markova, ubijenog u Londonu 1979. godine.

image

Ostavljeno cvijeće za Navaljnog

Damir Sencar/Afp
image

Ostavljeno cvijeće za Navaljnog

Natalia Kolesnikova/Afp

Kako saznaje istraživačka mreža Bellingcat, tajna jedinica sastoji se od približno 15 operativaca. Članovi te kriminalne skupine imaju različito iskustvo - jedni imaju medicinsko obrazovanje, drugi žele karijeru u vojsci, treći su pripadnici specijalnih snaga FSB-a, a četvrti su stručnjaci za kemijsko i biološko oružje. Skupina obično ne napada metu iz prvog pokušaja, nego je prije toga dugo prati te proučava njezino kretanje i ponašanje.

Primjerice, tim je pratio Navaljnog na najmanje 30 putovanja diljem Rusije i svijeta prije nego što je izveo pokušaj trovanja 2020. godine. Članovi tima najčešće putuju u skupinama od dvoje ili troje, miješajući sastav svoje ekipe i redovito koristeći lažna imena. Ponekad su čak pod jednim imenom putovali iz Moskve, a pod drugim se vraćali u Rusiju.

Zanimljivo je da u slučaju Navaljnog gotovo nikad nisu letjeli istim letom kao i preminuli oporbeni političar, nego su letjeli dan prije ili iz drugih moskovskih zračnih luka. Time su minimizirali mogućnost da ih Navaljni ili članovi njegova tima primijete na različitim letovima.

Jednom kada dođu na odredište i procijene da je okruženje sigurno, kreću u napad - ulijevaju otrov u piće ili poprskaju predmete koje bi meta mogla dotaknuti. Ako je doza konzumiranog otrova dovoljno visoka, dolazi do konvulzija, prekida disanja, povraćanja i potom smrti zbog gušenja ili srčanog zastoja.

30. travanj 2024 20:49