StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUGA TRADICIJA

Lastovski Poklad u obliku sličnom današnjem izvodi se od 1483. godine

Piše DV
7. veljače 2024. - 10:53

Lastovo je najudaljeniji naseljeni pučinski otok u Hrvatskoj na kojem danas tradiciju Poklada živi tek sedamstotinjak stanovnika, još uvijek s izvanrednom ljubavlju i snagom. Želite li razumjeti ovo mjesto, doživjeti Poklad sa svim njegovim igrama ispred i iza kulisa jednostavno je nužno, javlja Diana Magdić iz Turističke zajednice Općine Lastovo. 

Baštinu kojom se diče Lastovci podjednako su oblikovali i mediteranski kontekst i izoliranost, a rezultat je i pučka predstava s više od 500 godina kontinuiranog izvođenja, istovremeno tradicionalna i suvremena. Lastovski je poklad 17. siječnja 2008. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a trenutno je nominiran za mjesto na popisu dobrih praksi UNESCO-a.

Kompleksna i iznimno strogo organizirana pučka predstava koja kulminira na Pokladni utorak, a u kojoj sudjeluje čitavo stanovništvo otoka, finale je višetjednih zabava i procedura, dok pripreme traju i značajno dulje, anegdote prenose kroz čitavu godinu, a one najdojmljivije i stoljećima pa su i utkane u izvedbu. U obliku sličnom današnjem Poklad se izvodi od 1483. godine, iako je sigurno postojao i prije – karneval se spominje u Lastovskom statutu iz 1310. - a centralna mu je tema neuspješan pokušaj katalanskih gusara da osvoje Lastovo.

image

Lastovski poklad u sličnom se obliku izvodi od 1483. godine

Marko Lorenzo Blaslov/

Čitav minuciozno razrađen scenarij zbivanja razvučenih od blagdana sv. Antoneta 17. siječnja pa do Pokladnog utorka koji je ove godine 13. veljače, nakon čega slijedi 40 korizmenih dana do Uskrsa, narativ je jedne mudre autonomne kulture koja slavi svoju jedinstvenost i jedinstvo. Običaj je precizno opisan u prošle godine objavljenoj Etnografiji lastovskog poklada „Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija“, a koju će večeras, u srijedu 7. veljače, u hvarskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstaviti urednice Maja Rešić i Marina Blagaić Bergman te autroski dvojac dr.sc. Joško Ćaleta i dr.sc. Iva Niemčić.

Da bi se gledateljima olakšalo praćenje protokola na sam Pokladni utorak, ove je godine za ponedjeljak 12. veljače od 9 sati agencija Mezzomondo uz potporu Turističke zajednice Općine Lastovo organizirala besplatno vođenje ključnim lokacijama vezanim uz običaj, s polaskom s Pjevora, a uz posjet Sali gdje se ujutro izrađuju bombe i Poklad te uređenom postavu Etnografskoj zbirci gdje je izložen i jedan primjer lutka kakav se spaljuje uz vatromet i crkvenu zvonjavu, tako da ga svatko može promotriti i izbliza. Priča o razvoju ovakvog oblika pokladnih svečanosti, na specifičnim lokacijama i s aktivnim sudionicima, sjajna je prilika za pohvatati konce i bolje se zabaviti uz kulminaciju slavlja, javljaju iz TZO Lastovo.

Dolazite li prvi put, optimalno je da na Lastovo stignete do subote, kada je maskenbal gdje se i gosti mogu natjecati za bogate nagrade za najbolje maske, jer pokladarske su uniforme i odore Lijepih maškara u utorak rezervirane za uvježbane lokalne sudionike. U nedjelju možete pratiti povorku Dječjih maškara, a u ponedjeljak popodne Grube maškare – kupljenje jaja pod liru - a svaku je večer i ples u Sali. Imajte u vidu da su na sam Pokladni utorak najatraktivnija događanja već od 15 h, tako da zaploviti put otoka treba ipak dan ranije.

26. travanj 2024 12:53