StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSKA GRLA U OPSKRBI

U Njemačkoj zbog nestašica cvate prodaja na crno: Evo koliko se traži za litru ulja, a prodaju se i otvorene boce

Piše dv
13. ožujka 2022. - 21:11

Od petka su se na portalima poput eBay Mali oglasi, pojavili brojni oglasi u kojima se ulja nude za pretjerano visoke iznose, javlja Fenix Magazin.

Na primjer, kako navode, trgovac na malo u Leipzigu naplaćuje sramotnih 20 eura za bocu "Thomy suncokretovog ulja" ("neotvoreno") – to je oko osam puta više od maloprodajne cijene.

Boca ulja od repice "Vita D’Or" dostupna je "po fiksnoj cijeni" od 10 eura. U trgovinama boca tog ulja stoji 1,49 eura. Ponuđač vjerojatno već sumnja da njegov oglas neće naići na oduševljenje, te piše: "Ignorirat ću uvrede".

Nevjerojatno je da neki trgovci ne prodaju niti pune boce, već samo djelomično napunjene. Osoba iz Baden-Württemberga traži 15 eura za 300 mililitara jestivog ulja "Bellasan", robne marke diskonta Aldi. To odgovara cijeni litre od oko 50 eura (u trgovinama: 1,79 eura), piše Fenix Magazin.

- Nabavite brzo, jer je svugdje rasprodano!!!, stoji u oglasu.

Pozadina nestašice ulja je što Njemačka pokriva 94 posto svojih potreba za suncokretovim uljem uvozom. Najvažnije svjetske zemlje izvoznice proizvoda su Ukrajina i Rusija. Čak i prije rata u Ukrajini bilo je uskih grla u opskrbi. Razlog tome su slabi urod u Sjevernoj Americi i kašnjenja u opskrbnom lancu uzrokovana koronom.

Prema mišljenju stručnjaka, uska grla u dostavi ulja od repice ne bi trebala praviti veće probleme, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nekoliko lanaca supermarketa sada je ograničilo prodaju ulja na dvije do četiri boce po kupcu, kao što je Fenix-magazin već pisao, isto kao što su napravili i 2020. s toaletnim papirom.

02. svibanj 2024 11:22