StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPAS LJEPOTICE JADRANA |

U NACIONALNOM PARKU BRIJUNI PRONAĐENO DESETAK LIČINKI PERISKE: Prebačene su u poseban bazen u kojem su odmah i nahranjene

Piše more.slobodnadalmacija.hr
22. prosinca 2020. - 17:02
Aquarium Pula objavio je na svojoj Facebook stranici da su u njihovu ustanovu pristigle ličinke periski sakupljene u Nacionalnom parku Brijuni, donosi more.slobodnadalmacija.hr.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Jučer su u naš akvarij pristigle ličinke plemenite periske (Pinna nobilis) veličine 1.5 cm s NP Brijuni. Smjestili smo ih u poseban bazen s 1 μm filtriranom morskom vodom te ih odmah nahranili. Ličinke su sakupljene s kolektora (3 vertikale s 5 vreća) postavljeni u uvali Javorike na Velikom Brijunu na dubini od 2, 4, 6, 8 i 10 m te s kolektora (3 vertikale s po 2 vreće) iz uvale Pisak na Malom Brijunu postavljeni na 2 i 4 m dubine. Sveukupno se očekuje cca desetak ličinki od kojih je zasada većina s Malog Brijuna. 

Ovu akciju provodi izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Biološkog odsjeka PMF-a i njezini suradnici u sklopu "PinnAdriaNet" projekta te uz pomoć donacije od 10.000 kuna koju je PMF dobio od Grada Crikvenice za akciju "Spasimo
plemenitu perisku od izumiranja"

Naime, dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr. sc. Silvija Kipson 2017. godine su u okviru projekta MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas), čiji je glavni cilj obnova degradiranih morskih staništa, uspješno provele transplataciju periski iz pulske luke u NP Brijuni te su spoznale da je pod određenim uvjetima i na područjima koja su zahvaćena masovnim pomorima još neko vrijeme moguće prikupiti ličinke plemenite periske. 

Stoga su pokrenule inicijativu postavljanja kolektora za mlađ, “PinnAdriaNet“ kojoj su se pridružile kolege iz više akademskih institucija, istraživačkih instituta, javnih ustanova i nevladinih udruga diljem Hrvatske, donosi more.slobodnadalmacija.hr.
20. travanj 2024 03:38