StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRENULI PREGOVORI

U Istanbulu se pojavio i Roman Abramovič! Ukrajinci upozorili: ‘Nemojte jesti ni piti, ništa ne dodirujte!‘

Piše dv
29. ožujka 2022. - 11:03
Mevlut Cavusoglu, Recep Tayyip Erdogan i Roman Abramovič na pregovorima u IstanbuluSergey Karpuhin/sputnik/profimedia

Na današnjim mirovnim pregovorima u Istanbulu pojavio se i Roman Abramovič.Podsjetimo, ruski oligarh i najmanje dvojica visokih dužnosnika iz ukrajinskog pregovaračkog tima imali su simptome nakon sastanka u Kijevu u ožujku koji upućuju na moguće trovanje, donsoi Jutarnji list. . Crvene oči, suzenje, ljuštenje kože lica i ruku: ti su se simptomi poslije povukli i "nisu u životnoj opasnosti", izvijestio je jučer Wall Street Journal.

image

.

Murat Cetin Muhurdar/AFP

Oni koji pregovaraju s Rusijom ne bi smjeli jesti ni piti s njima nakon izvješća o trovanju ruskog milijardera Romana Abramoviča i ukrajinskih pregovarača, upozorava ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Savjetujem svima koji sudjeluju u pregovorima s Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju i po mogućnosti izbjegavaju dodirivanje bilo koje površine", rekao je Kuleba, prenosi Sky News.

To je rekao nešto prije početka pregovora ukrajinske i ruske strane u Turskoj.

image

.

Murat Cetin Muhurdar/AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da je Turska spremna organizirati sastanak između ukrajinskog i ruskog čelnika, Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina.

"Napredak koji ostvarite u razgovorima također će nam omogućiti da prijeđemo u sljedeću fazu, a to je kontakt na razini čelnika. Spremni smo održati takav sastanak", rekao je Erdogan, a prenosi TASS.

Član ukrajinskog izaslanstva Mihailo Podoljak objavio je fotografiju šefova pregovaračkih timova Ukrajine i Rusije, Davida Arahmije i Vladimira Medinskog, za istim stolom. Napisao je da izaslanstva paralelno rade na cijelom spektru spornih pitanja.

image

.

Murat Cetin Muhurdar/AFP

Tijekom mirovnih pregovorima Rusija je odustala od zahtjeva da Ukrajina provede denacifikaciju, rekao je izvor za Financial Times.

Četiri osobe bliske pregovorima izjavile su za FT da je Kremlj također spreman dopustiti Kijevu da se pridruži Europskoj uniji ako Zelenski odustane od nastojanja da se pridruži NATO-u, prenosi Sky News, no jedan od izvora ustvrdio je da Rusija mijenja vojni pritisak i zahtjeve svaki dan.

06. svibanj 2024 22:31