StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIJEST IZ SUSJEDSTVA

U BiH ukinuli samoizolaciju po prelasku granice, ostaje još pitanje putovnica

Piše Silvia Rudinović
21. svibnja 2020. - 08:34
Federalni stožer civilne zaštite Bosne i Hercegovine donio je odluku o ukidanju samoizlacije i zdravstvenog nadzora u trajanju 14 dana za sve građane koji uđu u državu iz inozemstva. Odluka je pokazatelj povoljnog epidmiološkog stanja u toj državi i dobra vijest da sve koji iz različitih razloga moraju utovati, a upravo ukidanje mjere samoizolacije tražio je načelnik Općine Neum dr. Živko Matuško, čiji sugrađani u mnogočemu ovise o Dubrovniku i Metkoviću.

Matuško je od federalnog stožera tražio žurno ukidanje samoizolacije i otvaranje granice s Republikom Hrvatskom, te ukidanje odluke po kojoj se više ne može prijeći granica samo s osobnom iskaznicom. Za prelazak granice sad je nužna putovnica, čaki za građane s dvojnim državljanstom, hrvatskim i BiH, osim za tranzit preko neumskog koridora bez zaustavljanja na teritoriju BiH.

Kako stoji na stranicama Granične policije BiH, na pitanje o dvojnom državljanstvu, nositelj važeće strane putne isprave koji ima državljanstvo BiH, prilikom pristupanja graničnoj kontroli mora se identificirati kao državljanin BiH, kako bi mu se odobrio prelazak državne granice. Ukoliko ta osoba, kao državljanin BiH, prilikom prelaska državne granice ne posjeduje važeću putnu ispravu BiH, policijski službenici Granične policije BiH će sukladno zakonskim ovlastima izvršiti provjeru državljanstva i eventualno utvrditi prekršajnu odgovornost. Malo tko, kaže neumski načelnik, u tom kraju ima putovnicu BiH.
26. travanj 2024 16:48