StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetostaje na tronu

Turska je odlučila: prvi rezultati pokazuju da je Erdogan u prednosti, već stižu čestitke

Piše Tea Trubić/ JL
28. svibnja 2023. - 18:46

Čini se da turski predsjednik Tayyip Erdogan ide prema pobjedi.

Podaci državne agencije Anadolu i oporbene novinske agencije ANKA daju mu prednost s oko 93 posto prebrojanih glasačkih kutija, piše Jutarnji list.

Šef izborne komisije Ahmet Yener rekao je da s više od polovice potvrđenih glasačkih listića sadašnji predsjednik Erdogan ima 54,8 posto glasova, dok njegov 74-godišnji protukandidat Kemal Kilicdaroglu ima 45,5 posto.

Državna agencija Anadolu tvrdi kako je već otvoreno više od 90 posto glasačkih kutija, a prema preliminarnim rezultatima, može se dobiti uvid u to gdje je koji kandidat postigao bolji uspjeh.

image
Halil Sagirkaya/Anadolu Agency Via Afp

Kemal Kilicdaroglu, kandidat ujedinjene opozicije, trenutno vodi duž Mediteranske obale te u Trakiji; u tom području opozicija i inače dobro stoji. Kilicdaroglu je, po svemu sudeći, osvojio bolji rezultat i u Istanbulu, ali i Ankari. Ako u konačnici pobjedi Erdogan, tvrdnja da "onaj tko vlada Istanbulom vlada i Turskom" bit će umirovljena.

U Bursi i Konyi trenutno vodi Erdogan, što je i bilo za očekivati, jer su ti gradovi i dosad bili tabor njegove stranke AKP. Aktualni predsjednik trenutno vodi i u Anatoliji.

Na istoku, u području u kojem žive Kurdi, trenutno vodi Kilicdaroglu, što je bitna informacija jer bez podrške Kurda kandidat opozicije ni ne može parirati Erdoganu.

Treba napomenuti kako su pojedini analitičari držali da bi Kilicdarogluu, po pitanju podrške među Kurdima, mogla naštetiti podrška koju je u drugom krugu dobio od ultranacionalista Umita Ozdaga, no zasad su njihovi strahovi neopravdani.

20. travanj 2024 08:58