StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNezaustavljiv je

Trump ostvario veliku pobjedu na putu da opet postane predsjednik SAD-a: sud odlučio da se može kandidirati u Coloradu

Piše dv
4. ožujka 2024. - 17:12

Vrhovni sud SAD-a odbacio je pokušaje države Colorado da ukloni Donalda Trumpa s glasačkog listića za predsjednika SAD-a. Sada može ostati na glasačkom listiću za predsjednika države nakon što je sud odbacio tvrdnje da je odgovoran za nerede na Kapitolu 2021. godine.

Na svojoj društvenoj mreži nakon presude Trump je napisao: "VELIKA POBJEDA ZA AMERIKU!!!", prenosi Sky.

Trump je favorit za republikansku nominaciju da se suprotstavi demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na američkim izborima u studenom. Njegov jedini preostali suparnik za nominaciju njegove stranke je bivša guvernerka Južne Karoline, Nikki Haley.

Vrhovni sud Kolorada rekao je u prosincu da se Trump ne može kandidirati na izborima u državi jer je "sudjelovao u pobuni". Suci su zaključili da je Trump diskvalificiran jer je potaknuo nerede 6. siječnja 2021. u zgradi Capitola u Washingtonu DC u pokušaju da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020.

Treći odjeljak 14. amandmana uklanja s dužnosti bilo kojeg "časnika Sjedinjenih Država" koji je položio zakletvu "da će podržavati Ustav Sjedinjenih Država", a zatim "sudjelovao u pobuni ili pobuni protiv istog, ili pružio pomoć ili utjehu neprijateljima toga".

“Zaključujemo da države mogu diskvalificirati osobe koje obnašaju ili pokušavaju obnašati državnu dužnost. Ali države prema Ustavu nemaju ovlasti provoditi Odjeljak 3 u odnosu na savezne urede, posebice predsjedništvo", navodi se u nepotpisanom mišljenju suda.

Suci su utvrdili da samo Kongres može provesti odredbu protiv saveznih dužnosnika i kandidata. Trumpu je također zabranjeno glasanje u Maineu i Illinoisu na temelju 14. amandmana, ali te su odluke stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju Colorado.

Podobnost bivšeg predsjednika osporila je na sudu grupa od šest birača u Coloradu - četiri republikanca i dva neovisna - koji su ga prikazali kao prijetnju američkoj demokraciji i tražili da ga se smatra odgovornim za nemire 6. siječnja.

Presuda je donesena uoči Super utorka - dana u predizbornom ciklusu predsjedničkih izbora u SAD-u kada se u većini država održavaju izbori za nominaciju stranaka.

02. svibanj 2024 04:11