StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠUTNJA NIJE UVIJEK ZLATO

Trovanja u Hrvatskoj postala su svjetska vijest, a iz Coca Cole samo šturo priopćenje. Evo kakav su problem zbog manjaka komunikacije imali u Belgiji

Piše A.H.
9. studenog 2023. - 12:09

Vijest o trovanjima u Hrvatskoj bezalkoholnim pićima koje proizvodi Coca Cola prenijeli su gotovo svi svjetski mediji i medijske agencije. Unatoč tome što je vijest o trovanjima u Hrvatskoj postala svjetska,,jedna od najvećih multinacionalnih kompanija na svijetu, Coca Cola, o ovom slučaju u javnosti ne komunicira previše, iako su još davne 1999. godine upravo zbog nedovoljne i pravovremene reakcije, ni krivi ni dužni, imali popriličan problem u Belgiji.

Naime te godine, kako je pisao britanski Guradian, Coca Cola je s belgijskog tržišta morala povući čak 30 milijuna limenki nakon što je stotinjak ljudi, a prva su bila školska djeca, prijavilo da su nakon što su popili Coca Colu dobili grčeve u stomaku,mučninu i glavobolju dok im se srce uzlupalo. Nakon detaljnih analiza u pićima Coca Cole nije pronađeno ništa toksično, iako je sama kompanija kroz unutarnju kontrolu utvrdila postojanje fungicida na vanjskom dijelu ambalaže te lošiju kvalitetu ugljičnog dioksida. No službeni toksikolozi utvrdili su da se ne radi o vrijednostima opasnim za zdravlje.

Nakon dobivenih rezultata laboratorijskih analiza i preliminarnih ispitivanja kao uzrok tegoba, tada je pisao Guardian, a radilo se o nejasnim i prolaznim simptomima, četiri člana belgijskog Zdravstvenog vijeće složila su se kako se radi o slučaju masovne histerije, odnosno masovne sociogene bolesti‘ koja je izbila neposredno nakon što je javnost upozorena na prisutnost dioksina u belgijskom mesu i peradi koji potencijalno mogu izazvati rak, a zbog čega je opozvana i tadašnja Vlada..

- Ni fizikalni nalazi ni laboratorijski rezultati nisu otkrili nikakvu značajnu abnormalnost. Osim uloge medija, razmjere panike možda su pojačale radikalne mjere zdravstvenih vlasti, kao i manjkava komunikacija tvrtke Coca-Cola – zaključeno je u izvješću u kojem se masovna sociogena bolest opisuje kao skup simptoma organskih bolesti, ali bez prepoznatljivog uzroka, koja se javlja među dvije ili više osoba koje dijele uvjerenja povezana s tim simptomima koji su neugodni i zastrašujući, bez obzira na to što su psihološkog porijekla. To često uključuje hiperventilaciju koja uzrokuje grčeve u rukama i osjećaj vrtoglavice i panike,nesvjesticu, bolove u trbuhu, mučninu, glavobolju, slabost i svrbež.

Britanski Miror prenoseći vijest o trovanjima u Hrvatskoj, podsjeća kako je 2017. godine sudac visokog suda u Nigeriji presudio je da bi neka bezalkoholna pića koja se prodaju pod markom Coca-Cola mogla biti otrovna. U tom slučaju, sud je smatrao da visoke razine kiselina i aditiva u bezalkoholnim pićima mogu predstavljati zdravstveni rizik za potrošače kada se pomiješaju s askorbinskom kiselinom, odnosno vitaminom C, pa je naredio tvrtki Nigerian Bottling Company da stavi pisana upozorenja na boce Fanta i Sprite da ih se ne pije s vitaminom C. Uz to, s nešto više od 2 milijuna funta kaznio je Nacionalnu agenciju za hranu i lijekove i kontrolu zbog nepoštivanja zdravstvenih standarda.

03. svibanj 2024 16:53