StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBarem nešto

Trgovci se natječu tko će objaviti niže cijene; pakiranje maslaca od 250 grama već sad košta četiri kune manje, a evo što će sve još od 1. travnja pojeftiniti

Piše Sanja Stapić/sd
13. ožujka 2022. - 22:49

Od 1. travnja, oni koji vole maslac i margarin moći će deblje premazati svoj kruh jer bi tim proizvodima cijene trebale najviše pasti. Idućeg mjeseca PDV na maslo i margarin pada s 25 na pet posto, a neki su trgovci već oborili cijene, pa su maslac i margarin u pakiranjima od 250 grama, kojima su cijene bile 24,99, odnosno 8,99 kuna, pale na 20,99 kuna za maslac i 7,55 kuna za margarin, piše Slobodna Dalmacija.

Tako su ta dva artikla već pojeftinila u nekim trgovačkim lancima onoliko koliko su i trebale pasti cijene, za 16 posto.

Podsjetimo, Vlada je usvojila paket mjera "težak" 4,8 milijardi kuna, koji bi od 1. travnja trebao ublažiti poskupljenja energenata i pomoći građanima i poduzetnicima, a u tom je paketu 2,1 milijardu kuna poreznih rasterećenja kroz sustav PDV-a.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kako bi na vrijeme startale promjene koje je predvidjela. Tako se od travnja do kraja ožujka iduće godine sniženom stopom od pet posto oporezuje isporuka prirodnog plina, a potom će se plin oporezivati s 13 posto PDV-a. U krug snižene stope PDV-a od 13 posto od 1. travnja ulazi i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, peleti, briketi i sječka, čime svi energenti imaju jednako opterećenje PDV-om, izjednačeno s električnom energijom. Na 13 posto pada PDV na menstrualne potrepštine, što se sada oporezuju s 25 posto PDV-a.

Past će i PDV-a na hranu s 13 posto na pet posto za svježe meso i ribu, rakove i mekušce, dječju hranu, ulja i masti, jaja, voće, povrće, korijene i gomolje, suho voće i orašaste plodove. Sniženom stopom od pet posto oporezivat će se i sadnice, sjemenje, gnojiva i pesticidi, hrana za životinje, ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Hrani kojoj PDV pada s 13 na pet posto, cijene bi trebale pasti sedam posto. Toliko bi trebalo pojeftiniti suncokretovo ulje, kojem bi cijena za litru s 15,99 kuna trebala pasti na 14,86 kuna. Za sedam posto trebala bi pasti cijena jajima i, umjesto 13,99 kuna, 10 komada trebalo bi koštati 13 kuna, kilogram telećeg buta trebao bi, umjesto 111 kuna, koštati 103 kune, kilogram mladog krumpira 9,29 kuna umjesto 9,99 kuna, narančama bi cijena trebala pasti s 8,99 kuna za kilogram na 8,36 kuna...

Snižavanje PDV-a je mjera oko čijih se rezultata najviše strahuje jer građani imaju loša iskustva, zbog kojih se puše i na hladno. I prije se spuštao PDV, ali je sniženje poreza zaobilazilo police u trgovinama i od njega nije bilo ništa. Prigodom predstavljanja paketa mjera koje trebaju pomoći građanima i poduzetnicima, iz Vlade su bili poručili da će pratiti kretanje cijena i ovisno o tome odlučiti hoće li objavljivati tko nije spustio cijene.

Kako trenutačno stvari stoje, čini se da se trgovački lanci natječu u objavi novih nižih cijena i prije 1. travnja. Paket mjera Vlada je predstavila polovinom veljače, kada još nije bilo rata u Ukrajini, koji je dodatni okidač za skakanje cijena.

Od predstavljanja mjera do primjene proći će mjesec i pol dana, u kojima se stvarnost znatno promijenila, tako da se čini realnim strah da poskupljenja neće ublažiti ni usporiti niži PDV.

Godišnja stopa inflacije u siječnju ubrzala je rast na 5,7 posto i bila je najviša u posljednjih trinaest godina. Cijene rastu od veljače prošle godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

I bez rata, od siječnja prošle godine do siječnja ove godine cijene ulja skočile su 40 posto, krumpir je poskupio 34 posto, maslac 30 posto, margarin 32 posto, mlijeko 19,9 posto, dok su cijene kruha, voća i povrća porasle za 12 posto; benzin je poskupio 19,9 posto, a dizel 23,3 posto.

03. svibanj 2024 08:19