StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrazne police?

Trgovci od sutra moraju sniziti cijene devet namirnica, ali hoće li to utjecati na ostale cijene u dućanima? Građane muče dva važna pitanja

Piše Goran Penić, Rozita Vuković, Jozo Vrdoljak/JL
9. rujna 2022. - 20:35
Analitičari se boje da bi trgovci mogli nadoknaditi manjak značajnijim poskupljenjem namirnica čije cijene nisu ograničene (ilustracija)Ante Čizmić/Cropix

Trgovci već od sutra moraju sniziti cijene za devet namirnica koje je Vlada u četvrtak regulirala Odlukom o izravnim mjerama kontrolama cijena određenih prehrambenih proizvoda. Ona je izašla danas u Narodnim novinama i stupa na snagu sutra.

Vladina odluka o tromjesečnom zamrzavanju devet namirnica koje se najčešće kupuju u dućanima na noge je digla trgovce i proizvođače, a Hrvatskoj možda prijeti srpski scenarij u kojem nekih ključnih artikala uopće neće biti na policama, poput mlijeka ili šećera. Trgovci su se nadali da će se zamrznuti postojeće cijene te da će im se ograničiti samo marža na pet posto, pa šalju dopis Vladi u kojem traže garanciju da neće biti kažnjeni ako proizvode budu prodavali ispod nabavnih cijena, a proizvođači traže kompenzacijske mjere jer će morati sniziti cijene prema trgovcima, piše Jutarnji list.

Vlada je, podsjetimo, propisala najveće maloprodajne cijene za ulje, mlijeko, oštro i glatko brašno, šećer, nekoliko vrsta svinjskog mesa te cijelo pile, a u te cijene trgovci moraju ugraditi maksimalnu maržu od pet posto, odnosno jedan posto za svinjetinu i šećer.

image

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u: Veliki je problem što su ograničene cijene u pravilu niže od naših nabavnih cijena

Bruno Konjević/Cropix/

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u, kaže kako će Vladi uputiti dopis u kojem će upozoriti na ključne probleme te tražiti pismenu garanciju da neće biti kažnjeni zbog prodaje ispod nabavnih cijena. Dodaje i kako im treba vremena da prilagode te cijene jer moraju poštivati maržu i cijenu, a ulazne cijene su im različite.

- Prilično je velik posao promijeniti te cijene preko noći, pa očekujemo da će Vlada dati nekakav razuman rok da se to napravi - kaže, ističući kako ni sami dobavljači ne znaju što im je činiti. - Veliki je problem što su te cijene u pravilu niže od naših nabavnih cijena. Sada moramo s dobavljačima dogovoriti da nam spuste cijene toliko da možemo raditi s tim maržama - kaže Evačić.

Problemi u maloprodaji

Dodaje kako s onim dobavljačima koji ne pristanu na to neće raditi. Na naš komentar da bi posljedica onda mogla biti da nekih proizvoda neće biti u trgovinama, Evačić kaže da nekih proizvoda vjerojatno neće biti te da je moguće da će se domaći trgovci okrenuti navikama stranih trgovaca, koji robu s tog popisa mahom uvoze.

Analitičari se pak boje da bi trgovci mogli nadoknaditi manjak značajnijim poskupljenjem namirnica čije cijene nisu ograničene. Na osnovi potrošačke košarice procjenjuje se da bi za ovih devet proizvoda ušteda za građane iznosila oko 30 posto.

image

‘Od devet proizvoda čije su cijene ograničene čak četiri su mesna‘, kaže predsjednik uprave Mesne industrije Ravlić (ilustracija)

Ivo Ravlić/Cropix

Mario Ravlić, predsjednik uprave Mesne industrije Ravlić iz Petrijevaca, kaže da će sektor sigurno podnijeti veliki teret za dobrobit građana.

- Ovakve cijene nama znače negativno poslovanje. Zato se nadamo i očekujemo kompenzacijske mjere Vlade. To bi bila jedina razumna i logična odluka jer su od devet proizvoda čije su cijene ograničene čak četiri mesna - smatra Ravlić.

Miroslav Kuskunović, jedan od upućenijih analitičara tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, upozorava kako ovakvi potezi itekako mogu dovesti do onoga što se upravo događa u Srbiji, nakon što su ograničili cijene svježeg mlijeka.

- U Srbiji je nestašica mlijeka i ograničava se njegova kupnja. Tamošnji proizvođači mlijeka našli su druge puteve, tako da svoje mlijeko plasiraju u druge zemlje - ističe Kuskunović.

Mjere kontrole u koronakrizi

Ovo nije prvi put da Vlada pribjegava aktiviranju Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena. Za vrijeme koronakrize Vlada je 2020. donijela sličnu odluku kojom je limitirala cijene 28 proizvoda, među njima i šećer, brašno, ulje, svježe meso, ali i maskice te dezinficijense.

Cijene su bile limitirane na razini na kojoj su se tada nalazile. Državni inspektorat tada je otkrio jednog veletrgovca koji je prodavao maske po marži od gotovo 600 posto i dobio je kaznu od 300.000 kuna, a odgovorna osoba 70.000 kuna. Prema Zakonu o zaštiti potrošača, trgovac koji bude imao veću cijenu od limitirane mogao bi platiti od 10.000 do 100.000 kuna, a odgovorna osoba do 15.000 kuna.

image

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja oglasili su se priopćenjem

Matija Djanješić/Cropix

U Ministarstvu gospodarstva odgovaraju da su prije donošenja mjera razgovarali sa svim dionicima te da su oni "jasno komunicirali da su svjesni teških tržišnih okolnosti te kako će rado participirati u provedbi ovih mjera, a sve u zajedničkom cilju – omogućavanja što niže cijene proizvoda hrvatskim kupcima".

- Budući da se radi o afirmativnom pristupu svih dionika te kako je ovo privremena mjera za očuvanje standarda, ne očekuju se problemi s nestašicama - odgovorili su iz Ministarstva gospodarstva, piše Jutarnji list.

image

Hrvatskoj možda prijeti srpski scenarij u kojem nekih ključnih artikala uopće neće biti na policama, poput mlijeka ili šećera (ilustracija)

Marko Miščević/Cropix
20. travanj 2024 04:39