StoryEditorOCM

Trebamo li se bojati? Evo što o potresima od Krka do Rumunjske kaže seizmologinja Iva Dasović

Piše dv
16. veljače 2023. - 14:31

Nešto prije 11 sati danas otok Krk pogodio je potres od 4,8. Prije nekoliko dana na Baniji je bio potres jačine 3,6 stupnja, kod Kutine 3,5, kod Zadra 2,6 te nedavni potres u Rumunjskoj... Trebamo li strahovati?

Seizmologinja Geofizičkog odsjeka PMF-a dr.sc. Iva Dasović za N1 komentirala je potres na Krku, kao i njegovu vezu s prethodnim potresima u Turskoj i Rumunjskoj te Hrvatskoj.

"Potres koji se dogodio kod Baške na otoku Krku dogodio se u području koje je seizmički aktivno. Ovakvi potresi nisu posve rijetki u ovom području, a vrlo slabih baš u ovom području ima skoro svake godine po nekoliko – neku godinu ih ima više, poneku izostanu. Mnogi se od njih ne osjete i zabilježe ih samo seizmografi.

Krk je predaleko i od Turske i od Rumunjske da bi ih ti potresi mogli uzrokovati. Snažni potresi poremete ravnotežu u neposrednoj okolici, u nekoj regiji, zato se i događaju naknadni potresi, no Krk je ipak malo predaleko da bi na to područje ovi nedavni potresi izravno izazvali potres", komentirala je Dasović za N1.

28. travanj 2024 13:17