StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAMEN ‘PO ZLATO‘

Traže više od 200 tisuća eura za trošnu kućicu na Korčuli! Cijena se čini bezobraznom, ali postoji jako dobro opravdanje

Piše MOZAIK SD
10. kolovoza 2023. - 15:15
Kućica na Korčuli u Žukovi nalazi se na poljoprivrednom zemljištu od gotovo 10.000 metara kvadratnih, sama u uvali, prvi red do moraKORČULA PROJEKTI

Trošna kamena kućica na Korčuli u Žukovi prodaje se na tržištu nekretnina za vrtoglavih 210.000 eura. Ipak, tu cijenu, kako saznajemo od prodavatelja, prvenstveno zahvaljuje svojoj poziciji do mora, odnosno činjenici da je sama u prekrasnoj uvali - piše Jutarnji list.

Prodaje se kao dio poljoprivrednog zemljišta površine 9542 kvadrata. Kamena kuća veličine je oko 20 kvadrata. Sadrži cisternu za vodu, betonirano parkiralište te maleni mol s mjestom za spuštanje brodova.

image

Uvala Žukova

KORČULA PROJEKTI

Zemljište se, kažu u agenciji Korčula projekti, nalazi u prvom redu od mora i s njega se pruža predivan pogled na otvoreno, kristalno-plavo more, otok Hvar i Pitve te otoke Lukovce. "Okruženo je predivnom i očuvanom vegetacijom te suhozidima. Lokacija sama po sebi pruža izvanredan mir i privatnost", opisuju na svojoj stranici.

Daria Cocovića, vlasnika te agencije, odgovara na pitanje koje su mogućnosti uređenja, te ima li zemljište priključke na infrastrukturu i prilaz cestom?

- Mogućnost je urediti postojeću kuću koja je ucrtana u katastarskim mapama i upisana kao čestica zgrade u zemljišnim knjigama, uz prethodno dobivanje uporabne dozvole od Ureda za prostorno uređenje. Ovakav objekt se može uvećavati tlocrtno za određeni postotak ovisno o odredbama prostornog plana pojedine jedinice lokalne samouprave. Dozvoljena je i montaža sjenika, pergola do 15 kvadrata koja je lagano konstruktivno vezana za tlo i otvorenog tipa - odgovara Cocović.

image

Postoji i mol

KORČULA PROJEKTI

Dodaje da se na ovako ekskluzivnim mjestima u prirodi cjelodnevni boravak odvija vani pa se investitori sve češće odlučuju za uređenje vanjskih površina, vrtova, parkića i drvenih terasa s ljetnim kuhinjama, dok je prostor u kućama manji.

- Na otoku je rijetkost da u negrađevinskim zonama postoji priključak na vodovod i niskonaponsku električnu mrežu, pa se investitori u ovakve objekte uglavnom odlučuju na obnovljive izvore energije, te tradicionalno izgrađuju spremnike za vodu tzv. gustirne - objašnjava.

image

Pogled je spektakularan

KORČULA PROJEKTI

Preporučuje se obnova kuće u tradicionalnim materijalima pretežno kamen i crijep kanalica kao pokrov. No kakva je situacija s majstorima na otoku?

- Korčula ima dosta kvalitetan građevinski sektor, ali zbog povećanih investicija u zadnjih nekoliko godina sve se češće može vidjeti radna snaga iz raznih dijelova svijeta. Čudno je samo da takva tradicionalna djelatnost na Korčuli nema strukovnu školu i to u vrijeme kada se traži majstor više i kada se za cijenu uglavnom ne pita ako je na vrijeme i kvalitetno odrađen posao - kaže Cocović.

image
KORČULA PROJEKTI

Otok je dosta dobro pokriven mrežom poljskih, protupožarnih i poljoprivrednih puteva, za što je zaslužna tradicionalno zastupljena poljoprivredna djelatnost uglavnom maslinarstvo i vinogradarstvo pa je povezanost s glavnim otočnim prometnicama brza.

Kakav je interes za ovakvim i sličnim nekretninama na Korčuli?

- Interesantno je da ovakvih objekata na Korčuli ima jako mnogo, ali lokalno stanovništvo ih rijetko stavlja na prodaju jer predstavljaju svojevrstan spomenik ljudskom radu i odricanju pa kad se nešto pojavi na tržištu, a posebno u blizini mora ili s pogledom brzo se i proda - odgovara.

image
KORČULA PROJEKTI

Na Korčuli se trenutno najviše traže građevinska zemljišta i manje vikendice uz more.

- Ove godine je potražnja iz inozemstva nešto manja, ali uglavnom zbog slabije ponude kvalitetnih nekretnina. Dobra prilika se ne propušta pa kad se nešto atraktivno pojavi brzo se i proda. Hrvati su dosta zastupljeni kao kupci, najčešće se odlučuju na kupnju starih autohtonih kuća, i građevinskih parcela - zaključuje Dario Cocović u razgovoru za Jutarnji list.

08. svibanj 2024 15:36