StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnakon napada na nuklearku u zaporižju

Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković: ‘Ako elektrana eksplodira, ono što je sigurno, u tom slučaju više nema južnog dijela Rusije!‘ Evo kakva je opasnost za Hrvatsku

Piše Silvia Rudinović
4. ožujka 2022. - 10:55

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu u Zaporižju. Rusi su ciljano granatirali blokove reaktora, rekao je Zelenskij, na što su reagirali svjetski čelnici optuživši Rusiju da je ugrozila sigurnost cijelog kontinenta. I kinesko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo od svih strana da zajamče sigurnost nuklearnih postrojenja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio "nikakvu promjenu" u razini radioaktivnosti u ovoj elektrani. Gorjela je obližnja zgrada koja je služila za obuku, a koja je ugašena u petak ujutro. Ukrajinske vlasti su priopćile da je nuklearna sigurnost elektrane sada zajamčena.

„Ako elektrana eksplodira, nema više Europe“, poručio je Zelenskij. Ove uznemirujuće riječi za svakog stanovnika Europe za Dubrovački je komentirao dr.sc. Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković.  

- Ono što je sigurno, u tom slučaju više nema južnog dijela Rusije. Radioaktivni oblak bi u prvom redu pokrio Donjeck i Lugansk, a nakon toga i južni dio Rusije. Ne mogu vjerovati da netko u ruskoj vojsci može biti toliko monstruozno glup! Ukrajinci su se, naravno, povukli da se ne bi nastavilo daljnje napadanje. Prateći rat u Hrvatskoj i BiH, naišao sam na svakakvu razinu gluposti, ali me ovakva razina ruske gluposti zaista iznenađuje. Sva je odgovornost sad na Rusima – kaže Tadić i poručuje da se sada ne treba ukopavati u grob strahujući od nuklearnog rata i radijacije.

image
Granatiranje nuklearne elektrane Zaporižje
Afp

Znači li to da možemo biti mirni?

-Što se nas tiče, mi smo mirni jer sve zračne struje idu u tom smjeru, prema okupiranom Donjecku i Lugansku i jugu Rusije. Dogodi li se išta s tim reaktorima, dođe li do havarije, pred čitavim svijetom će odgovarati Vladimir Putin i ekipa oko njega – kaže naš sugovornik iz Laboratorija za nuklearnu fiziku Instituta R. Bošković.

Zaporižje je najveća nuklearka u europi. Australski profesor i stručnjak za nuklearnu sigurnost Tony Irwin za Guardian je izjavio da, „naravno, nije dobra ideja raketirati najveću nuklearku u Europi, ali jako su mali izgledi da dođe do eksplozije i ispuštanja radioaktivnih čestica“ te da su tlakovodni reaktori te nuklearke mnogo sigurniji od onih u Černobilu.

-Ona je napravljena po zapadnom modelu. Njezini reaktori, njihova konstrukcija i smještaj su vrlo slični ovima u NE Krško. Imaju svoj betonski oklop, vrlo sličnu i posve sigurnu tehnologiju što se tiče rada. Međutim, problem je u ovome: kad pogasite nuklearku, zaustavite rad reaktora koji i dalje ostaju silno vrući, vi morate dovesti struju iz drugih izvora, dalekovodima ili iz dizel agregata kako biste pokretali pumpe za hlađenje reaktora. U suprotnom, imate Fukushimu, što znači da samo potpuni idiot može gađati dalekovode i dizel agregate u krugu nuklearki – izjavljuje dr.sc. Tadić.

Svijet je obišla i vijest kako su Šveđani izradili simulaciju za slučaj curenja iz černobilske nuklearke i zaključili da bi radioaktivni oblak u tom slučaju išao južno pa ravno na Moskvu. Ne treba biti nobelovac, poručuje naš nuklearni fizičar, da znate kako stratosferske struje idu od zapada prema istoku. Tadić podsjeća kako je Černobil bio tvornica za proizvodnju plutonija za nuklearne bombe i usput je davao struju te nije imao betonski oklop kakvog ima Zporižje, nego hangar.

18. travanj 2024 13:21