StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRAVNA ELITA

Tko je tko u aferi uhićenja šibenske sutkinje Šupe? Odvjetnik je branio majku koja je nanijela smrtonosne ozljede djetetu, a tužitelj je progonio Mamića i Bandića

Piše katarina marić banje/sd
7. rujna 2022. - 17:08

U velikoj USKOK-voj akciji u kojoj je uhićena šibenska sutkinja Maja Šupe, zatim poduzetnik Blaž Petrović i odvjetnik Branimir Zmijanović, nisu samo osumnjičenici osobe koje su otprije poznate javnosti. U timu koji zastupa obranu, očekivano, okupljeni su iskusni odvjetnici kojima ovo nije prva konfrontacija s USKOK-om, piše Slobodna Dalmacija.

Sutkinju Maju Šupe zastupa odvjetnik Krešimir Škarica iz Zagreba, koji se, inače, ne libi preuzimati obrane klijenata kojima javno mnijenje nije sklono, blago kazano. Isti odvjetnik preuzeo je obranu Mirele Dedić, majke pokojne Nikoll, dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je podlegla ozljedama zadobivenim u roditeljskom domu.

Angažiran je i u slučaju tragedije u Hidroelektrani Plat u kojoj su poginula tri radnika, a u kojem odvjetnik Škarica zastupa Nikolu Rukavinu, člana Uprave HEP-a.

Zastupa i Kotarca

Blaža Petrovića brani odvjetnik Vinko Ljubičić iz Splita, veteran što se tiče svih grana prava, pa tako i kaznenoga. Poznati slučaj u kojem je Ljubičić već branio stranu osumnjičenoga za primanje mita jest optužba protiv poznatoga splitskog kardiokirurga dr. Cristijana Bulata.

image

Ovjetnik Vinko Ljubičić zastupa Blaža Petrovića
 

Niksa Stipaničev/Cropix

Njega je prijavila udovica pacijenta koja je izjavila kako mu je dala 3000 eura za operaciju supruga. Odvjetnik zastupa i građevinskog poduzetnika Zvonka Kotarca, jednog od optuženih u aferi "Harmony", u kojoj su se istraživali načini dobivanja građevinskih dozvola za velebni hotel na Bačvicama.

Vinko Ljubičić, osim što zastupa obranu okrivljenika, jednako strastveno zastupa i obitelji žrtava kaznenih djela i bešćutnosti sustava. Preuzeo je tako zastupanje obitelji pokojnog Kristiana Vukasovića, 18-godišnjeg mladića koji je umro u KBC-u Split u kolovozu 2019. godine, nakon što je doveden iz zatvora u Splitu u stanju moždane kome.

Zastupao je i prava obitelji Antonije Bilić, maloljetnice iz Kričaka pokraj Drniša, koju je okrutno usmrtio Dragan Paravinja. Preuzeo je i zastupanje obitelji trudnice Anđe Crnogorac i njezina djeteta, za čije smrti se sudilo imotskom ginekologu dr. Cicku Rebiću.

Ispitivao i Bandića

Odvjetnika Branimira Zmijanovića brani odvjetnik Željko Gulišija, iz ureda u Splitu, pravni stručnjakom jednakog ranga kao i Vinko Ljubičić. Nakon uhićenja bivše državne tajnice Josipe Rimac upravo on je preuzeo njezinu obranu na kojoj je radio zajedno sa sinom Vinkom, također odvjetnikom.

Kao dio elitnog odvjetničkog tima Željko Gulišija je branio Ivana Medaka, direktora Sektora ekologije i zaštite u Hrvatskim željeznicama, jednog od optuženika za tragediju nagibnog vlaka u Rudinama kada je poginulo šest osoba. Između ostalog je stručnjak za traženje slabih točki kod optužbi za gospodarski kriminalitet te je zastupao i Miroslava Kutlu i bio jedan od branitelja u "aferi Brodosplit" gdje je zastupao Matea Tramontanu

image

Odvjetnik Željko Gulišija zastupa uhićenog odvjetnika Branimira Zmijanovića

Nikola Vilic/Cropix

Treba li napominjati da je u nizu afera već rušio USKOK-ove tvrdnje, a pogotovo kod okrivljenika koji su bili apostrofirani kao vodeće osobe krim miljea. Nesporni je stručnjak za obranu u slučajevima najtežih krvnih delikata te su ga redom angažirali klijenti koji su bili više nego omraženi, ali je pojedine dobio i po službenoj dužnosti kao primjerice Dragana Paravinju.

Branio je i Luku Pezelja, ubojicu Kristine Šušnjara iz Trilja te Erika Rubinića, osuđenog za ubojstvo ljubavnika Mije Vidovića iz Kaštel Lukšića.

Na strani USKOK-a predmet protiv troje osumnjičenih gradi zamjenik ravnatelja Sven Mišković. On je zajedno s kolegom iz istog ureda zastupao optužnicu kojom se braću Zdravka i Zorana Mamića te Milana Pernara i Damira Vrbanovića teretilo da su iz "Dinama" izvukli 117 milijuna kuna i oštetili državu za 12 milijuna kuna.

image

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu Ivica Botica

Joško Šupić/Cropix

Na njega je jedne prigode na hodniku Županijskog suda u Osijeku vikao Zdravko Mamić, koji tada još nije bio bjegunac pred pravosuđem: "Koji k...c se stalno smiješ, čovječe Božji?" Sven Mišković ispitivao je i tadašnjega gradonačelnika Zagreba, sada pokojnog Milana Bandića, nakon uhićenja u aferi "Štandovi" zbog pogodovanje udruzi U ime obitelji, čime je Grad Zagreb oštećen za 300.000 kuna.

Iskusni sudac

Sudac istrage nadležan za slučaj je Ivica Botica, uskočki sudac na Županijskom sudu u Splitu. Bivši predsjednik Općinskog suda u Splitu je nakon imenovanja na Županijski sud prvo radio na Građanskom odjelu, da bi nakon toga preuzeo dužnost suca istrage na Kaznenom odjelu istog suda.

Do sada je radio u nizu afera u kojima su mu se na ispitivanje privodili članovi zločinačkih udruga po prijavama USKOK-a. Iskusni sudac donosio je odluke i izdavao naloge vezano za sve grane organiziranog kriminaliteta i koruptivna djelovanja.

16. travanj 2024 15:27