StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBORE SE DA NE ZAVRŠE NA ULICI

Tivatska općina želi izbaciti hrvatsku zajednicu iz doma koji su prije 100 godina izgradili Hrvati: ‘Emocionalno smo vezani za taj prostor, ovo što se događa je linč, pokušaj ucjene i osvete!‘

Piše Bruno Lucić
23. veljače 2022. - 14:16

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore ostalo je nemalo iznenađeno dopisom Općine Tivat u kojemu im se poručuje kako dio hrvatske zajednice mora iseliti iz Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi do 15. travnja 2022. HNV je reagiralo priopćenjem u kojem navodi da "osuđuje zadnje ucjenjivačke poruke koje su upućene hrvatskoj zajednici iz Općine Tivat koje potpisuje sekretarka Općine”.

- Iza ove odluke stoji gradonačelnik Željko Komnenović, predsjednik tivatske skupštine dr. sc. Andrija Petković i njihov PR novinar. (...) Mržnja koju demonstrira vlast Općine Tivat prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Općini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori, dodaju iz HNV-a.

image
Radio Dux

Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković pretpostavlja što se krije iza ove odluke.

- Zapravo, razlog tome leži u činjenici da općinska vlast u Tivtu već više od šest mjeseci nema kvorum i sad se mora ići na nove izbore. Naravno, Hrvatska građanska inicijativa nakon izbora 20. kolovoza 2020. nije parlamentarna stranka pa nismo u vlasti tako da smo i ovdje u Tivtu na lokalnim izborima također bili oporba. Dakle, to je čista politička pragmatičnost i tu nema nikakve dvojbe tako da je ovo što se sad događa zapravo linč, pokušaj ucjene i osvete zbog toga što im nismo davali kvorum, kazuje Deković te podsjeća na povijest prostora:

image
Zvonimir Deković
 
Tonći Plazibat/Cropix

- Dom se vodi na Općinu, ali Dom su 1922. sagradili Hrvati iz Donje Lastve i dali mu ime "Hrvatska čitaonica". Dom je sagrađen kao "Hrvatska čitaonica", a poslije, za vrijeme kralja Aleksandra on se oduzima i dobiva ime "Jugoslavenski dom". Nakon Drugog svjetskog rata prelazi u Dom kulture "Josip Marković", po jednom prvoborcu ovdje, dakle, kako su se mijenjale ideologije, mijenjala su se i imena da bi na kraju, poslije 1979. nakon velikog potresa, Dom bio oštećen a Donja Lastva, gdje se Dom nalazi, jedina je lokalna zajednica u Crnoj Gori gdje su Hrvati većinsko pučanstvo i to je bio jedini dom kulture u cijeloj Crnoj Gori koji nije bio obnovljen. Ponovno ga uzima Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum", molili smo Općinu da nam ga da na uporabu i oni su nam ga dali na pet godina. Mi smo ga 2011. obnovili i u tom Domu općinske vlasti su pred dva predsjednika, tad je gospodin Ivo Josipović bio predsjednik Republike Hrvatske, tu je bio i gradonačelnik Tivta i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, dale obećanje da će nam se Dom dati na dugoročan zakup zato što smo mi to obnovili i uložili tolika sredstva. Kad je prošlo prvih pet godina, jedva smo ga dobili za sljedećih pet godina. To je vrlo, vrlo teško prošlo na skupštini Tivta. Sad je prošlo tih drugih pet godina i bilo je obećanja najvišim hrvatskim dužnosnicima, državni tajnik gospodin Milas, njegov savjetnik Bošnjak, generalna konzulica, Adrian Vuksanović i ja, bili smo prije samo šest mjeseci kod gradonačelnika kad je rekao da uopće nije upitno da se to nama dadne na dugoročni zakup. I, evo ga, rezultat svih tih obećanja je zapravo ovaj imperativni zahtjev da se iselimo do 15. travnja, negoduje Deković.

image
Radio Dux

Odlučno će se boriti za ovaj prostor.

- Nećemo dozvoliti da ostanemo na ulici, spremni smo djelovati i sa svih drugih pozicija i prostora. Dakle, neće nas to zaustaviti niti će nas ušutkati ovakav odnos Općine prema hrvatskoj zajednici. Očito se gradonačelnik perfidno izvukao iz ove priče tako da ni predsjednik skupštine ni gradonačelnik nisu potpisali ovaj akt nego su to prepustili, da tako kažemo, 'trećem ešalonu', sekretarki za imovinu koja je bez ikakvog obrazloženja samo napisala da se ugovor neće produžiti i to je podebljano i podvučeno. Dakle, tu nažalost nemamo partnere za razgovor, ali smo obavijestili sve strane ambasade u Crnoj Gori, obavijestili smo ombudsmana, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, predsjednika države, vladu, također, u Hrvatskoj obavijestili smo predsjednika i premijera, Središnji državni ured, saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske i obavijestili smo europskog izvjestitelja, gospodina Tonina Piculu u Bruxellesu koji je izvjestitelj za napredovanje Crne Gore u pristupnim pregovorima za Europsku uniju. Dakle, pokrenuli smo sve aktivnosti koje su zakonom dozvoljene i nastavit ćemo. Naši su ga sagradili, emocionalno smo vezani za taj prostor jer, naravno, smatramo da to pripada samo nama i umjesto da nam se to vratilo, nepravedno oduzeta imovina restitucijom dala Hrvatima u Donjoj Lastvi, mi smo po drugi put uložili ogromna sredstva da ga obnovimo. I sad imamo dobru komunikaciju s Republikom Hrvatskom i sa svim institucijama koje opet Općini nude da otkupimo Dom, dakle, da Hrvati taj dom treći put plate da bi bio hrvatski i oni su sada toliko 'zagrizli' u to da nas jednostavno izbace na ulicu, kazuje Deković.

03. svibanj 2024 05:47