StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrah od osvete

Tisuće Armenaca pohrlilo u zračnu luku glavnog grada Nagorno Karabaha, žele pobjeći nakon predaje svoje vojske

Piše Hina
20. rujna 2023. - 17:10

Tisuće Armenaca u Gorskom Karabahu okupilo se u srijedu u zračnoj luci gdje je smješten dio ruskih mirovnih snage nakon što su armenske separatističke snage pristale na prekid vatre s Azerbajdžanom.

Separatisti koji upravljaju samoprozvanom "Republikom Artsak" pozvali su oko 120.000 stanovnika da ne hrle prema zračnoj luci u glavnom gradu koji zovu Stepanakert.

"Još jednom pozivamo stanovništvo Stepanakerta da ne paničari i da ne odlazi samoinicijativno u zračnu luku kako bi se evakuirali", poručili su separatisti.

U zračnoj luci su tisuće ljudi, neki s malom djecom, prema fotografijama iz Gorskog Karabaha. 

Separatistički čelnici više puta su optuživali Azerbajdžan da želi etnički očistiti Gorski Karabah. Baku odbacuje takve optužbe i kaže da će zaštititi prava etničkih Armenaca na tom području prema vlastitom ustavu.

Armenci, koji su kršćani, tvrde da imaju dugu povijesnu dominaciju na tom području, koja datira nekoliko stoljeća prije Krista.

I Azerbajdžan, čiji su stanovnici većinom muslimani, svoj povijesni identitet veže uz taj teritorij te optužuje Armence da su 1990-ih protjerali azerbajdžansko stanovništvo koje je živjelo u blizini.

Baku želi imati punu kontrolu nad regijom koja je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana.

Prema sporazumu o prekidu vatre, predstavnici Armenaca u Karabahu trebali bi u četvrtak održati sastanak s azerbajdžanskim vlastima.

Rusija je objavila da njezine mirovne snage obavljaju svoju ulogu.

Moskva je navela da se u baznom kampu mirovnih snaga nalazi 2261 osoba, uključujući 1049 djece.

27. travanj 2024 17:21