StoryEditorOCM

Tijekom zimskog prebrojavanja ptica na Odisejevom otoku zabilježena nova vrsta za Mljet, a fotografiran odrasli sredozemni galeb sa zanimljivom pričom

Piše Dv
18. siječnja 2022. - 15:06

I ove se je godine Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ uključila u međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica, IWC (International Waterbird Census), najveći i najstariji monitoring program na svijetu. Svakog siječnja od 1967. godine organizira ga svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj mu je bolje razumijevanje migracije i biologije ptica vodarica.

Tijekom trećeg mljetskog prebrojavanja u ponedjeljak 17. siječnja 2022. godine obiđen je cijeli akvatorij Nacionalnog parka Mljet te sve veće kopnene vodene površine na otoku Mljetu: blatine kod Blata, Sobre i Prožure te slatina kod Kozarice. Ukupno je zabilježeno 1091 ptica od 12 vrsta. Duž morske obale parka najbrojniji su bili galebovi klaukavci (972 jedinke), a na kopnenim vodama (blatinama i slatini) najbrojnije su bile liske (34 jedinki).

Fotografiran je odrasli sredozemni galeb koji je prstenovan kao mladi u gnijezdu na otočiću Galiciji 2007. godine te je sada u 15-oj godini života. Zabilježena je i jedna nova vrsta ptica za Mljet, patka kržulja (3 jedinke na Prožurskoj blatini).

02. svibanj 2024 15:33