StoryEditorOCM

Tijekom akcije tužitelja EU i policije uhićeno nekoliko osoba zbog subvencija za sadnju badema i smokava na dubrovačkom području

Piše DV
4. listopada 2023. - 10:41

Policija u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO) provodi akciju na riječkom području, u kojoj je uhićeno nekoliko osoba zbog sumnje u subvencijske prevare.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su istražitelji EPPO-a u jutarnjim satima ‘pokucali‘ na vrata riječke poduzetnice V. G. i još nekih s njom povezanih osoba.

Sumnjiči ju se da je njezina tvrtka na temelju lažiranih podataka tražila i dobila subvencije iz fondova EU-a za nasade na jugu Hrvatske. Riječ je navodno o subvencijama u iznosu od oko dva milijuna eura, a upitno je jesu li voćke uopće zasađene. priopćenje o slučaju dao je i EPPO:

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu danas provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom protiv četiri osobe. Do sada su uhićene tri osobe.

Postoji sumnja da su osumnjičene osobe počinile kaznena djela subvencijske prijevare i pranja novca u sklopu natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Udio sufinanciranja projekta sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 85%.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, priopćio je EPPO.

Dubrovački vjesnik već je prije nekoliko godina pisao o tome kako je poduzetnica  Vanja Gnjidić, dobila subvencije za sadnju badema  u Dubrovačkom primorju te sadnju smokava na Jakljanu.

03. svibanj 2024 10:15